על ציפורים, דובים, דגים וכדור שמתחמם

האם הם ייעלמו? דובי קוטב. צילום: freeimages
22 אוגוסט 2018 14:35:50
למה הדגים מתכווצים, למה מחמיצות ציפורים נודדות את עונת השיא של בית הגידול שלהן ולאן נעלמים דובי הקוטב? ככה משפיעים שינויי האקלים וההתחממות הגלובלית על בעלי החיים שעל הכדור שלנו

מאת: אורלי לקר כהן. ייעוץ מקצועי: ד"ר ענת מדר מדמוני; ירון צ'רקה, צפר ראשי, קק"ל

את זה שכדור הארץ מתחמם אתם כבר יודעים, על החור באוזון בטח שמעתם, ורבים מכם מן הסתם אף התעניינו בשלומו של הגשם שמחסיר לא מעט ימים...

אז למה מתחמם כדור הארץ ומה גורם להתחממות הגלובלית? היום אנחנו כבר יודעים שאחת הסיבות המובילות להתחממות הכדור שלנו היא ההתנהגות חסרת האחריות שלנו, ועל כך יעיד הזינוק המשמעותי בריכוז גזי החממה באטמוספרה מאז המהפכה התעשייתית.

בעוד שאנחנו, בני האדם, יכולים להחליט לשלוט בכמות הגזים שנפלטים כתוצאה מהפעילות שלנו (שימוש במכוניות, מפעלים, מטוסים וכדומה), ישנה אוכלוסייה ענקית, חשובה מאין כמותה, שהיא חסרת אונים ואחת הנפגעות מהשינויים שעובר הכדור: אוכלוסיית בעלי החיים. מחרקים, דרך ציפורים ועד ליונקים ענקיים – מינים רבים של בעלי חיים סובלים משינויי האקלים, וחלקם עלולים להיכחד אם המצב לא ישתנה.

בעלי החיים מתמודדים עם שינויי הטמפרטורה בדרכים שהם מכירים: ישנם מינים שמסתגלים, למשל על ידי שינוי בגודלם; ישנם כאלה שמגיבים לשינויים באקלים על ידי מעבר למקום אחר: מחקרים הראו, כמו שמציג הסרטון הזה, שמינים שיכולים לעוף מתקדמים בכל עשר שנים בכ-17 ק"מ לכיוון הקטבים, או מטפסים 11 מ' לגובה, בחיפוש אחר מקום קריר יותר למחיה. אותם מינים מחפשים סביבות חדשות הדומות עד כמה שאפשר לסביבות הקודמות שבהן חיו; ויש כאלה שרגישים לשינויים ואינם מסתגלים. ההערכה היא שאם ההתחממות הגלובלית תימשך, אחד מכל שלושה מינים ייכחד.
איפה האחריות שלנו? מזהמים לעצמנו ולכדור שלנו. צילום: freeimages

מותק, הדגים מתכווצים?

יושבי הים כבר מראים את סימני הפגיעה הנובעים משינויי האקלים, והם לא פחות מהולכים ומתכווצים. מחקר שנערך באוניברסיטת בריטיש קולומביה מראה שעם כל עלייה של מעלת צלזיוס אחת בטמפרטורת המים, קטן גודל הגוף של הדגים ב-20%-30%. איך זה קורה? התחממות האוקיינוסים גורמת לירידה ברמת החמצן במים, מה שמאלץ את שוכני הים להאיץ את חילוף החומרים שלהם כדי להתאים את צריכת החמצן שלהם לכמות הפחותה של החמצן. לפי המחקר, מגמת ההתחממות והירידה ברמת החמצן בימים יגרמו לכך שגודלם של בעלי החיים יקטן: מאות מינים של בעלי זימים, ובהם טונה, סלמון, בקלה, לובסטרים ואפילו כרישים לא יקבלו את כמות החמצן הדרושה להם לגדילה.

מחקר מדעי אחר, שהתפרסם ב-2012 במגזין nature climate change, הראה כי בין השנים 2,500-2,000, משקל גוף ממוצע של כ-600 מינים של דגים באוקיינוס עשוי להתכווץ בכ-14%-24% בעקבות שינויי האקלים ושינויים ביוכימיים אחרים באוקיינוסים.

