לזכור ולא לשכוח

טקס יום השואה השנתי ביער הקדושים. צילום: יוסי זמיר, ארכיון צילומי קק"ל
מדי שנה, ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, אנו זוכרים ביחד את 6 המיליונים שנרצחו בידי הנאצים רק כי היו יהודים. מהי המשמעות המיוחדת של היום הזה עבור כל אחד מאיתנו? זוכרים ומנציחים
מדי שנה, בכ"ז בניסן, מציינת מדינת ישראל את יום הזיכרון לשואה ולגבורה. טקסים נערכים ברחבי המדינה, נשמעת צפירת זיכרון שבה אנו עומדים דום לזכרם של ששת-מיליוני היהודים שנרצחו על ידי הנאצים, וניצולי שואה ובני הדור השני מעידים בפני תלמידים בבתי-ספר כיצד הם ובני משפחתם, המעטים, ניצלו מהאסון הגדול שפקד את העם היהודי.

מנציחים את השואה

למרות שהתנכלויות ליהודים הופיעו שוב ושוב לאורך ההיסטוריה ובמהלך הגלות הארוכה של העם היהודי ממולדתו לאורך 2,000 שנה, מעולם לא נעשה לפני-כן ניסיון שיטתי, יעיל ומפלצתי כל-כך להשמיד את העם היהודי כולו.

בשנת 1959, הוחלט לראשונה על קביעת יום זיכרון מיוחד לקרבנות השואה. בתחילה ביקשה ממשלת ישראל לקבוע את היום בתאריך י"ד בניסן, התאריך שבו פרץ מרד גטו ורשה – אך תאריך זה הנו גם ערב חג הפסח, לכן נקבע כ"ז בניסן כתאריך יום הזיכרון – בין התאריך שבו פרץ מרד גטו ורשה, ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, שבעקבותיו באות חגיגות יום העצמאות.
טקס יום השואה ביער הקדושים. צילום: ארכיון צילומי קק"ל
וכך קיבל התאריך בו מצוין יום הזיכרון לשואה ולגבורה את המשמעות המיוחדת שלו – בין התאריך בו אנו חוגגים את חג הפסח (חג בו אנו מציינים את יציאת מצרים והצלת עם ישראל מניסיון ההשמדה על ידי פרעה), שהוא אותו תאריך בו נערך מרד גטו ורשה (הניסיון של יהודי הגטו להתקומם ולהנצל מהשמדתם) לבין התאריך שבו מציינים את יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה ומיד אחריו חוגגים את יום העצמאות (ביום בו הוכרזה עצמאותה של המדינה).

בין התאריכים האלה – מיציאת מצרים ועד שובו של עם ישראל למולדתו, אנו עומדים דום לזכרם של קרבנות השואה. בין המעבר של העם היהודי מהיותו עם שהוגלה ממולדתו והפך לנרדף ופזור ברחבי העולם, לעם השב לאותה מולדת והקים את מדינת ישראל, התרחשה השואה המחרידה, וזאת עלינו לזכור ולא לשכוח, לפני שאנו חוגגים את הקמתה וקיומה של מדינת ישראל.

הנצחת קרבנות השואה וזכרם נמשכת לא רק ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, אלא לכל אורך השנה – בטקסים, ימי עיון והרצאות, וגם בפרסום של ספרי זכרונות והקרנת סרטים תיעודיים ועלילתיים. בישראל כמה אתרי הנצחה, הפועלים במטרה לחנך את הדורות הבאים אודות מה שאירע בשואה והלקחים שיש להפיק מאירועיה. "יד ושם" הוא המוסד החשוב ביותר בארץ ובעולם ללימודי השואה, והוא מורכב ממוזיאון לתולדות השואה, אתרי זיכרון שונים, ספריה וארכיון המשמשים לצרכי מחקר.

יער הקדושים

אחד מאתרי ההנצחה היחודיים לזכרם של קרבנות השואה הוא יער הקדושים שהחלו בנטיעתו בשנת 1951. וממש כמו המעבר שהוזכר קודם מחורבן העם היהודי בשואה לחגיגות הקמת המדינה, הוא מוביל את המבקרים בו מאנדרטאות לזכרם של קרבנות השואה ליער ירוק ופורח במדינת ישראל. ביער מצויים אנדרטת מגילת האש – פסל ייחודי לזכר הקרבנות, מערת בני-ברית בה מוזכרים שמות הקהילות היהודיות שנספו בשואה, ויד אנה פרנק, אתר לזכרה של הנערה שהיומן המפורסם שלה הביא את השואה לידיעתם של מיליוני קוראים ברחבי העולם.

אנו ממליצים על ביקור ביער הקדושים, ביום הזיכרון לשואה ולגבורה ולכל אורך השנה.
יד אנה פרנק ביער הקדושים. צילום: ארכיון צילומי קק"ל