עולים לירושלים: צעדה, פגישה וחיבור

שתי סוכות תוכן שהקימה קק"ל, ובהן פעילויות והדרכה. צילום: ער בן דוד ויובל ברוכיאן, קק"ל
מאת: ער בן דוד, מדריך קק"ל

3.10.2018
כ-1,000 צועדים – קבוצות ומשפחות – השתתפו בחול המועד סוכות בצעדת "מתחברים בצעדת ירושלים", שהיא חידוש מסורת העלייה לרגל ברוח התקופה שלנו ובסימן חיזוק ערכים וקשר בחברה הישראלית, והגיעו להתארח בסוכות קק"ל
זה כבר כמה שנים שבחול המועד סוכות, החג השלישי מבין שלושת הרגלים שבהם נהגו בני ישראל לעלות לרגל לירושלים, מתקיימת הצעדה "מתחברים בצעדת ירושלים", המזמינה קבוצות, משפחות ויחידים להתחבר אל העיר ירושלים ואל החברה והעשייה החברתית והסביבתית בישראל ומשלבת צעדה אל היער ובתוכו עם הפעלות לאורך הדרך, שיח משותף, מוזיקה, אירועים ועוד. חוץ מצעידה בדרכי אבות ובנתיבים של ימינו מזמנת הצעדה את האפשרות לתקשורת מקרבת עם משתתפים שונים שמגיעים מכל קשת החברה בישראל, חיבור לאחר ולעיתים לשונה, חיבור לארץ, לטבע ולנופים ולעיר ירושלים.

כך גם בחול המועד סוכות האחרון, בתאריכים 26-27.9.2018, יצאו כ-1,000 צועדים – קבוצות ומשפחות – לצעדה, שנערכה בהובלת עיריית ירושלים, ארגון "מתחברים לעתיד משותף", מועצה אזורית נחל שורק ובשיתוף עם קהילות, עמותות וארגונים כמו קק"ל ורשות הטבע והגנים.

גם סוכות וגם תוכן

ביום הראשון צעדו המשתתפים לירושלים בשלושה סוגי מסלולים – קצר, בינוני וארוך שהגיע לכ-15 ק"מ והיה מיועד בעיקר למיטיבי לכת. בדרך לעיר, לאורך נתיב הצעדה, בנופים הקסומים של הרי ירושלים, נהנו אלפי הצועדים גם מסוכות תוכן, שבהן הם נהנו ממשחקים שכללו ערכות חינוכיות שונות, ערכו מעגלי שיח שבהם דיברו על נושאים שונים הקשורים למדינה ולחברה, הביטו אל הנוף והתחברו – אדם לאדם, קבוצות לקבוצות, אנשים לטבע ולסיפורים שנשזרו בהיסטוריה של הארץ, ובעיקר חוו דרך וארץ.

קק"ל הקימה שתי סוכות תוכן לאורך המסלולים ביום הראשון והשני (סככות גדולות) ואלפי הצועדים יכלו לבחור להיכנס אליהן וליהנות מפעילויות והדרכה. מי שרצו יכלו להתארח בלילה בלינת קמפינג עצמאית בחניון קק"ל בחורבת סעדים.
משחקים בסוכה. צילום: ער בן דוד ויובל ברוכיאן, קק"ל

שיח מגוון ומחבר

הצועדים הוזמנו לבחור היכן לעצור ורבים מהם החליטו לנצל את ההזדמנות ולבקר בסוכת קק"ל. הם התרחקו כמה עשרות מ' ממסלול הצעידה והתארחו בסוכה גדולה ומקושטת בדגלוני קק"ל שבה יכלו ליהנות גם מתכנים חינוכיים ופעילויות שהעבירו מדריכי קק"ל. רוב הקבוצות היו קבוצות של חיילים מקורסים שונים, אבל היו גם קבוצות נוספות שהגיעו לסוכת קק"ל, ובהן גם קבוצה של בני המגזר הערבי, מה שאפשר שיח מגוון ומחבר והדגיש את הצד היפה של החברה בישראל. השיח עסק בהיכרות של קק"ל עם הקבוצה והיכרות של הקבוצה עם הארגון והמשיך לשיחה ערה ומרתקת על נושאים הקשורים למודעות לטבע, שמירה על הטבע ועל הסביבה, מעורבות חברתית והתנדבות של יהודים וערבים למען החברה והסביבה. היו גם לא מעט משפחות שבאו לסוכות קק"ל כדי ליהנות מהפעלות ומשיח פורה בנושאים של קיימות, שמירה על משאבי הטבע, מים, וגם שיחקו יחד בהפעלות שטח ייחודיות שקק"ל פרסה והפעילה – מפת ארץ ישראל ומלך היער.
משתתפים במשחק מפת ארץ ישראל. צילום: ער בן דוד ויובל ברוכיאן, קק"ל

מעל 1,000 צועדים

רבים מהצועדים אמרו שהם מכירים את קק"ל וציפו להגיע לתחנת קק"ל בצעדה ולכן, אף שהתחנה הייתה ממוקמת ראשונה במסלול, הם עצרו בה. בנוסף לכך נשמעו גם דברי הערכה על איכות הפעילות החינוכית והמלמדת, כגון: "למדנו המון!" ו"נחזור לכאן גם בשנה הבאה".

גם בצד המארח הייתה תחושת סיפוק והרגשה שנוצרו חיבורים מעניינים ומקרבים עם הקהלים השונים. ההרגשה הייתה שברוב המקרים ובקרב רוב הקבוצות שאיתן נוהל שיח על המחבר והמאחד ועל מעורבות ואחריות משותפת, קיימות וסביבה נדלקה אש חיובית שיכולה להוביל לעניין משותף ולעשייה משותפת ורצון להתנדב.

בסך הכול נרשמו מעל 1,000 צועדים שהגיעו לסוכות קק"ל והשתתפו בפעילות החינוכית. בסיום הפעילות חילקה קק"ל לצועדים סיכות קק"ל לרגל 70 שנים למדינת ישראל.

למידע נוסף:

בסוכות הזה תשבו וגם תצעדו. צילום: ער בן דוד ויובל ברוכיאן, קק"ל