רוכבים בטוח

החלטתם להתחיל לרכוב על אופניים? טוב מאוד, אבל רגע לפני שתתחילו לדווש אתם מוזמנים לקרוא את כל הטיפים הבאים שמגיעים מהמרכז הישראלי למכונאות האופניים ב"א-ה-ב-ה", ולהיזכר...
 
מאת: אילן שאול, מנכ"ל המרכז למכונאות האופניים
מזמן כבר לא רכבתם על אופניים, אבל הטרנד שתופס את כולם הגיע גם אליכם, והחלטתם להצטרף? מצוין! זה כיף, וגם סביבתי, אבל ממש כדאי להגיע אל האופניים מוכנים – מיותר שתמצאו את עצמכם, במרחק של כמה קילומטרים מהבית, מטפסים רגלית במעלה הגבעה ודוחפים את האופניים (האופניים רוכבים עליכם), כי "נפל לכם", "נקרע לכם", או סתם "לא ידעתם".
 
אז כדי להימנע מכל אלה, לפניכם מספר טיפים ב"א-ה-ב-ה" מהמרכז הישראלי למכונאות האופניים: אוויר הנעה בלמים הילוכים.
רכיבה בשטח. צילום: יוסי זמיר. ארכיון הצילומים של קק''ל

טיפים לרכיבה בטוחה

אוויר – יש לוודא כי גלגלי האופניים מנופחים בלחץ אוויר מספיק, שיישא את משקל הרוכב, הציוד והאופניים. לאחר ניפוח הגלגלים הקפידו לבדוק את לחץ האוויר על ידי לחיצת שני האגודלים זה על גבי זה על הצמיג (שקיעה של יותר מחמישה מ"מ אינה תקינה). אוויר בגלגלים יאפשר אחיזה טובה של פני הקרקע המשתנים ושיכוך חשוב לישבנים.

יש לוודא במבט שכל אחד מהצמיגים שלם, ללא קרעים, סדקים ו/או עיוותים, דבר אשר יבטיח את תקינותו ב"גהצו" את השטח, ודריסתו את המכשולים הנקרים בדרכו. הקיץ הישראלי שופע קוצים ודרדרים, ולכן מומלץ להשתמש באמצעי הגנה נגד פנצ'רים, כגון פסי גומי, חומרי הזרקה נגד תקרים וכדומה.

הקפידו לבדוק שהגלגלים מהודקים כהלכה, שהחישוקים ישרים ושאין חישורים משוחררים/רפויים או שבורים. מכלול הגלגל נושא את משקל הרוכב, האופניים והציוד ואחראי על איכות ובטיחות כאחד.

הנעה – הנאה ממערכת זו תלויה בתקינות גלגלי השיניים והשרשרת. הקפידו על שרשרת נקייה ומשומנת קלות (שרשרת זה לא צ'יפס). תוך פידול לאחור ניתן לוודא במבט כי חוליות השרשרת אינן עקומות, תפוסות או חלודות. הימנעו מהזנחה ובלאי מיותרים. רצוי שהגלגל"שים (גלגלי שיניים) יהיו ישרים ולא עקומים, מהודקים ותקינים.

יש להקפיד על ניקיון ותחזוקה, שטיפת מערכת זו יש לבצע לעתים תכופות ועל פי צורך באמצעות מסיר שומנים. חומר "סבוני" זה יש לנקות על ידי שטיפה במים ולאחר ייבוש לא לשכוח שימון עדין של השרשרת מחדש. אין להשתמש בשמנים שאינם מיועדים לאופניים. דבר זה עלול להוביל לתקלות מיותרות!

בלמים – בבדיקה ידנית פשוטה אפשר לוודא את תקינות הבלמים. בעת לחיצה על ידיות הבלמים, תוך דחיפה של האופניים קדימה ואחורה, אפשר לאמוד את: פעולת ידיות הבלמים, תקינות הכבלים והמוליכים, וכמובן את איכות הבלימה. הקפידו לסקור את המערכת תוך ניסיון למצוא פגמים ותקלות העלולים להופיע כתוצאה משחיקה ובלאי או כל שימוש לא נכון, חבלה, תאונה או פגם בייצור. כגון: כבל פרום או רפידות בלמים שחוקות, סדוקות ומתפוררות. אם נמצאה בעיה – אל תחסכו! תקלה במערכת זו מסכנת את בטיחותכם.

הילוכים – עמדו מאחורי האופניים והסתכלו על מעביר ההילוכים האחורי (מנוף ההילוכים שבאזור הגלגל האחורי). ודאו כי המנוף ישר וניצב לרצפה, ללא כל סטייה פנימה או החוצה. בדקו שהעברת ההילוכים חלקה ותקינה.

בעת רכיבה בתנאים עם שיפועים מגוונים, התאימו את ההילוך שבו אתם רוכבים לתוואי: בעת עלייה יש לשלב להילוכים נמוכים, הילוכים המספקים יותר כוח ופחות מהירות. כלומר, גלגל שיניים קטן מלפנים בשילוב עם גלגלי שיניים גדולים מאחור. בירידה או במישורים מהירים עברו להילוכים גבוהים, כמה שיותר מהירות ופחות כוח. כלומר, השתמשו בגלגל"שים גדולים מלפנים בשילוב עם גלגל"שים קטנים מאחור. בכל מקרה, ואפילו בשימוש בהילוכים אלקטרוניים (כן יש גם כאלה המצוידים בהילוכים חשמליים), כדאי למנוע עומס ולחץ מיותרים על הדוושות בעת ההעברה. בסך הכול מדובר בשרשרת הנעה על גלגלי שיניים ויש צורך בהעברה מבוקרת עם סיבובי סרק המאפשרים לשרשרת "לדלג". הווה אומר, "קלאץ' אנושי", שפירושו פידול רגיל קדימה ללא לחץ על הדוושות (מבלי באמת לדחוף את האופניים קדימה), דבר המאפשר לחלקי המערכת לעשות את מה שהם יודעים ותוכננו לבצע מלכתחילה.

ככל נהג מיומן הקפידו להתכונן לבאות על ידי התאמת ההילוך עוד בטרם ההגעה לעלייה, לעיקול בשביל, לירידה המשתפלת או לעצירה ברמזור.
הימנעו מהצלבות מיותרות בשרשרת (שימוש בגלגל"שים קטן מלפנים וקטן מאחור או גדול מלפנים וגדול מאחור). שימוש נכון במערכת זו יבטיח רכיבה קלילה ויעילה.
 
הקפידו לפדל בקצב קבוע ושמרו על האינרציה. עייפות נגרמת כתוצאה מפידול שאינו יעיל – מהיר מדי ובזבזני או איטי מדי ותובעני. קחו את הזמן והתחברו אל עצמכם ואל האופניים, המכונה הנפלאה הזו תאפשר לכם לגלות את העולם בקצב הנכון ביותר בשבילכם!

לסיכום:
תחזוקה מקיפה לאופניים שלכם תאפשר חוויית רכיבה בטוחה ומהנה.
זכרו שלמרות המורכבות ניחנת המכונה בפשטות. ידע וניסיון יחסכו לכם תקלות המון!

שלל מסלולים מחכים לכם באתר מסלולי האופניים של קק"ל. היכנסו »

רכיבה בטוחה ומהנה!
 

יש לכם טיפים מומלצים נוספים לרכיבה בטוחה על אופניים? כתבו לנו ואנו נדאג לפרסם: greenwin@kkl.org.il

ידע בסיסי במכונאות אופניים יחסוך לכם המון תקלות. צילום: גידי בשן, ארכיון הצילומים של קק''ל