הידעתם? 11 עובדות מעניינות על ירושלים

17 מאי 2020
מה זה "אבו יו-יו", את מי ריגשה הנחיתה בירושלים יותר מהנחיתה על הירח, מי בנה את מגדל דוד ומה קרה להומר סימפסון כשביקר בירושלים? הצד הקליל והלא פחות מרתק של ירושלים
מאת: שרון גלפרין
  1. לירושלמים המודרניים יש שפה מקומית, עם ביטויים וסלנג ייחודי, שנבנה, החל בראשית המאה ה-20, על בסיס עברית, לדינו, ערבית ויידיש. אם תפגשו אדם שיאריך את הא' ויאמר לכם מאאתיים (ולא מאתיים), שפונג'ה (במקום ספונג'ה) ויקרא לחתול ממין זכר חתולה (במלעיל) דעו כי ירושלמי אסלי לפניכם. תוכלו להציע לקחת אותו אֲבּוּ יוֹ־יו ("שק קמח"), וכשאתם משוחחים, הקפידו לקרוא לחרצני המשמש (גוגואים) אָג'וּאים, ולצנוברים של עץ האורן – פִּינְיוֹנֶס.
  2. בשער האריות הידוע, שממנו פרצו הצנחנים בשנת 1967 אל הכותל אין כלל אריות. התבליטים המעטרים את שני צדדיו הם למעשה ברדלסים, סמלו של השליט הממלוכי בייברס שבנה את השער.
  3. ניל ארמסטרונג, האדם הראשון שדרך על הירח (שהיה נוצרי אדוק), ביקר בירושלים בשנות השבעים. כשביקר בשערי חולדה, בכותל הדרומי של הר הבית אמר "אני הרבה יותר נרגש כשאני פוסע על המדרגות האלה מכפי שהייתי כשצעדתי על הירח".
  4. בית הקברות היהודי שבהר הזיתים הוא בית הקברות היהודי העתיק בעולם, שעדיין קוברים בו גם כיום.
  5. עץ הזית העתיק ביותר בירושלים הוא בן 800 שנה, ונמצא בחצר גן גת שמנים, למרגלות הר הזיתים.
  6. גם עקבות דינוזאורים נמצאו בסביבות ירושלים. במרכז היישוב בית זית, שבכניסה לירושלים, נמצא עד ימינו אתר ובו טביעות רגלי דינוזאורים.
  7. מגדל דוד שבשער יפו, שהוא אחד מסמלי העיר, כלל לא נבנה על ידי דוד המלך. זו מצודה אשר הגנה על העיר ירושלים מימי הביניים ובה תוספות ארכיטקטוניות מתקופות מאוחרות יותר. שורשיה של הטעות בשם נעוצים בתקופה הביזאנטית, בפירוש המוטעה שייחסו אבות הכנסייה לכתבי יוסף בן מתתיהו, כששייכו מגדל מימיו של הורדוס (מגדל פצאל) לדוד המלך.
  8. במנהרת הכותל (המערבי) נמצאת אחת האבנים הכבדות במזרח התיכון שמשקלה 570 טונות (!).
  9. בירושלים מעל ל-60 מוזיאונים – גדולים וקטנים – וכ-2,000 אתרים ארכיאולוגיים.
  10. בתוך העיר העתיקה ישנם 48 מנזרים וכנסיות, מעל ל-30 מסגדים, 142 רחובות וסמטאות, מתוכם 43 ברובע היהודי.
  11. ירושלים כה מסעירה שאפילו עלולה לעורר הפרעה נפשית הנקראת סינדרום ירושלים – אובדן שפיות שעלול לתקוף צליינים, תיירים, או חולמים שהגיעו לירושלים אחרי ציפייה ארוכה. המפגש עם כובד ההיסטוריה, החוויה האישית בבואם לראשונה אל ירושלים, הפער בין הציפיה ל"ירושלים של מעלה" וחזון הגאולה הכרוך בה למציאות הממשית בעיר מייצר שבר נפשי שלו סימפטומים מגוונים, שונים ומשונים (לרוב כוללים התנהגות בכיכרות העיר ובאתרים המקודשים כאילו יש להם כוחות אלוהיים ומשיחיים, ואמונה שעליו למלא משימה משיחית). פרק שלם של משפחת סימפסון הוקדש במהלך שנת 2010 לסינדרום ירושלים, שבו מתואר הומר סימפסון בביקורו בעיר הקודש כמי שלקה בסנדרום. צפו בו!
מגדל דוד. צילום: מלכה ברקאי, ארכיון הצילומים של קק"ל
 
בארט סימפסון לוקה בסינדרום ירושלים. צילום מתוך יוטיוב