העץ אינו חסין מפני אורחיו ומינים רבים של בעלי חיים מאיימים עליו. כך, למשל, אחת המחלות הקשות שמסכנות את האורנים בארץ מגיעה, ככל הנראה, מהמצוקוקוס, יצור קטן שמסוגל לשבש את מערכות ההובלה של העץ מן הקרקע לצמרת, ויוצר בה עיוותים קשים שסופם במות העץ. המצוקוקוס הגיע לישראל דרך בולי עץ שיובאו לארץ במלחמת העולם הראשונה, וכיום זוהי מגפה של ממש, בעיקר בקרב האורנים הישראליים המקוריים – האורנים הירושלמים. במקומם נוטעת כיום קרן קימת לישראל את אורן הברוטיה הקפריסאי, שפיתח במשך מאות ואולי אלפי שנים עמידות למצוקוקוס.
העץ מארח לא רק בעלי חיים. גם מינים שונים של צמחים מוצאים בו את ביתם. צמחים מטפסים נתלים על העץ ומשתמשים בו כסולם אל האור. מינים של טחבים גדלים על העצים מבלי להרע להם, ואילו מבין הפטריות, ישנן פטריות טפיליות המזיקות לעץ ואחרות שחיות עמו בשיתוף פעולה. המפורסמת מכולן היא האורנייה, ידידתו של האורן, המסייעת לו ביניקת חומרים חיוניים מן הקרקע ומקבלת ממנו בתמורה את צרכיה התזונתיים.
עצים צומחים על פני כדור הארץ כבר 350 מיליון שנים. שטחים נרחבים היו מכוסים בעבר ביער טבעי, שעציו נכרתו לצרכים שונים. קק"ל נוטעת כל שנה נוטעת דונמים רבים של יערות, אלו מעשירים את הנוף הטבעי של ארץ ישראל, וגם, כפי שראינו, את עולם החי שלה.