מגן דוד מי יודע: בינגו יום העצמאות

גלגולו של מגן דוד: משחקים בינגו ועל הדרך לומדים על גלגוליו של המגן דוד. לפניכם משחק חברתי, מהנה ומלמד שמתאים למשחק עם החברים, הכיתה או עם הקבוצה בתנועה

קבוצת הגיל

קבוצת הגיל: כיתות א'-ו'.
הזמן: כשעה
מטרות הפעילות: היכרות עם סמל "מגן דוד" וגלגוליו השונים

עזרים:

בשנת תש"ח נוסדה מדינת ישראל, בית לאומי היסטורי לעם היהודי המפוזר בתפוצות. מועצת המדינה הזמנית, אשר הכריזה על המדינה החדשה, הייתה צריכה למהר ולבחור סמלים שייצגו ויגדירו אותה. אחד החשובים שבהם היה דגל ישראל, שבמרכזו מגן דוד. מה ייחודו של הסמל "מגן דוד"? מתי הופיע לראשונה ומדוע נבחר כסמל כה מרכזי במדינה היהודית?

מהלך המשחק

מקריאים קטע מידע או סיפור (על פי גיל המודרכים) על גלגולו של הסמל "מגן דוד" והפיכתו לסמל יהודי ולסמל לאומי של מדינת ישראל. כל קבוצת תלמידים מקבלת לוח בינגו, שבו איורים מתוך ההסבר. בכל פעם שהתלמידים מזהים איור שתוכנו צוין בהסבר הם מסמנים אותו בלוח. קבוצה שמשלימה שורה צועקת "מגן דוד!". הקבוצה הראשונה שמשלימה את כל הלוח היא המנצחת.

דף מידע: מגן דוד ודגל ישראל

במקור, מגן דוד אינו סמל יהודי מובהק והוא מופיע בתרבויות המזרח הרחוק כבר לפני אלפי שנים. בתחילה שימש, ככל הנראה, כסמל מיסטי, המופיע על קמיעות ומגנים ואמור להגן מפני עין הרע, בדומה לכוכב המחומש שכונה "חותם שלמה". בתרבויות רבות שימש סמל הכוכב כסגולה נגד עין הרע וכצורה בעלת משמעות מאגית.

השם "מגן דוד" מוזכר לראשונה בתלמוד הבבלי כשם של ברכה "ברוך אתה ה' מגן דוד" (פסחים קי"ז, ע"ב).

האגדה מספרת שהסמל הופיע על מגנו של דוד המלך, וכך קיבל את שמו. יש הטוענים כי ששת הקצוות מסמלים את ששת התארים שנתן הנביא ישעיה לדוד המלך: "רוח חכמה ובינה, רוח עזה וגבוהה, רוח דעת ויראת ה'".
החוקר אורי אופיר טוען שמקורו של המגן דוד הוא במנורת המשכן. מתחת לכל נר במנורה היה פרח שושן צחור, אשר נראה במבט על כמגן דוד.
 
במרכזו של הפרח היה נר, כך שהכהן הדליק כל נר משבעת הנרות במרכזו של מגן דוד. המנורה הודלקה במקדש לאורך כל ההיסטוריה היהודית עד חורבן הבית השני, ומכאן קדמותו וחשיבותו של המגן דוד. חשיבות יתרה יש למגן דוד בכך שלדעת חז"ל את תבנית מנורת המשכן קבע הקב"ה בעצמו (תלמוד בבלי מנחות, כ"ט, א').
האם קיבל המגן דוד את שמו ממגן המלך דוד?
בתורת הקבלה נחשב המגן דוד כסמל לגאולה, אשר תגיע באמצעות משיח מצאצאי דוד המלך. גם משיח השקר שבתאי צבי (1676-1626) אימץ את המגן דוד והשתמש בו כסמל ל"משיחיותו".
יש הטוענים כי שני המשולשים מסמלים את האחדות שבין היסוד השמימי (המשולש הפונה כלפי מעלה) והיסוד הארצי (המשולש שקדקודו פונה כלפי מטה); אחרים טוענים כי הוא משלב יסוד זכרי ויסוד נקבי, ואולי זוהי חתימתו של דוד המלך בכתב עברי עתיק (האות ד' נראית כמשולש).

במהלך ימי הביניים הופיע המגן דוד כסמל יהודי מקובל בארצות שונות. השימוש בו בבתי כנסיות ובחפצי דת שונים השלים את הפיכתו מסמל מאגי לסמל דתי-יהודי.

