צועדים ומצדיעים: מצפון ועד דרום

מאת: מערכת חלון ירוק

22.11.2018
מיער שוויץ בצפון, דרך גני הנדיב, פארק הירקון, שילה הקדומה ועד פארק אשכול והרי אילת – אלפי צועדים, רבים מהם תלמידי חטיבות ותיכונים, השתתפו באירועי יום ההוקרה החמישי לפצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה שהתקיים בכל רחבי הארץ

ביום שלישי, 20.11.2018, במזג אוויר נוח שכאילו הוזמן מראש, יצאו אלפי צועדים משמונה מוקדים ברחבי הארץ לאירוע ההוקרה השנתי לפצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה. אלפי בני נוער, תלמידי תיכון, חניכי מכינות קד"צ, נציגי ארגונים שונים והציבור הרחב באו להוקיר תודה לפצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה, ולצעוד יחד, במסגרת האירוע השנתי "צועדים ומצדיעים".

בכל אחד משמונת המוקדים פגשו הצועדים פצועים ובני משפחה שסיפרו להם ממקור ראשון על האירוע הקשה שעברו, על האובדנים האישיים ועל ההתמודדות היומיומית עם הפציעה או החסר. המשתתפים זכו לשמוע מורשת קרב, סיפורי גבורה ועל רגעים אנושיים ממלחמות או אירועי טרור שבהם נפצעו המספרים, הם שמעו על סיפור ההתמודדות עם הפגיעה הפיזית ו/או הנפשית, ועל הערכים שליוו אותם בעבר ומלווים אותם גם היום.

אלפי צועדים ברחבי הארץ

  • במסלול יער שווייץ ובגני הנדיב צעדו כ-4,000 צועדים, ו-11 פצועים שיתפו בסיפורי פציעתם ובערכי ההקרבה, החברות וגם במסע האישי ובהתמודדות היומיומית.
  • באירוע הסיום, שנערך בתיאטרון בפארק שוני ז'בוטינסקי, נערך טקס הוקרה מרגש בהשתתפות חיים בר, יו"ר ארגון נכי צה"ל, ח"כ לאה פדידה, נציגי קק"ל מהמרחב, נציגים מעמותת זהות ועוד.
  • באכסניית פוריה פגשו הצועדים את זהבה שאול, אמו של החייל החטוף אורון שאול. במפגש מרגש וטעון במיוחד חלקה זהבה עם הצועדים זיכרונות מבנה אורון וסיפרה איך היא מחכה בכל יום לשובו.
  • כאלפיים צועדים ורוכבי אופניים השתתפו בצעדה ממתחם עשר הטחנות בנחל הירקון ועד מתחם שבע טחנות. לצד התלמידים הרבים, אנשי הביטחון והקהל הרחב, פידלו רוכבי אופניים ובהם גם נכי צה"ל. בסוף המסלול התקיים טקס מרגש בהשתתפות סגן שר הבטחון אלי בן דהן ותת אלוף סמי הולצקין, סגן ראש אכ"א.
  • בשילה צעדו כ-1,000 איש, בהם תלמידי מכינות מקצרין בגולן ומבתי ספר מהשומרון ומהמרכז, לצד משפחות ופצועי צה"ל ופעולות איבה. אלון חכימה שנפצע במלחמת לבנון השנייה ובא לספר לצועדים את סיפור הקרב והפציעה שיתף בתחושה האישית שלו: "מדהים! לפגוש את החבר'ה, להסתכל להם בעיניים ולשמוע את מה שיש להם להגיד זה המרכיב הכי משמעותי בביטחון הלאומי שלנו ובעתיד שלנו כאן, ואני תמיד אומר: אני מקבל פה הרבה יותר ממה שאני נותן".
  • בדרום יצאו מאות צועדים לפארק אשכול הסמוך ליישובי עוטף עזה, ובליווי נכי צה"ל צעדו לאורך שבעה קילומטרים בנחל הבשור. את הצעדה חתמו כולם במתחם המועצה האזורית אשכול בהשתתפות ראש המועצה, גדי ירקוני, ובתצוגת כבאיות מרשימה אשר נלחמת יום יום בטרור העפיפונים המהווים סכנה קיומית של ממש לתושבי האזור.
הצועדים שצעו סיפורים מפי פצועי צה"ל. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל

"חיים רגועים – לא מובן מאליו"

איתי, תלמיד כיתה י' בבית החינוך כרמל זבולון, סיפר: "זו הפעם הראשונה ששמעתי ממקור ראשון נכה צה"ל שמספר את סיפורו האישי וסיפור הקרב. אני חושב שראוי לעשות פעם בשנה אירוע הוקרה כזה ולהעלות את המודעות לנושא". שיראל, תלמידת כיתה ט', אולפנת צביה הרצליה: "היום הזה ממש תרם לי כי עכשיו הבנתי שזה לא כל כך מובן מאליו שהחיים שלנו רגועים כאן. זה לימד אותי שהחיים שלנו לא התקבלו בקלות ואנשים עברו דברים קשים בשביל שאנחנו נחווה אותם".

חיים בר, יו"ר ארגון נכי צה"ל, כיבד את הצועדים בטקס הסיום של מסלול גני הנדיב ובפארק שוני-ז'בוטינסקי ואמר: "גאוות מדינת ישראל על מה שקורה כאן! אנחנו כאן כדי להוקיר תודה לאלה שנלחמו מתוך אהבת העם והמולדת, הלכו עם ערכים של אחוות לוחמים, של עזרה הדדית, של נתינה, ושל אהבה, והיום הם מקבלים את מה שמגיע להם – את הכבוד וההערכה – ומגיע להם!"

ח"כ לאה פדידה ריגשה את הקהל כשדיברה על עוז הרוח, על הביחד והערבות ההדדית והעמידה את 2,500 הנוכחים על הרגליים להצדעה משותפת לחיילי צה"ל, פצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה.

ישראל בן פזי, מנכ"ל זהות: "אנחנו מסכמים את יומו הראשון של אירועי יום ההוקרה לפצועי צה"ל ופעולות האיבה בהתרגשות גדולה. ההיענות של הציבור הרחב להגיע למוקדי הצעידות, לשמוע ולספוג את רוח הקרב והלחימה תוך הוקרה לאותם הפצועים אינו מובן מאליו ונותן כוחות להמשיך את המפעל הזה שכל מטרתו היא הוקרת תודה, הצדעה לפצועינו והדגשת ערך הנתינה לחברה.
גאוות מדינת ישראל. צועדים מול הכנרת. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל

יוזמה של בני נוער מירוחם

יום ההוקרה: כל מה שחשוב לדעת:
  • יום ההוקרה השנתי לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה הוא יוזמה מרגשת שצמחה מהשטח. בני נוער מתנועת בני עקיבא מירוחם פנו אל חיים בר, יו"ר ארגון נכי צה"ל, ושאלו מדוע אין יום הוקרה מיוחד בארץ לפצועי צה"ל ונפגעי טרור. זה היה מרגש – כך סיפר חיים בר על במת שוני, ומשם צמח הרעיון.
  • יום ההוקרה מתקיים זו השנה החמישית.
  • ב-2014 הפך היום הזה ליום ממלכתי רשמי במדינת ישראל. היום הזה הוא הזדמנות להוקיר תודה, להכיר ולראות את אלה שנותרו בחיים, וסוחבים עמם את הקשיים – הפיזיים והנפשיים – מהקרבות ומפעולות האיבה שהותירו את חותמן בגופם ובנפשם.
  • בישראל חיים למעלה מ-70,000 פצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה.
  • ביום ההוקרה נערכים שלושה אירועים גדולים:א. צועדים ומצדיעים – 20.11.2018: האירוע הגדול והארצי שבו "צועדים ומצדיעים" לפצועי צה"ל ופעולות האיבה. התקיים לאורכה ולרוחבה של הארץ ב-8 מוקדים וכלל כ-10,000 משתתפים.ב. חותרים ומוקירים – 22.11.2018: צליחת הכנרת: ספורטאים פראלימפיים יצלחו את הכנרת יחד עם ספורטאי ארצנו וחותרים מהקהל הרחב.ג. הפעילות השלישית נפרשת על כל הארץ ובמסגרתה יגיעו ביום ראשון, 25.11.2018, פצועי צה"ל להרצות בפני בני נוער בבתי ספר ברחבי הארץ.

לפרטים נוספים ולאתר הרשמי של יום ההוקרה, לחצו כאן»