סוגי יערות בישראל

כליל החורש בכרמל. צילום: צבי בן ישי
04 מאי 2012

איפה תמצאו עצי זית, ואיפה תמצאו אורנים? באיזה אזור גדלים אלוני התבור, ומדוע נותרו כל כך מעטים מהם? מהי החשיבות של עצי המילה? בואו לגלות על סוגי היערות המגוונים שגדלים בישראל!

מאת: מערכת אתר קק"ל לצעירים

הרבה נכתב על חשיבות היערות ועל הצורך בשמירה עליהם, אבל אילו סוגי יערות אפשר למצוא בארץ? כפי שבוודאי שמתם לב, יש הבדל בין סוגי העצים הצומחים ביערות, בהתאם למטרות נטיעתם/או צמיחתם הטבעית וכמובן כתלות בתנאי הסביבה שבה הם נמצאים. למרות נטייתנו לפשט את הדברים ולהגדיר יער כמקום שבו גדלים עצים, אשר ביניהם יש רווחים כך שאדם יכול בקלות לעבור וחורש כאשר העצים והשיחים סבוכים למדי – מתברר שלא די בכך.

כיצד מגדירים יער?

הגדרת המושג יער ברחבי הגלובוס אינה אחידה. קבוצות שונות של אנשי מקצוע ביניהם גיאוגרפים, אקולוגים ויערנים, מגדירים באופן שונה את המושג. גם מדינות שונות מגדירות בצורה שונה זו מזו את המושג יער. לדוגמה, מדינות באסיה וביניהן סין מגדירות שיחים וצמחי במבוק כעצים ולכן כיער. בנוסף סין מגדירה כיער גם עצים שניטעו לצדי דרכים, עצי פרי ובוסתנים. לפי ההגדרה של מדינות האיחוד האירופי יער הוא מקום שכיסוי הצמרות בו מגיעה לפחות ל-20% ( או 10% באזורים ים תיכוניים), וגודל שטחו לפחות 0.5 הקטָר שהם 5 דונם.
 
סך כל שטח היערות בעולם מסתכם בכ-30% מהיבשות או כ-10% מהשטח של כלל כדור הארץ כולל הימים וללא אנטרקטיקה.

הגדרת היער בישראל

ישראל אימצה בנושא זה את הגדרת ה-FAO (ארגון המזון והחקלאות) משנת 2008, ולפיה יער הוא "שטח בן חמישה דונמים לפחות, בעל כיסוי צמרות של לפחות 10% ועצים הצומחים לגובה חמישה מטרים ומעלה".

היער, הנטוע והטבעי בישראל, תופס כ-8% מהשטח והוא כולל מגוון צורות נוף, הודות לגיוון הרב במבנה הארץ ואקלימה.

כפי שאין תשובה אחת לשאלה "מהו יער", אין תשובה אחידה גם להגדרת סוגי היער. למרות זאת, מקום טוב להתחיל לבחון בו את סוגי היערות בארצנו הוא הספר "גיאובוטניקה" שכתב מיכאל זהרי, בשנות ה-50 של המאה הקודמת. זהרי היה מומחה לצמחייה בישראל ובמזרח-התיכון, ובספרו הוא חילק את היערות בארץ לשישה סוגים:

יערות ישראל

יערות אלון התבור

בעבר היה מרבית אזור השרון מכוסה ביער עצום של עצי אלון תבור (או אלון הבשן, כפי שהם נקראו בתנ"ך), הידועים בזכות הצמרות הרחבות שלהם המעניקות צל רב, קליפות-הגזע הקשיחות והעמידות שלהם, ופירות-הבלוט שלהם. אלון התבור עמיד במיוחד למזג האוויר הישראלי החם, וביערות בהם הוא צומח ישנו מרווח גדול בין העצים המאפשר טיולים ומנוחה נוחים. למרבה הצער, מרבית היערות הללו נעלמו כיום מהנוף, ובארץ נותרו רק אלוני תבור בודדים – תזכורת עצובה לנזק שיכול להיגרם מכריתת-יערות. קק"ל עוסקת בהרחבת שטחי יערות האלונים ע"י הנבטה והשתילה של בלוטים.
 

אלון התבור. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
 

יערות גדות הירדן

אלה גדלים, כפי שאפשר להבין משמם, בעיקר לאורך נהר הירדן ואפשר למצוא בהם בעיקר עצי אשל וצפצפה. האשל, עץ עם מורשת תנכ"ית מפוארת (העץ אותו נטע אברהם אבינו בבאר שבע...).

העץ נפוץ במיוחד בארצנו בזכות יכולתו לשרוד ולצמוח במזג האוויר המדברי. הצפצפה, עץ הנוהג להכות שורשים גדולים ועמוקים בקרקע, ידוע במיוחד בזכות הגוון הצהוב של העלים שלו בתקופת השלכת.
 

נהר הירדן. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל
 

מעיינות נחל דן

ביער הגדל לאורך מעיינות נחל דן (שהוא אחד ממקורות הירדן) אפשר להבחין, מלבד בעצי האשל והצפצפה, גם בעצי מילה שהיו בעבר חלק מיער שלם של עצים מסוג זה. עצי המילה הם גדולים וגבוהים, וגזעם החזק שימש בימים עברו לעיצוב ובנייה של כלים רבים (עד היום הוא משמש חומר לבניית גיטרות). במיתולוגיה היוונית ובמיתולוגיה של ארצות סקנדינביה, עץ המילה הוא מקום משכנם של יצורים קסומים...
 

אזור ים המלח

באזור ים המלח אפשר למצוא גם יערות, שבהם צומחים בעיקר עצי אשל. עצים אלו על מינם השונה נחשבים לעצים עמידים במיוחד למזג האוויר המדברי.

 

יערות גדות הירקון

אלה גדלים, כמובן, לאורכו של נחל הירקון. העץ הנפוץ ביערות אלה הוא הערבה – עץ בעל ענפים ועלים ארוכים ושמוטים, שנראה לעיתים כדמות בוכיה. אחד מסוגי הערבה הגדלים בישראל הוא אכן הערבה הבוכיה, שזכתה לשמה בזכות צורתה הייחודית. הערבה הבוכיה מוזכרת בתנ"ך, במזמור המתאר את הגעגועים לציון בגלות, והיא אחת מארבעת המינים.
 

יערות האורן

ברחבי הארץ נפוצים במיוחד יערות האורן, בהם גדלים מינים שונים של האורן – עץ המחטים והאצטרובלים. עצי האורן נפוצים במיוחד בישראל בזכות מבצעי-נטיעות גדולים שלהם שהובילה קק"ל עוד בימי המנדט הבריטי (כאשר גם שלטונות המנדט נטעו עצי אורן רבים). חלק גדול מעצי אורן טבעי בכרמל נפגעו בשריפה הגדולה שפרצה בשנת 2010, ושיקום היערות הללו הוא אחת המשימות החשובות שקק"ל לקחה על עצמה.
 

יער אורנים. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל