איך יודעים שבא הסתיו?

חצבים - ממבשרי הסתיו. צילום: יוסי זמיר
מסתכלים סביב סביב, ואם רואים חצב, ציפורים נודדות, נחליאלי ועלים נושרים – אז יודעים שבא הסתיו. כל מה שרציתם לדעת על עונת המעבר, כי סתיו עכשיו


מאת: מערכת אתר חינוך ונוער, חלון ירוק לצעירים. ייעוץ מדעי: גלילה אלדאג

עודכן בתאריך 11.6.2018

סתיו הוא עונה מבלבלת, הוא לא קיץ ולא חורף. בחלק מהימים החום קודח ובאחרים שולחים יד לסווצ'ר מפנק. בעצם, סתיו הוא עונת מעבר לכל דבר, שחלה בין יום השיוויון, המתחיל בחצי הכדור הצפוני ב-22.9 ובו אורך היום שווה לאורך הלילה, ובין היום הקצר ביותר בשנה, שחל ב-22.12, אז מתחיל החורף רשמית.
אז איך תדעו שבא הסתיו? הסתכלו סביב סביב. ריכזנו את כל סממני העונה במיוחד למענכם. מוזמנים להתבונן בטבע ולגלות בעצמכם מה מייחד את חודשי הסתיו.

חצבים פורחים

לא בכדי נחשב החצב לצמח המבשר את בוא הסתיו. כבר בשלהי הקיץ והחופש הגדול אפשר לראות את עמודי הפריחה של החצב מתנשאים לגובה. קבלו כמה נתונים מספריים על פריחת החצב:
  • גובה עמוד הפריחה של החצב נע בין 50 ס"מ ל-180 ס"מ!
  • לאורך עמוד התפרחת יש פרחים רבים, עד כ-250 פרחים לעמוד.
  • הפרחים לבנים עם פס ירוק לאורכם ובעלי צורה המזכירה כוכב. בכל לילה נפתחת קבוצת פרחים חדשה, מעל לקבוצה הקודמת שפרחיה נובלים.
  • משך הפריחה של עמוד פריחה אחד הוא כשבעה ימים.
לאן נעלם החצב בשאר עונות השנה? אז זהו, החצב ממש לא נעלם – הבצל שלו ממשיך להתקיים בתוך האדמה. בחורף, לאחר התייבשות עמוד הפריחה המרשים, מצמיח הבצל עלים מעל פני הקרקע, ומתמלא בחומרי מזון ומים המאפשרים לו להוציא את עמוד הפריחה בשלהי הקיץ הבא. הבצל גם מכיל חומרים רעילים המגנים עליו מפני מכרסמים ונזקי בעלי חיים.

ותשאלו למה זכה פרח הסתיו הזה בשם חצב. זאת על שום נטייתו לחצוב את דרכו לתוך האדמה ולהשתרש בה בחוזקה.
 

להתבונן בחצב: נהלו יומן גדילה

  • מד גובה – אחת לשבוע עמדו ליד החצב ובדקו את קצב הגדילה של החצב, וגם שלכם.
  • מד פריחה – מדי יום בדקו כמה פרחים חדשים צמחו וכמה פרחו.
  • מד חרק – פרחי החצב מושכים אליהם חרקים מאביקים רבים. יודעים לזהות אותם?

עוד על החצב:

עמוד פריחה גבוה ובצל עמוק באדמה. חצב. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

וציפורים אין ספור

הנחליאלי הוא אולי המפורסם ביותר בציפורי הסתיו וכבודו במקומו מועף, אבל הוא ממש לא לבד. עונת הסתיו נהנית מנדידת ציפורים רבות העוברות מארצות קרות לארצות חמות. כלומר, תנועת המעוף מעל שמי ארצנו בסוף הקיץ-תחילת הסתיו תהיה מכיוון צפון (מאסיה ומאירופה) לדרום (לאפריקה).
למה ציפורים נודדות? שאלה מצוינת. מרבית הציפורים מתקשות למצוא מזון בעונת החורף בארצות הקרות של יבשות אסיה ואירופה. יבשת אפריקה מציעה להן בעונה זו שפע של אוכל ושעות אור רבות למצוא אותו. יש ציפורים שרק עוברות מעל ישראל, עוצרות ל"תדלוק" ומנוחה קצרה, וממשיכות דרומה. אחרות נשארות לכל עונת החורף. עם בוא האביב יוצאות הציפורים שוב למסע צפונה אל אזורי הקינון. גם הפעם חלקן עוצרות אצלנו למנוחה לאחר חציית המדבר המתישה, ומיד ממשיכות הלאה, וחלקן נשארות לכל הקיץ כדי לקנן כאן.

עוד על ציפורים:

עגורים באגמון החולה. צילום באדיבות אגמון החולה קק''ל

שלכת: למה עלים נושרים בסתיו?

אם אתם כבר עם הראש למעלה, התבוננו גם בעצים – ודאי תשימו לב שחלקם נוהגים לפשוט את עליהם מענפיהם בסתיו, ולהישאר ערומים בעונת החורף. תשאלו למה, ונסביר כי מדובר בהתאמת העצים לקשיים הסביבתיים, בעיקר קור והתמעטות שעות האור.
כיצד יתחמקו העצים מהחורף הקשה – הלא הם קבועים במקומם ואינם יכולים לנדוד כמו הציפורים? הפתרון הוא להשיר את העלים הרכים והפגיעים, בעוד הגזע והענפים העבים מוגנים והעץ נכנס לתרדמה.
בתהליך השרת העלים, בשלב ראשון, מאבדים העלים את צבעם הירוק. בעלים של עצים נשירים מסוימים מתגלים צבעים אחרים שהוסתרו מתחת לירוק שבעלה, גוונים של כתום, צהוב ואדום, וכשהם מתייבשים ונושרים הם יוצרים לרגלי העץ שטיח מרהיב בשלל צבעים. הסבר לתופעה תמצאו בכתבה הבאה.

להתבונן בשלכת: נסו לזהות את העצים הנשירים ואת נשירת העלים.
מצאו עץ נשיר אחד וכתבו לו ת.ז:
  • שם העץ – מין וסוג:
  • משפחה:
  • מוצא העץ:
  • מאפיינים – פרי/נוי; בר/תרבותי:
  • גודל וצורת העלה:
  • היכן נמצא העץ:

אפשר להשתמש גם במסמך ת.ז שכאן


פינת היצירה האקולוגית:

שלכת היא הזדמנות פז ללקט את העלים שנשרו מהעצים ולהשתמש בהם לעבודות יצירה מגוונות:


ואפשר גם לשחק:

מתכוננים לחורף: שלכת בסטף. צילום: יוסי זמיר

רוח סתיו

רוחות הסתיו הן תופעה המאפיינת את האקלים באזורנו. רוח היא תנועה של אוויר לכיוון מסוים, והיא גורם משמעותי ומעצב ביבשה ובים, ויכולה להביא תועלת או נזק לאדם ולסביבה.

רוחות נוצרות בעיקר כאשר קיימים הפרשי טמפרטורות והפרשי לחצים בין שני אזורים. הרוחות באזורנו מושפעות משני סוגי אפיקים – האפיק הסודני השולט באזורנו בקיץ וגורם לרוחות מצפון מערב, ואפיק ים סוף, מערכת המכניסה אי יציבות ואופיינית לסתיו. בעונה זו משטר הרוחות יכול "להשתגע" ולהשתנות ללא הכר לאורך היממה והשבוע. לעיתים יגיעו רוחות מזרחיות נושאות אבק, ואחריהן טפטוף קל. בוקר סתיו יכול להתחיל קריר ומעונן ולהסתיים בשמש המשרה חום ויובש.

היורה הטוב

היורה הוא הגשם הראשון המשמעותי שיורד אחרי קיץ חם ויבש, העונה היבשה הארוכה, כמעט נטולת המשקעים, הנמשכת מיוני עד אוקטובר, והוא תופעה נוספת המאפיינת את האקלים הים תיכוני. לרוב היורה מגיע אי שם באוקטובר, ומסמל את חילוף העונות. היורה מתפאר בגשמי ברכה, המגיעים לגובה של 5 מ"מ–10 מ"מ) ושוטפים את האבק שהצטבר בקיץ.
הממטרים הקלים ש"מבקרים" לפני כן, לרוב אינם מגיעים לכמות משקעים משמעותית וגם השפעתם על הקרקע והצומח אינה גדולה.

עוד על הגשם:
גשמי ברכה ביערות קק"ל בגליל. צילום: אבי הירשפילד

כל צבעי הקשת

לסתיו צבעים מיוחדים. משמיים כחולים, עלים כתומים-צהובים ועד קשת בענן המופיעה בדרך כלל עם הגשם – הסתיו מייצר שלל גוונים מעניינים. כדי להבין איך זה קורה נגיד בקצרה כי קשת היא תופעת טבע אופטית, הנוצרת הודות לשבירה של קרני אור בטיפות המים, נפיצה והחזרה שלהן.
כאשר האור הלבן של השמש עובר מתווך לתווך, למשל מהאוויר לתוך טיפה של מים, הוא עובר תהליך שנקרא "נפיצה" – האור הלבן "נשבר" ומתפצל לכל הצבעים שמרכיבים אותו. זה קורה משום שכל אורך גל, הנראה לנו כצבע, נשבר בזווית שונה במקצת ממשנהו.
כשאנחנו מסתכלים לשמיים ורואים את הקשת, אנו רואים למעשה את האור המוחזר ממיליונים רבים של טיפות – מכל אזור של טיפות מוחזר אלינו אורך גל שונה.

להתבונן בקשת
אם יורד גשם ובשמיים יש שמש – צאו החוצה וחפשו את הקשת. התבוננו ונסו לגלות את סדר הופעת הצבעים. מה גיליתם? כמה צבעים יש בקשת?
קשת מלאכותית – אין לכם סבלנות לחכות לגשם היורד בעוד השמש מאירה? נסו ליצור קשת פרטית משלכם. למשל, התיזו מים מול קרני השמש ותגלו קשת קטנה.
רוצים לדעת כיצד מביאות טיפות הגשם ליצירת קשת?


עוד על הקשת:
כמה צבעים יש בקשת? צילום: freeimages
כמה צבעים יש בקשת? צילום: freeimages