"אסור לשכוח את ההיסטוריה"

חלוקת תעודות הוקרה ליהודים שהצילו יהודים, בטקס חלוקת תעודות הוקרה ביער הקדושים. צילום: אבי חיון, ארכיון הצילומים של קקל
חלוקת תעודות הוקרה ליהודים שהצילו יהודים, בטקס חלוקת תעודות הוקרה ביער הקדושים. צילום: אבי חיון, ארכיון הצילומים של קק"ל
מאת: יואב לין
6.5.2019

ביום השואה תשע"ט קיבלו את אות המציל היהודי חברי הוועד להצלת יהודים בבלגיה. בני הנוער והחיילים שהשתתפו בטקס התאספו לשמיעת עדויות מפי ניצולי שואה: "בקרוב אתגייס לצה"ל, ואני מבין היום טוב מתמיד שעכשיו זה התפקיד שלי להגן על מדינת ישראל ועל העם היהודי"
לרגלי אנדרטת מגילת האש ביער הקדושים, שמציגה את סיפור הגלות, השואה והתקומה של העם היהודי, התכנסו, כבכל שנה, מאות משתתפים לטקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה המרכזי של קק"ל ובני ברית, בסימן גבורתם של יהודים שהצילו יהודים. הטקס, שנערך ב-2 במאי 2019, הוקדש השנה לחברי הוועד להגנת יהודים בבלגיה, שרובם כבר לא בין החיים. ילדיהם, נכדיהם ובני משפחה אחרים קיבלו בשמם את "אות המציל היהודי".

"עלינו לעמוד חזקים מול גילויי האנטישמיות ולהבטיח את ביטחונם של כל יהודי העולם בכל מקום", אמר דני עטר, יו"ר קק"ל. "הנצחת האנשים שלחמו להצלת יהודים בתקופה החשוכה ביותר משמעותית וחשובה. רק מדינת העם היהודי, חזקה ומשגשגת, תבטיח שזוועות כאלה לא יחזרו עוד".

ד"ר חיים כץ, יו"ר המרכז העולמי של בני ברית, אמר כי "מי שלא לומד את ההיסטוריה נדון לחיות אותה מחדש. מרשים לשמוע כיצד אנשים חסרי הגנה, ללא נשק וללא מדינה שתעמוד מאחוריהם, קמו להציל יהודים אחרים. עלינו להוקיר את פעולתם וללמוד ממנה".

המטרה הייתה להציל חיים, לא להרוג

הוועד להגנת יהודים בבלגיה הוקם בשנת 1942 ופעל במחתרת להצלת יהודים רבים ככל האפשר, ובייחוד ילדים. כ-300 יהודים מקשת אידיאולוגית רחבה התאגדו יחד במסגרת הוועד. הם זייפו מסמכים, השיגו מזון ועודדו את היהודים להסתתר מהנאצים. בזכות פעולות אלו 36,000 מתוך 66,000 יהודי בלגיה שרדו את השואה.

הוריו של משה מישל ורבר היו פעילים בוועד. הוא עצמו נשלח להסתתר בבית משפחה נוצרית. לאחר המלחמה עלה לישראל, הקים משפחה, וגידל שלושה ילדים וחמישה נכדים. "גם היום, בגיל 80, חשוב לי מאוד לספר את הסיפור שלי לדור הצעיר", אמר.

ורבר ושורדי שואה נוספים נתנו את עדויותיהם בפני קבוצות של תלמידים וחיילים, שבאו להשתתף בטקס. אליעזר לב ציון סיפר על פעילותו ברזיסטנס בצרפת: "מטרתנו לא הייתה להרוג, אלא להציל חיים", אמר. אסתר דבורה רייז-מוסל, בת 81 מירושלים, סיפרה לקבוצת חיילים כיצד שרדה במחנה ברגן בלזן. חיים רוט, בן 86 מירושלים, הסתתר בזמן המלחמה בבית משפחה נוצרית בהולנד. עדי בן שחר, מחנך בבית ספר ברמלה, שהגיע לטקס עם קבוצה מתלמידיו, הסכים כי "המפגש האישי עם אנשי העדות הוא הדרך הטובה ביותר לחבר את התלמידים לסיפור השואה".
תלמידים מאזינים לעדות מפיו של אחד השורדים. צילום: אבי חיון, ארכיון הצילומים של קקל
תלמידים מאזינים לעדות מפיו של אחד השורדים. צילום: אבי חיון, ארכיון הצילומים של קק"ל

"כל אחד יחזק את מדינת ישראל בתחומו"

הטקס נערך בהנחיית אלישע מזרחי מקשרי הציבור בקק"ל. השתתפו בו לוחמים מבסיס האימונים של מג"ב, בראשות מפקדם נצ"מ רם קאחו. "צוואתם של בני עמי היא שכל אחד מאיתנו יפעל בתחומו על מנת לחזק את מדינת ישראל כמולדת העם היהודי", אמר.

בין משתתפי הטקס נמנתה משלחת של מתמודדי חידון התנ"ך העולמי. אדר גלר, אחד המתמודדים, נשא על הבמה את תפילת "אל מלא רחמים". שר-שלום ג'רבי, מנהל החטיבה לחינוך וקהילה בקק"ל, קרא יזכור. מרסל שטרנגולד, שאביו היה פעיל בוועד להגנת יהודים באנטוורפן, אמר קדיש לזכר הנספים.

"עכשיו תורי להגן על המדינה"

בישראל חיים כ-200,000 ניצולי שואה. רובם כבר עברו את גיל 80, ומדי שנה הולכים לעולמם רבים נוספים. זוהי סיבה נוספת מדוע חשוב כל כך להעביר את הזיכרון לדור הצעיר.

"כבן הדור הרביעי לניצולי שואה, היום הזה מעניק לי תחושת שייכות לעם היהודי", אמר דניאל ויס בן ה-18, חניך במכינה קדם צבאית. "בקרוב אתגייס לצה"ל, ואני מבין היום טוב מתמיד שעכשיו זה התפקיד שלי להגן על מדינת ישראל ועל העם היהודי".

ביער הקדושים בהר ירושלים נטועים ששה מיליון עצים, להנצחת ששת מיליוני היהודים שנספו בשואה. היער ניטע על ידי קק"ל וארגון בני ברית כבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת, והוא אחד האתרים הראשונים בישראל שמנציחים את קורבנות השואה.
שירים בטקס לזכר גבורת היהודים והנספים. צילום: אבי חיון, ארכיון הצילומים של קקל
שירים בטקס לזכר גבורת היהודים והנספים. צילום: אבי חיון, ארכיון הצילומים של קק"ל