בית החיות

דבורה על פרחים של עץ. צילום: pixabay

הציפורים נהנות מתנאי המחיה הנוחים שבצמרותיהם, יונקים צמחוניים נהנים מהעלים שלהם כמקור מזון מצוין, ואילו כנימות וצרעות מוצאות בין העלים והענפים מקום מוגן לביציהן. העצים מאפשרים חיים לבני האדם ולמינים רבים של בעלי חיים, ולפעמים אף משלמים על כך מחיר כבד. תעשו כבוד לעצים!

מבוסס על כתבה מאת ענת פלד. עודכן ב-5.7.2021

האם חשבתם פעם איך זה להיות עץ? אם העצים יכלו לדבר הם היו מספרים לנו סיפורים מופלאים. עצים גדלים ומתבגרים במשך עשרות רבות של שנים, ואף על פי שהם לעולם לא זזים ממקומם, מבקרים אותם אלפים רבים של בעלי חיים, גדולים וקטנים, שכולם יסיימו את חייהם הרבה לפניהם. העצים מספקים לבעלי החיים מקור מזון, מחסה, קינון וצל, וכל העת עוסקים במלאכה המופלאה שמאפשרת לנו חיים – קליטת פחמן דו חמצני ופליטת חמצן.

עצים הם ביתם של מינים רבים

עצים צומחים כמעט בכל מקום, ולכן הם בית אידיאלי לבעלי חיים הזקוקים לתנאי מחיה נוחים כגון טמפרטורה ולחות, וגם למשאבים כמו מזון ומקום מגורים. העץ מספק למינים רבים מקום מחיה, ולכל אחד מהם הגומחה האופיינית לו.

דיירות הצמרות הנפוצות הן ציפורי השיר. עם בוא האביב מתקינות מרבית ציפורי השיר קינים מרופדים בין ענפי העצים, ובהמשך מטילות שם את ביציהן (מעט מאוד מינים בארץ דוגרים בחורף), ומגדלות את הגוזלים בקן המרופד, "העריסה" של הגוזלים. בחורף אפשר לראות על צמרות העצים שליד הבית, וגם ביערות ובחורשות, את הקיכלי, הפרוש ואדום החזה. את הירקון, הירגזי, החוחית, השחרור, העורבני והנקר אפשר לראות בארצנו כל השנה.

אדום החזה מגיע אלינו לקנן בחורף. צילום: pixabay
בשונה מציפורים, היכולות לקפץ בהנאה מעץ לעץ וכך להגביר את הסיכויים למצוא מזון, בעלי חיים רבים, ובעיקר הקטנים שבהם, מחפשים לעצמם נישה בטוחה למגורים ולהטלת ביצים. העלים, למשל, חלק בולט מאוד בעץ – מספרם יכול להגיע למאות אלפים – משמשים במקרים רבים כמזון, כמקום מגורים או כר להטלה לבעלי חיים. העלים הרכים והצעירים הם מקור מזון מצוין ליונקים צמחוניים כעז הבר, איל הכרמל והיחמור. חרקים כמו עש המנהרות זוחלים לתוך העלה, זוללים אותו מבפנים, ויוצרים תעלות שקופות דמויות ציור. כנימות וצרעות נוהגות להטיל את ביציהן בתוך העלים והענפים, דבר שיוצר צורות ססגוניות בשם עפצים, שמשמשים חממה מושלמת לדור הבא.

אורן ואורנייה חיים בשיתוף פעולה

העץ אינו חסין מפני אורחיו ומינים רבים של בעלי חיים מאיימים עליו. כך, למשל, אחת המחלות הקשות שמסכנות את האורנים בארץ מגיעה, ככל הנראה, מהמצוקוקוס, יצור קטן שמסוגל לשבש את מערכות ההובלה של העץ מן הקרקע לצמרת, ויוצר בה עיוותים קשים שסופם במות העץ. המצוקוקוס הגיע לישראל דרך בולי עץ שיובאו לארץ במלחמת העולם הראשונה, וכיום זוהי מגפה של ממש, בעיקר בקרב האורנים הישראליים המקוריים – האורנים הירושלמים. במקומם נוטעת כיום קרן קימת לישראל את אורן הברוטיה הקפריסאי, שפיתח במשך מאות ואולי אלפי שנים עמידות למצוקוקוס.

העץ מארח לא רק בעלי חיים. גם מינים שונים של צמחים מוצאים בו את ביתם. צמחים מטפסים נתלים על העץ ומשתמשים בו כסולם אל האור. מינים של טחבים גדלים על העצים מבלי להרע להם, ואילו מבין הפטריות, ישנן פטריות טפיליות המזיקות לעץ ואחרות שחיות עמו בשיתוף פעולה. המפורסמת מכולן היא האורנייה, ידידתו של האורן, המסייעת לו ביניקת חומרים חיוניים מן הקרקע ומקבלת ממנו בתמורה את צרכיה התזונתיים.

עצים צומחים על פני כדור הארץ כבר 350 מיליון שנים. שטחים נרחבים היו מכוסים בעבר ביער טבעי, שעציו נכרתו לצרכים שונים. קק"ל נוטעת כל שנה נוטעת דונמים רבים של יערות, אלו מעשירים את הנוף הטבעי של ארץ ישראל, וגם, כפי שראינו, את עולם החי שלה.

חיים בסימביוזה: עץ אורן ואורנייה. צילום: פנינה לבני