קק"ל והקרקע

פיתוח הקרקע בארץ ישראל היה מאז ומתמיד אחד היעדים החשובים של קק"ל – ולמעשה, היה זה היעוד המקורי שלה: קק"ל הוקמה כדי לרכוש אדמות להתיישבות יהודית ברחבי ארץ ישראל, אך כבר עם הקמתה, לא הסתפקה בקניית הקרקעות בלבד, אלא הוסיפה לפתח אותן ולהשקיע בהן בתחומים רבים ומגוונים

התיישבות

בשנים שהובילו להקמת המדינה ובעשורים הראשונים לקיומה, הובילה קק"ל את הקמתם של מאות ישובים על האדמות שאותן קנתה, מהחוות החקלאיות, שכונות המגורים לעולים ויישובי "חומה ומגדל" בעשורים שלפני הקמת המדינה, אל המשלטים שבהם יושבו בחופזה עולים בימי מלחמת העצמאות, ועד לפיתוח אדמות והכשרת אדמות להקמת יישובים חדשים בימינו אנו.

פעילותה של קק"ל הייתה חלק מכריע בהפיכתה של מדינת ישראל הצעירה למקום שבו יכולים יהודים להתיישב ולחיות.

גם היום, קק"ל ממשיכה להכשיר קרקעות לבניית שכונות מגורים ולחקלאות, פורצת וסוללת דרכים ליישובים בכל רחבי הארץ, כולל דרכים היקפיות ודרכי ביטחון מסביב ליישובים, מבצעת עבודות פיתוח בשטחים ציבוריים בתוך היישובים, מקימה גנים ציבוריים, גני משחקים ומתחמי ספורט וכושר, משפצת בתי ספר ובתי כנסת, עורכת מחקר ופיתוח חקלאי ומקימה תשתיות תומכות לתיירות. כל זאת ועוד, נעשה מתוך רצון של קק"ל ושל הקהילה היהודית בכל העולם לתרום לקהילה בישראל ולאיכות החיים שלה.

צילום: באדיבות ארכיון קק"ל

חקלאות

הכשרת אדמות ארץ ישראל לגידולים חקלאיים הייתה אחת המשימות החשובות של קק"ל עם הקמתה, מכיוון שהחקלאות נדרשה אז לצורכי כלכלה עצמית של העולים והמתיישבים. לאחר הקמת המדינה, הפכה החקלאות, לצד ההתיישבות, לחלק חשוב במימוש חזון הפרחת הנגב של ראש הממשלה, דוד בן גוריון, ולמניע חשוב בהקמת יישובים חדשים בכל רחבי הארץ.

גם היום מסייעת קק"ל לחקלאות במגוון תחומים: מציאת פתרונות ומקורות מים להשקיה, במסגרת זאת בנתה קק"ל למעלה מ-230 מאגרי מים בכל רחבי הארץ, הכשרת קרקעות ופיתוח תשתיות לחקלאות, תמיכה נרחבת בשמונה תחנות מחקר ופיתוח חקלאי אזוריות, שבהן עוסקים כל העת במציאת דרכים לשפר את התוצרת החקלאית, ועוד.
צילום: באדיבות ארכיון קק"ל

ייעור

לא רק יישוב הארץ עמד למול עיניהם של מייסדי קק"ל, אלא גם הפיכתה של ישראל למקום ירוק ופורח שאליו יכולים להגיע המתיישבים, ולא מדבר צחיח. נטיעת העצים והיערות נחשבת לאחד ממפעליה המפוארים ביותר של קק"ל, ואלה היו חלק חשוב לא פחות מההתיישבות עצמה בקביעת החזקה של העם היהודי על הקרקע שנרכשה עבורו. נטיעת היערות היא חלק חשוב במלחמה נגד תהליכי המדבור בישראל, והיא זוכה להכרה עולמית כחלק מהמאבק בהתחממות הגלובלית.
צילום: באדיבות ארכיון קק"ל

סביבה

שמירה על איכות הסביבה נחשבת לנושא עכשווי, אך קק"ל עסקה גם בו מאז שנותיה הראשונות – ייבוש הביצות והמלחמה ביתושי האנופלס היו מאמצים ראשונים להפיכתה של הארץ למקום נקי וראוי להתיישבות. כיום פועלת קק"ל במרץ בפרויקטים לניקוז מים ואגירתם, הגנה על סביבת היער, טיפוח הנוף הטבעי של ישראל ושמירה על נקיונו. פעילותה הסביבתית של קק"ל מחברת בין העבר להווה – בין רכישת אדמות ארץ ישראל להפיכת אדמות אלה לרווחת כולם, לפוריות לחקלאות וראויות להתיישבות.