עיזים נגד שריפות

עדר כבשים ביער חדרה: אורחים רצויים וקרואים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
24 יולי 2017

הם – נהנים ממזון טעים ובשפע; הוא – מקבל הגנה מפני שריפות. עדרי הבקר והצאן עוזרים ליער והוא עוזר להם לשרוד ולהאריך חיים, וכולם מרוויחים


מאת: אורלי לקר כהן. ייעוץ מקצועי: סוהיל זיידן, אחראי על תחום מטעים, חורש טבעי ומרעה בקק"ל

מי שמרבה לבקר ביערות קק"ל מן הסתם הזדמן לו לפגוש עדרי צאן או בקר – ולא, לא מדובר במסיגי גבול ופורעי עשב, אלא באורחים רצויים וקרואים, המתקבלים בברכה ביערות ובשטחים הפתוחים. הסיבה נעוצה בטעם הקולינרי של בעלי החיים האלה: הבקר מלחך בשמחה את הצומח העשבוני בין העצים, והצאן, ובעיקר העיזים, מעדיף דווקא את הצומח המעוצה, הנמצא בדרך כלל קצת יותר גבוה מעל פני הקרקע. ולכולנו זה טוב, כי ביחד הם מקטינים את סכנת ההתלקחות של היער.

שריפות היער מתחילות מהצמחייה הנמוכה, ממנה הן מתפשטות לצמרות, והדרך אל הצמרות תלויה בעוד צמחייה שהאש תוכל לזלול ודרכה להתפשט למעלה. ועכשיו נדבר בצמחים: העשבייה, העלים והענפים הנמוכים הם חומר הבעירה הבסיסי, ובהם תלויה התפשטות האש. עשבייה נמוכה שלא נאכלה תתייבש בקיץ ותהפוך לפתיל להצתת שריפות – אבל עם תכנון נכון ורעייה נכונה מספר השריפות ועוצמתן פוחת באופן ניכר. "במקום שבו יש רעייה סדורה שיעור ההתלקחות קטן, וגם אם יש שריפה, קל יותר להשתלט עליה", מסביר סוהיל זיידן, האחראי על תחום מטעים, חורש טבעי ומרעה בקק"ל. "והרעייה הטובה ביותר היא הרעייה המשולבת, של צאן ובקר", הוא מוסיף.

מעדיפים עיזים

העז, מתברר, היא המועדפת על היערנים, כיוון שבניגוד לחבריה היא הרבה פחות בררנית, ומוכנה לאכול, ואפילו בשמחה, גם את הצומח המעוצה. מחקר שנערך על ידי מחלקת הייעור בקק"ל(1) בדק כמה עיזים יכולות להתקיים לאורך זמן ממרכיבי כיסוי הקרקע של היער, הצומח העשבוני והצומח המעוצה, ביערות באזור המרכז, בלי לפגוע בסביבה הזו (כושר נשיאה). בעלי עדרי העיזים העריכו כי כמות הצומח ביערות הללו מספיקה לצורכי העיזים. המסקנה שעלתה הייתה שמחד העיזים הן בהחלט אמצעי יעיל להקטנת העשבייה והצומח הדליקים ביערות, ומאידך, המרעה במקומות הללו בהחלט מספק את צורכי הקיום של העיזים, ולכן רעיית עיזים ביערות קק"ל היא חיובית וחשוב לעודד אותה.

הרבה פחות בררניות באוכל: עיזים ביער עמינדב. צילום: דוד אבגלגון

ומה קורה בשטח? "לצערנו", אומר זיידן, "אין מספיק רעיית עיזים, מכיוון שעבור החקלאים והמגדלים יקר יותר להחזיק עיזים מאשר בקר. לכן אנחנו בקק"ל מחפשים דרכים לעודד את מגדלי העיזים, למשל, לאפשר להם להקים דירים זמניים בסמוך לשטח הרעייה". דרך נוספת לעודד רעייה בשטחים הפתוחים וביערות היא לאפשר לבעלי עדרים מהדרום, הצחיח יחסית, להגיע למרכז. "אנחנו מאפשרים לבדווים להעלות עדרים מהדרום למרכז, ונותנים להם אוהל ארעי ומספקים מים כדי שיוכלו לשהות במקום", אומר זיידן. "בדרום אין מספיק מרעה ולנו אין מספיק עדרים, אז זהו פיתרון טוב לכול הצדדים. אולם, בשנים האחרונות גדלו כמויות המשקעים בדרום, וגם כמות המרעית באזור גדלה, ויש פחות עניין לעלות למרכז".


(1) המרעה וניצולו ביערות הנטועים במרחב המרכז של קק"ל – דוד אבלגון, שמואל קומיסקצ'יק, יהודה ניסן ונעם זליגמן, מח' ייעור, קק"ל מרחב המרכז/כתב העת "יער"

ויש עוד יתרונות

מעבר לתפקיד החשוב שהיא ממלאת במניעת שריפות, לרעיית הצאן והבקר ביער יש השפעות חיוביות נוספות.

היא פותחת את הדרך: העדרים אוכלים את הענפים הנמוכים, והשיחים הגבוהים מקבלים צורה של גזע עץ – הדרך נפתחת והתנועה ביער הופכת קלה יותר.

מגדילה את המגוון הביולוגי: מאחר שגיאופיטים (צמחים טמירי ניצן, הכוללים את החצב המצוי, חבצלת החוף, החלמונית הגדולה, הנורית, הכלנית, הרקפת ועוד) אינם חביביהם של העדרים, הם מתמקדים באכילת העשבים שסביבם, שמתחרים על משאבי הקרקע עם הפרחים למיניהם, וכך מתאפשר לגיאופיטים לשגשג.

כבשים בארוחה ביער אילנות. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל

מה קורה בשטח?

"כיום", אומר זיידן, "יש רעייה כמעט בכול אתרי קק"ל – 75% מהשטחים הפתוחים מוחזקים ברעיית בקר ו-25% על ידי צאן, ואנחנו שמחים על כל עדר חדש שמגיע לשטחים הפתוחים וליערות".