לצד הדגים שמתכווצים, אפשר למצוא בעלי חיים ימיים שפשוט לא מצליחים לשרוד בתנאים החדשים, והם הולכים ונכחדים, למשל קיפוד הים, שהים התיכון הוא ביתו. מתברר, כמו שעולה מהסרטון הבא, שאחת הסיבות להיעלמותו של הדוקר הימי המקומי שלנו היא התחממות הים באזור החוף לטמפרטורה שלקיפודים קשה לשרוד בה. בנוסף לכך, בשל טמפרטורת המים שעולה, מגיעים לאזור מינים פולשים מהאוקיינוס ההודי דרך תעלת סואץ, דוגמת מדוזות וסיכן הודי, הזקוקים לטמפרטורת מים גבוהה יותר כדי לשרוד והם מתחרים בקיפודי הים המקומיים על מזונם – האצות. השורה התחתונה של התהליך הזה היא שינוי במערכת האקולוגית.
הסתגלן שורד. קיפוד ים ומדוזה. צילום: freeimages

לאן נודדות הציפורים?

גם בעלי הכנף סובלים משינויי האקלים, והם מסמנים זאת על ידי שינויים בנדידה ובקינון שלהם. מחקר שבדק מהם בעלי החיים שעשויים לסבול יותר משינויי האקלים, מצא שכ-23.5% מהציפורים שכבר נמצאות בסכנת הכחדה מושפעות מהתחממות האקלים.

ואילו ציפורים סובלות יותר? אלו שחיות במקומות הקרירים והגבוהים יותר. להן קשה למצוא מקום קר יותר לברוח אליו, שלא כמו ציפורים שחיות באזורים חמימים.

ובישראל? "הרבה מאוד מהציפורים בעולם הן ציפורים נודדות ובישראל זה משמעותי, כי כ-80% ממיני הציפורים שאנו רואים בישראל הן נודדות", אומר ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל. "אפשר לדבר באופן כללי על סימנים חדשים שאנחנו מבחינים בהם, למשל, רואים שינויים במועדי ההגעה לארץ של מינים שונים – מועדים שפעם היו יציבים, משתנים עתה משנה לשנה".
 
צ'רקה מסביר שהמניע לנדידת האביב, הנדידה צפונה, אינו קיומי אלא הורמונלי, והוא תלוי במספר שעות האור ביממה, שמאותתות לציפורים שהגיע הזמן לנדוד. "הציפורים, מבחינתן, ממשיכות לצאת לנדידה צפונה פחות או יותר באותם מועדים, אבל כאשר הן מגיעות לאזורי הקינון הן מגלות שזה מאוחר מדי, מכיוון ששיא העונה בבית הגידול עבר והן החמיצו אותו. למשל, מחקר שנעשה על חטפית שחורת עורף, הניזונה מחרקים מעופפים, מצא שבאזורי הקינון של החטפיות בקיעת הביצים הייתה מותאמת באופן אופטימלי לשיא עונת החרקים, אולם עכשיו, כאשר שיא עונת החרקים הוקדם, כשהגוזלים בוקעים כבר יש הרבה פחות מזון והתוצאה היא הצלחה פחותה בקינון, כלומר, פחות גוזלים הפורחים בסוף העונה מהקן".
 
התנהגות אחרת שמושפעת משינויי האקלים נחשפה במחקר אמריקאי על אווזים מסוג ברנטה כהת חזה, שהתפרסם לאחרונה. "המחקר הוכיח", אומר צ'רקה, "שהברנטות יוצאות למסלול הנדידה שלהן בזמן, אך תוך כדי תנועה הן מגלות שהמזון באזורים שבדרך לאתרי הקינון כבר אחרי תקופת השיא שלו, כלומר, כבר אינו מתאים להן, ולמעשה קשה להן להשיג את המזון שהן זקוקות לו, ואז – הן מתחילות למהר, להוציא יותר אנרגיה והן מגיעות לאתרי הקינון שלהן חלשות ועם פחות כוח. התוצאה היא קינון טוב פחות ומספר גוזלים קטן יותר".
מחמיצה את שיא בית הגידול שלה. חטפית שחורת עורף. מתוך מאגר המידע של הציפורים בא"י

