יום הניקיון הבינלאומי – חגיגה של ניקיון

ראשי קק"ל עם תלמידים בעפולה ביום הניקיון 2016. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל
יום הניקיון הבינלאומי הוא חגיגה של הפיכת העולם שלנו למקום נקי ובריא יותר, עבורנו ועבור כל היצורים החיים והצומחים על פני כדור-הארץ. היום הזה, שהתחיל בתור יוזמה אוסטרלית, הגיע גם אלינו וקרן קימת לישראל אימצה אותו בהתלהבות רבה פעילות בנושא איכות הסביבה
בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות להשפעות החמורות שיש למצבורי האשפה ולזיהום שלו אנו אחראים ביבשות ובימים על התחממות כדור הארץ ובריאות הסביבה כולה.

לפני יותר מ-20 שנה יצא אדם אחד בשם איאן קירנן לתחרות שיט סביב העולם. כאשר חזר לארצו (אוסטרליה), ולאחר שבמסעו נחשף לזיהום המתפשט באוקיינוסים, צץ במוחו רעיון פשוט אבל מאוד מוצלח שגורם לאנשים, ארגונים, וחברות לעזוב את הכיתות, המחשב ושאר הפעילויות היומיומיות ולצאת החוצה לנקות: מבצע ניקיון כללי שיצוין ביום מיוחד.

בתחילתה של המהפכה השתפו הוא וחבריו. זו הייתה קריאה לפעולת ניקיון של נמל סידני מאשפה כמו חלקי מכוניות ומתכות שונות, בקבוקים מכל הסוגים, שקיות, סיגריות ועוד (כבר באותו האירוע השתתפו כמה עשרות אלפים מתושבי העיר בפעולות הניקיון). שנה לאחר מכן הם ארגנו יום ניקיון לאומי באוסטרליה, ומשם, בתמיכת האו"ם, הפכו את האירוע המוצלח ליום ניקיון בינלאומי המוציא 120 מדינות ומעל ל-35 מיליון איש לפעולות ניקיון בסביבה.

מהי התרומה של יום ניקיון שכזה? יש כמה תשובות, וגם נתונים. חשיבות ראשונה שמורה לפעולת הניקיון עצמה – כל אשפה שתוצא מהשטחים ותועבר למקום המתאים לה תחסוך זיהום סביבתי להרבה מאוד שנים (על טווחי הזמן שלוקח למוצרי אשפה שונים להתכלות תוכלו לקרוא בעמוד 17 של החוברת ממטרד למשאב. אם תלחצו כאן תוכלו לגלות מידע חשוב נוסף על פסולת והדרכים הסביבתיות לטפל בה).

חשיבות נוספת בסיפור קשורה להשפעה החינוכית והערכית של הפעילות. הרצון של האדם והקהילה שבה הוא חי לגרום לשינוי, לתרום לבריאות הסביבה ולאיכות החיים חשוב ביותר לעתידנו. הוכח מעל לכול ספק שזיהום כדור הארץ הוא בעיה הרסנית ומזיקה ביותר שצריך להילחם בה. באירועי יום הניקיון אנו מקווים שבתהליך הכולל פעילות, לימוד ועשייה, הדורות הבאים ילכלכו פחות, יצמצמו את כמות האשפה, ימחזרו יותר, ישמרו יותר על הסביבה, יכירו בהשפעת המעשים שלנו על הסביבה וגם יעסקו בפעולות ניקיון ושיקום.

קק"ל מפשילה שרוולים

קרן קימת לישראל מכירה מקרוב את תופעת הלכלוך בשטחים הפתוחים, ביערות ובפארקים. בשנת 2001 ובתמיכת הארגון העולמי Clean Up the World החליטו בקק"ל לציין מדי שנה יום ניקיון ארצי בסמיכות ליום הניקיון הבינלאומי. וכך, מדי שנה, יוצאים מכיתות הלימוד והבתים מאות אלפי אנשים, ילדים ומבוגרים לנקות את הסביבה בסמוך ליום הניקיון הבינלאומי בסתיו.

בין פעילויות והישגי יום הניקיון בישראל:

  • גיוס מתנדבים מקרב תלמידי בתי ספר לפעילויות הניקיון. התלמידים מגיעים מכל רחבי הארץ, מהצפון ועד הדרום, ונמנים איתם בני נוער מהמרכז, מעיירות הפיתוח, בנים למשפחות של ותיקים ושל עולים, יהודים וערבים. באירועי יום הניקיון הראשונים בישראל השתתפו כ-2,500 תלמידים; היום מספרם של התלמידים המשתתפים באירועים אלה עומד על למעלה מ-100,000. מאז 2009, מספרם הכולל של כל המתנדבים באירועי יום הניקיון עומד על כ-250,000 איש.
  • במסגרת אירועי יום הניקיון עוסקויםהמתנדבים גם בפריצת והכשרת מסלולי רכיבה לאופניים ומסלולי הליכה ביערות קהילתיים ועירוניים. מסלולים אלו נועדו לצמצם את התלות ברכבים ממונעים, דבר שיקטין את מידת הזיהום הסביבתי.
  • פעילות הניקיון אינה מתמקדת רק בשטחים טבעיים, אלא גם בשטחים עירוניים ומשתתפים בה חיילי צה"ל, כחלק מרצון להנחיל את ערכי שימור הסביבה לכלל האוכלוסיה בישראל ולשמור על ניקיון המדינה כולה.
  • ביום הניקיון מושם דגש על איסוף הפסולת תוך מיון לשלושה סוגים (נייר, פלסטיק וכל היתר), וזאת כדי לעודד את תופעת המיחזור ולצמצם את הזיהום הנגרם משריפת פסולת.
  • פעילויות יום הניקיון מלוות בפעילויות חינוכיות, המדגישות את חשיבותו של הניקיון לשמירה על הסביבה ולאיכות החיים של כולנו.
  • אירועי יום הניקיון בישראל זוכים לתמיכה ועידוד מצד המשרד לאיכות הסביבה וגורמים בינלאומיים כגון השגרירות האוסטרלית (תושבי אוסטרליה חשים גאווה מיוחדת על כך שהמנהג המקומי שלהם אומץ בכל העולם) וערוץ הטלוויזיה "נשיונל ג'אוגרפיק".
יום הניקיון 2017. תלמידים מנקים את חוף קרית ים. צילום: חגית שטראוס

פעילות הניקיון בחוף ניצנים. צילום: באדיבות מ.א חוף אשקלון

פעילות הניקיון בחוף ניצנים. צילום: באדיבות מ.א חוף אשקלון

רוצים להצטרף ליום הניקיון הבינ"ל הבא?

היכנסו למדור יום הניקיון»