טיול שהתחיל בתחפושת ממוחזרת

כמה ילדים צריך בשביל להרכיב עץ אחד? תלמידי אלון יזרעאל ביער אילנות. צילום: אלישבע אמסלם
כמה ילדים צריך בשביל להרכיב עץ אחד? תלמידי אלון יזרעאל ביער אילנות. צילום: אלישבע אמסלם
מאת: אלישבע אמסלם
28.5.2018

הטיול הבא התחיל בתחפושת של רובוטים מאריזות ממוחזרות. התחפושת זכתה במקום השני בתחרות מתחפשים ירוק, והפרס היה, ניחשתם נכון, הטיול הזה – ביער אילנות ובמרכז המבקרים החדש. קבלו את כיתה ו' מבי"ס אלון יזרעאל נהנית מהפרס שלה
מתברר שהיה ממש משתלם להתחפש ירוק בפורים – 29 תלמידי כיתה ו' מבית הספר אלון יזרעאל מעפולה, שזכו במקום השני בתחרות התחפושות של קק"ל, מתחפשים ירוק 2018, בקטגוריית התחפושת הקבוצתית וזכו ביום טיול ביער אילנות ובמרכז המבקרים החדש, יצאו ביום ראשון, 27.5.2018, לממש את זכייתם.

התלמידים הגיעו לגן הבוטני אילנות מלאי ציפייה והתרגשות לקראת היום המיוחד. את פניהם קיבל המדריך ער, שפתח את הבוקר בהיכרות עם היער. התלמידים קיבלו הסבר על גן העצים אשר נוסד בשנות ה-50 של המאה ה-20 על ידי אנשי המחלקה לחקר היער של משרד החקלאות, ועל מאות המינים והזנים של העצים שנאספו בו, שהגיעו מרחבי העולם כולו ונשתלו בגן ב-25 חלקות יער בהתאם לאזורים הגיאוגרפיים שמהם נאספו. התלמידים גם שמעו על חשיבות הבאת העצים למדינה הצעירה, שבאותה העת היה צורך ללמוד אילו עצים מתאימים למקום ואילו עצים נכון לגדל בישראל והיכן. המדריך סיפר לתלמידים כיצד בשנת 2013 קיבלה על עצמה קק"ל להציל את המקום לאחר שמשרד החקלאות עזב אותו והוא הפך נטוש ועזוב. קק"ל טיפלה במקום ושיקמה את העצים ודאגה לתעודת זהות לכל מין של עץ.
היכרות עם היער. צילום: אלישבע אמסלם
היכרות עם היער. צילום: אלישבע אמסלם

בין השיטים

התחנה הראשונה בסיור בגן הבוטני הייתה ליד עצי השיטה, שם גם קיבלו התלמידים הסבר על מיני השיטה, בניית המשכן מעצי השיטה ועל נטיעתם באזורים יבשים.

התחנה השנייה הייתה בחורשת האיקליפטוסים, שם גם פצחו התלמידים בשיר, איך לא, "חורשת האיקליפטוס" של נעמי שמר. ער השמיע את המנגינה וחילק את מילות השיר. חורשת האיקליפטוסים הייתה גם המקום המושלם לדיון במיתוס האיקליפטוסים והביצות בארץ, בחשיבות האיקליפטוס והדבורה להאבקת 80% מהירקות והפירות אשר גדלים בארץ ובשימוש בשמן האתרי של האיקליפטוס לרפואה.

הער האציל, הלוא הוא עץ הדפנה, עמד במרכזה של התחנה השלישית. כאן הכירו התלמידים את מאפייני העץ ושמעו על חשיבותו לרפואה ולמאכל, וכמובן על הקשר שלו לאולימפיאדה. עוד קיבלו התלמידים הסבר על עץ האורן – איך יודעים מה גילו, ובכלל, על חשיבות העץ הזה. לסיום, קיבלו משימה – ליצור עץ אנושי, וכל הדרכים אפשריות.

מכאן המשיכו התלמידים אל המבוך שביער – הם נכנסו זוגות זוגות ועמלו על מציאת הדרך החוצה. משם המשיכו למעגל הקזוארינות, שהשהייה בו כללה דף עבודה שעסק בדמיון ובשוני בין העץ לאדם. בין המסקנות שעלו מהפעילות: האדם צריך מים, אור ונייד והעץ – מים, אור, להיות נטוע ואדמה.

"עפו על עצמם" במרכז המבקרים

החלק השני של היום הגיע – וכל התלמידים נאספו במרכז המבקרים יער אילנות, ולמעשה מדובר בחלק האינטראקטיבי של היום, הכולל את עמדת סודות העץ, עמדות האופניים האינטראקטיביים, עמדת הגלובוס, חידון טריוויה קבוצתי וסרט המספר את סיפורו של היער. והתלמידים? הם ממש "עפו על עצמם"! משתם הסיור ביער אילנות עדיין לא נשלם היום – וכולם נסעו לגשר הצבים ביער אלכסנדר, שם קיבלו הסבר על שיקום הנחל ועל הצב הרך. אליזה ונועה, תלמידות בכיתה, שיתפו ואמרו שהן נהנו מאוד מהחלק האינטראקטיבי. אליזה אמרה שהיא גם הכירה קצת את נושא הצבים, ואף גילתה מעורבות רגשית גדולה בנושא מצוקת הצבות אשר לא מצליחות לעלות ליבשה באזור שבו הבנתה מרינה ואז הן מתייאשות ומטילות את הביצים בסופו של דבר בים במקום בחול שעל שפת הים.

"הטיול היה מעניין והתלמידים למדו רבות. ההדרכה וההסברים היו מגוונים, והשירים, דפי העבודה וכמובן המרכז הפעיל, הוסיפו מאוד לחוויה", סיכמה אילנה מרציאנו, מחנכת הכיתה, "בסופו ל דבר, כל תלמיד חוזר עם כמה דברים חדשים שלא ידע קודם לכן", אמרה.
במרכז המבקרים. צילום: אלישבע אמסלם
במרכז המבקרים. צילום: אלישבע אמסלם
רובוטים ממוחזרים. התחפושת שזכתה במקום השני
רובוטים ממוחזרים. התחפושת שזכתה במקום השני