הסיפור העצוב של הדוב

גם על פני היבשה בעלי החיים אינם רווים נחת. בתי הגידול של מינים רבים משתנים בעקבות שינויי האקלים, מה שמאלץ אותם לנוע צפונה או לשנות את ההתנהגויות שלהם כדי לשרוד (כך עולה מדוח שפרסם בנושא IPCC), וכמו בכל שינוי יש זוכים ויש מפסידים. הזוכים הם אלה שיש להם יתרון כלשהו שהופך אותך למין סתגלני, והם יכולים לחיות במגוון בתי הגידול, וכמובן מינים פולשים, שיכולים לאכלס בתי גידול חדשים. המפסידים הם מינים שתלויים בבתי הגידול שלהם להישרדותם ומוגבלים מבחינת מרחב המחיה שלהם.

למשל, הקואלה, חיית כיס שסביבת המחיה שלה היא יערות איקליפטוסים והמזון שלה הוא עלי האיקליפטוס. העלייה בכמות הפחמן הדו חמצני באטמוספירה שינתה את המבנה הכימי של העלים, ופגעה בערך התזונתי שלהם. לצד זאת, כריתת האיקליפטוסים שמטרתה לפנות שטחים לפיתוח עירוני מצמצמת משמעותית את שטחי המחיה של הקואלה.
דוב קוטב. צילום: freeimages
אי אפשר לדבר על האתרגר שמציבים שינויי האקלים בפני בעלי החיים מבלי להזכיר את דובי הקוטב, שהם אולי מן הדוגמאות הטובות ביותר ואחת הכאובות להשפעת שינויי האקלים על יכולת ההישרדות של מין שאינו סתגלן. עם המסת הקרח בקוטב הצפוני, שם חיים דובי הקוטב, הם מאבדים למעשה את שטחי הקרח החיוניים להם לציד, למנוחה ולרבייה.
 
דובי הקוטב ניזונים בעיקר מכלבי ים, שלהם הם אורבים על מדפי הקרח ומחכים שייצאו החוצה כדי לנשום או לנוח, ואז הם תופסים אותם. אולם הירידה בשיעור הכיסוי של הקרח הימי את אזורי הקטבים מאלצת את הדובים לעלות ליבשה כדי לצוד ולשרוד, והם נאלצים להיזון מסוגי מזון אחרים. הערך התזונתי של מזון שהם אוספים ביבשה (גרגרים וביצים למשל) נמוך יותר.
בעקבות שינויי האקלים והפשרת הקרח בקטבים מאוחר יותר בעונת האביב, וקפיאתו מאוחר יותר בחורף, מוצאים עצמם דובי הקוטב מחכים במשך תקופות ארוכות יותר לעונת הציד שלהם, ולמעשה גורם המצב החדש להרעבה גוברת והולכת של הדובים. סרטון שצילם צלם נשיונל ג'יאוגרפיק באי באפין הקנדי, ובו דוב קוטב הגוסס מרעב, הוא אחת העדויות הקשות למצבם העגום מאוד של דובי הקוטב.

ומה אנחנו יכולים לעשות?

התשובה מורכבת ונמצאת ברמת המדינות, שמשתדלות לפעול למען הכדור במסגרת אמנות דוגמת אמנת קיוטיו, אך לא פחות ברמת הפרט: כל אחד מאיתנו יכול לעשות כמה צעדים גדולים במהלך היומיום כדי לתרום להפחתת פליטת גזים. למשל, לצרוך פחות אנרגיה (לכבות את האור והמזגן כשאנחנו לא בחדר), לשלוח את הפסולת לפחי המיחזור ולצרוך רק מה שבאמת צריך (אתם לא באמת חייבים ארבעה זוגות סניקרס בארון). ובכל פעם שאתם מהססים, תיזכרו בדובי הקוטב, בקואלה המתוקה ובציוץ הציפורים, זה בטח יעזור...

לצפייה בכתבה: חיות על הקצה