אגודת הסטודנטים היהודים "אחוות ציון" הייתה הגוף הראשון בתנועה הציונית שבחר במגן דוד לסמלו (באירוע נשף האגודה שנערך ב-1881). בשנת 1882 כללו הביל"ויים את המגן דוד בסמלם. הרצל בחר בו כסמל לעיתונו. בשנת 1884, בעת החגיגות לציון 100 שנה להולדתו של משה מונטיפיורי, הונף דגל בעל שני פסי תכלת על רקע לבן. באותה שנה הניף ישראל בלקינד, ראש חלוצי ביל"ו, דגל עברי בראשון לציון, בחגיגה לציון שלוש שנים לעלייה על הקרקע. הוא תיאר את הדגל כ"יריעת אריג לבנה: שתיים שתיים רצועות של תכלת משני קצותיה, דוגמת הטלית שלנו, ומגן דוד של תכלת באמצע". בספרו "אלטנוילנד" תיאר בנימין זאב הרצל דגל לבן ועליו שבעה כוכבי זהב, שיהיה דגלה של מדינת היהודים, אך הצעתו לא התקבלה. ב1897 בחר דוד וולפסון, עוזרו של הרצל, שארגן את הקונגרס הציוני הראשון, לתלות דגל ובו שני פסי תכלת ומגן דוד כדגל הקונגרס. ב-1933 הפך דגל זה לדגל הרשמי של התנועה הציונית ומאוחר יותר לדגל ישראל.
וולפסון כתב: "בפקודת מנהיגנו הרצל באתי לבאזל כדי לעשות את ההכנות לקונגרס הציוני הראשון... באיזה דגל נקשט את אולם הקונגרס? מה הם צבעיו? הן דגל אין לנו... והנה הבהיק רעיון במוחי: הרי יש לנו דגל, לבן וכחול, בטלית אשר בה נתעטף בתפילתנו – טלית זו היא סמלנו. נוציא נא את הטלית מנרתיקה ונפרוש אותה לעיני ישראל ולעיני כל העמים. הזמנתי דגל כחול לבן ומגן דוד מצויר עליו".

קק"ל, שהוקמה בקונגרס הציוני החמישי וחרתה על דגלה את גאולת אדמות א"י ואת חינוך הנוער לציונות ולהתיישבות, הנפיקה בשנת 1902 את הבול הראשון במפעל הבולים שלה – בול ציון, שעליו מגן דוד ובמרכזו המילה "ציון". מפעל הבולים נועד לאיסוף תרומות לגאולת האדמות, אך בעיקר לחינוך, ומגן דוד היה הסמל הראשון שנבחר להפיץ את הבשורה בין היהודים בגולה. גם על הקופסה הכחולה, שהפכה למפעל החינוכי הראשי של קק"ל, הופיע מגן דוד במרבית הגרסאות, והוא נמצא עליה עד היום. דווקא הנאצים, שאילצו את היהודים בשנות מלחמת העולם השנייה לענוד מגן דוד צהוב כאות קלון, הם שהוסיפו והעצימו את המשמעות הלאומית של הסמל.

באוקטובר 1948, מעט לאחר קום המדינה, התכנסה מועצת המדינה הזמנית והכריזה על דגלה של מדינת ישראל. מתוך מספר הצעות לעיצוב שבהן דנה ועדת הדגל והסמל, כגון דגל שבעת הכוכבים של הרצל, או דגל ובו מגן דוד צהוב לזכר הנספים בשואה ואף הוספת דמות אריה, שמסמל את "גור אריה יהודה" כמו בדגלים הראשונים של הקונגרס הציוני, קיבלה הוועדה את דגלו של וולפסון וקבעה אותו כדגל מדינת ישראל.
מגן דוד על קופסת קק"ל. נמצא עליה עד היום

פעילויות נוספות

  • מציירים על הלוח מגן דוד ומבקשים מהמודרכים למצוא ולסמן כמה שיותר פעמים את המספר שש:שישה קודקודי משולש, שש צלעות, שישה משולשים קטנים, שש צלעות למשושה המרכזי.מסבירים שבלשון מתמטית נקראת צורת מגן דוד הקסגרמה (הקסה=שש) וכי הוא מורכב משני משולשים שווי צלעות.
  • מקפלים מגן דוד מאוריגמי, כמו שמוסבר בסרטון
  • מדביקים ויוצרים מגני דוד שונים מחומרים ממוחזרים ומקשטים ליום העצמאות.
  • מספרים על ועדת הדגל והסמל, שקמה עם קום המדינה, ומזמינים את המודרכים להציע (בציור) הצעות משלהם לעיצוב דגל וסמל למדינה. מראים אפשרויות נוספות שהתחרו בהצעה שהתקבלה (חוברת עין לציון צופייה, עמ' 14).

 

ללוחות בינגו להדפסה, לחצו כאן»