הידעת? מי כילה את השיטה?

הידעתם? השיטה היא אחד מסוגי העצים הבודדים הצומחים בערבה באופן טבעי, לכן מארג שלם של צמחים ובעלי חיים תלוי בה ועשרות מינים של אורגניזמים ניזונים ממנה

שיטה סלילנית. בתמונה הקטנה: עשקוץ השיטים - זחליו פוגעים בעץ. צילום: ארכיון קק"ל ורעי סגלי

מינים רבים של בעלי חיים מקיימים יחסי גומלין עם העצים ומקבלים מהם מזון, רבייה והגנה. בעלי חיים רבים ניזונים מעצים, אך לא תמיד הם מועילים להם. ישנם מקרים שבהם בעלי החיים "משיבים לעץ טובה", אך לעיתים העץ דווקא נפגע מהם.

צבי הנגב ניזון מהפירות ומהעלים של השיטה, חלק מהזרעים שהוא לועס עוברים במערכת העיכול שלו ומופרשים מגופו עם הגללים. המעבר במערכת העיכול מאפשר את נביטתם. כך גם השיטה וגם הצבי יוצאים נשכרים.

הפרפר כחליל השיטה ניזון מהצוף ומאביק את הפרחים. הציקדה, גבנונית השיטים, ניזונה מהצוף ומהמוהל, המכילים ריכוז גבוה של סוכר, אך אינה תורמת לעץ. החרגול, עלעלית משוישת, ניזון מעלי השיטה, וכך גם הזחלים של העש עשקוץ השיטים. בשני המקרים הללו בעלי החיים פוגעים בעץ. גם חרדון הצב ניזון מעלי השיטה, ובגלליו מצויים פעמים רבות הזרעים שהוא, כנראה, מסייע בהפצתם.
ניזונים מעלי השיטה ומסייעים בהפצת זרעי העץ. צבי הנגב וחרדון הצב. צילום: אייל ברטוב ו-depositephotos
ניזונים מעלי השיטה ומסייעים בהפצת זרעי העץ. צבי הנגב וחרדון הצב. צילום: אייל ברטוב ו-depositephotos
הצעה לדיון:
במקרים רבים אורגניזמים המצויים בקשרים ביניהם נהנים מהקשר, כמו לדוגמה ציפורים הניזונות מפרי העץ וכתוצאה מכך מפיצות את זרעיו. יחסים מסוג זה בטבע נקראים הדדיות. האם תוכלו לחשוב על קשרים נוספים בין אורגניזמים שמתקיימת בהם הדדיות?

הצעה לפעילות לילדי הגן: