על הדבש ועל העקיצה

על הדבש ועל העקיצה

צילום: Canva
דבורים לא עוקצות סתם, יש להן סיבה ממש טובה לכך וזה לא קשור אליכם. חוקר הדבורים והדבוראי ד"ר עזריה לופו מסביר מדוע דבורים עוקצות, כיצד להימנע מעקיצה וכיצד מטפלים במקרה של עקיצה

כתיבה וצילום: מיכל גלוש



דבורת הדבש היא חרק חברתי שהוא חלק מקהילה גדולה של עשרות אלפי פרטים. במהלך השנה הדבורים אוגרות מזון בכוורת ומייצרות דבש לתקופות הקשות בשנה. בעלי חיים אחרים, המחפשים אחר מזון, ובייחוד בתקופות שחונות יותר או בתקופות החורף, מנסים להגיע אל הדבש בכוורת.

הישרדות עוקצת

"כדי להגן על האוצר הגדול שלהן, הכוונה לדבש ולצאצאים הנמצאים בכוורת, פיתחו הדבורים מנגנון הגנה יעיל בצורת עוקץ", הדבוראי ד"ר עזריה לופו מסביר. "מלכתחילה הדבורים מקננות במקום סגור ומוגן היטב עם פתח צר למניעת כניסה של פולשים. בכניסה לכוורת נמצאות הדבורים השומרות, אשר בשעת סכנה הן מפעילות אזעקה, כלומר הן מפרישות פרומון, שהוא חומר ריח המשמש לתקשורת ביניהן ולקריאה לעזרה לשאר הדבורים. אלה מגיעות לעזרה ויחד הן תוקפות את הפולש בעזרת העקיצות".

מנגנון העוקץ של הדבורה התפתח בצורה אבולוציונית לאורך השנים ממנגנון ההטלה ונמצא בקצה הבטן, כלומר אצל הזכרים לא קיים מנגנון עוקץ ולמעשה רק הנקבות עוקצות.
 
העוקץ בנוי משתי מחטים משוננות ומחט שלישית חלקה, והוא נשלף רק בעת העקיצה. אורכו של העוקץ 2-1 מילימטרים. בעת העקיצה הדבורה אוחזת עם שתי הרגליים האחוריות את העור ומכופפת את הבטן כדי להחדיר את העוקץ. המחטים המשוננות חודרות לעור ומתקדמות פנימה.

בזמן עקיצת אדם העוקץ ניתק מגוף הדבורה עם מנגנון הארס ובלוטת ההזרקה, וברוב המקרים הדבורה תמות מספר שעות לאחר העקיצה. במקרים שבהם הדבורה עוקצת חרק או מפגע אחר שבא להזיק לכוורת, הדבורה לא תאבד את מנגנון העוקץ ולא תמות. ד"ר לופו מרגיע: "אין מה להיות עצובים, הדבורים לא חושבות במושגים של נעקצת ומתה, הן פועלות בצורה אינסטינקטיבית על הגנה והישרדות".
דבורים שומרות על הכניסה לכוורת

מדוע דבורים עוקצות בני אדם?

מעטים האנשים שמגיעים לכוורות הדבורים כדי לגנוב מהן את הדבש, לרוב יהיו אלה כוורנים מקצועיים לבושים בביגוד מגן מתאים. ובכל זאת, הלכתם לבריכה, רצתם בפארק ושיחקתם בגן השעשועים וחוויתם מפגש עוקץ וכואב עם דבורה. איך זה קרה?

ד"ר לופו: "דבורה לא עוקצת אנשים סתם כך, היא יכולה לעקוץ בני אדם כאשר היא חשה מצוקה. למשל, אם היא נקלעה לתוך הבגד שלכם והיא מרגישה במצוקה. מנגנון העוקץ של דבורים נועד אך ורק לצורכי הישרדות של קהילת הדבורים. אם מישהו יפריע לדבורה למצוץ צוף מפרח היא לא תעקוץ אותו, אלא תעבור לפרח אחר, מבחינתה יש המון פרחים ואין לה צורך להיאבק על פרח מסוים".


כך תימנעו מעקיצת דבורה:

  • אל תתקרבו לכוורות דבורים!
  • במקרה שאתם בטבע, נערו את הבגד/מגבת בטרם תשתמשו בו.
  • במקום עם דשא רטוב או על שפת הברכה, שימו לב לא לדרוך על דבורים.

מה עושים במקרה של עקיצת דבורה?

עקיצת דבורה מכאיבה באזור הפגוע, לעתים האזור מתנפח והופך להיות אדום ומגורה.

  1. חשוב לשלוף את העוקץ – יש לעשות זאת עם היד או מלקטת. ככל שנקדים לשלוף את העוקץ כך הוא יינעץ פחות בגוף.
  2. אפשר לשים מאלחש או קרח להרגעת המקום. לאחר מספר שעות עד יומיים הכאב יחלוף.
  3. במקרים שבהם קיימת תגובה אלרגית מערכתית, כמו נפיחות בכל הגוף, גרד, עילפון, תחושת דעיכה, קהות חושים, קושי נשימתי וכיוצא באלה – יש לפנות מיד לחדר מיון לקבלת חומרים אנטי-היסטימניים וטיפול רפואי מתאים.
  4. בכל מקרה של עקיצה באזור הפנים מומלץ לגשת לרופא. במקרה של עקיצה באזור חלל הפה יש לפנות לחדר מיון, שכן אם מתפתחת תגובה אלרגית קיים חשש לחנק.

בשורה התחתונה, הדבורים מפחדות מאיתנו הרבה יותר מאשר אנחנו מהן. רק מומלץ להימנע ממפגש עם העוקץ שלהן. זכרו, אין לחשוש מהדבורים המבקרות בצמחי הנוי בגינות, בחורשות ובשדרות עצים בצדי הדרכים, ולכן מומלץ מאוד לבחור בצמחים צופניים שיעזרו לדבורים. לשרוד ולהאביק את צמחי הבר ואת הגידולים החקלאיים, ולהעשיר את החוויה שלנו מעולם הטבע יחד עם ציוץ הציפורים ורחש צמרות העצים.

יש לכם עוד טיפים? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il

ללא מורא: דר לופו ליד צמח עם דבורים מוצצות צוף