התלמיד האקולוגי

התלמיד האקולוגי

מנקים את בית הספר. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
מכבים את האור בכיתה, כותבים משני צדי הדף ומדווחים על כל נזילה בשירותים. עם מעט תשומת לב גם אתם תוכלו להשפיע אקולוגית ולחסוך את המשאבים של כדור הארץ
עם החזרה לבית הספר אתם בטח שואלים עצמכם – איך אני יכול/ה לשמור על כדור הארץ במסגרת בית הספר? טוב, נו, אולי לא שאלתם, אבל תרשו לנו בכל זאת לענות לכם, ולא תאמינו כמה זה פשוט.

כשאתם עומדים לחצות את הכביש אתם כבר מתורגלים להסתכל לצדדים בטרם תרדו לכביש. כי ככה לימדו אתכם מגיל צעיר, הרגילו אתכם ולא הפסיקו לפמפם לכם עד שהראש שלכם מסתובב אוטומטית בכל פעם שאתם עומדים על שפת המדרכה.
 
בדיוק אותו דבר אנחנו מבקשים מכם שתעשו גם לגבי שמירה על הסביבה, להטמיע מספר פעולות פשוטות בהתנהגות היומיומית שלכם כדי לצמצם את הפגיעה במשאבי הטבע המידלדלים. לא בטוחים למה הכוונה?

חושבים ירוק בבית הספר. צילום: דייב בוימוביץ, ארכיון צילומי קק"ל

ריכזנו עבורכם מספר רעיונות לביצוע מיידי, אנחנו בטוחים שיש לכם שפע רעיונות מבריקים נוספים:

  • מכבים מזגן ואור – נגמר יום הלימודים? הקפידו לכבות את אור והמזגן עם צאתכם מהכיתה. ניתן לבנות לוח תורנויות או להחליט שתורן הכיתה עושה זאת. יוצאים להפסקה ארוכה או לשיעור מחוץ לכיתה ואין אף אחד בכיתה? בהחלט אפשר לכבות הכול.

  • מיחזור ספרים – בבתי ספר שבהם פועל פרויקט השאלת ספרים הירשמו לתוכנית מבעוד מועד וחיסכו את הדפסתם של ספרים מיותרים. את ספרי הלימוד שכבר אין לכם צורך בהם העבירו לדור ההמשך, ואם ישנם ספרים ללא דורש או שיצאה מהדורה חדשה, הקפידו לשים אותם בפחי המיחזור לנייר.

  • כותבים משני הצדדים – כתיבה על שני צדי הדף מאפשרת ניצול מרבי של המחברת וחוסכת שימוש בנייר נוסף. תזכורת קטנה לקשר: נייר, עץ, יער.

  • בקבוק רב-פעמי – חשוב לשתות הרבה בישראל, השאלה באיזה בקבוק. אם יש ברזיות ברחבי בית הספר זו בהחלט אפשרות מצוינת. אם אתם מעדיפים בקבוק אישי הקפידו על שימוש בבקבוק רב-פעמי, אם בכל זאת השתמשתם בבקבוק חד פעמי הקפידו לזרוק אותו לפח המיחזור המתאים או לפדות אותו.

  • תיק אוכל – עם מה אתם עוטפים את הכריך? אם עניתם נייר ממוחזר או מפית בד רב פעמית אין לנו מה להוסיף. אם עניתם שקית ניילון או כל רעיון אחר שהוא פחות אקולוגי, אז יש לכם בהחלט לאן להשתפר בנושא.

  • קלמר – האם ידעתם שאפשר להכין קלמרים ממש יפים ושווים מחומרים ממוחזרים וממש לא חייבים לקנות חדשים? רוצים רעיונות? קבלו...

  • מגיעים לבית הספר – הכי טוב ללכת ברגל או לדווש לבית הספר, גם חוסך אנרגיה וגם בריא.

  • הודעות אלקטרוניות – מרבית בתי הספר כיום מעבירים את ההודעות באמצעות האינטרנט, וחוסכים בשימוש בנייר. אם בבית הספר שלכם עדיין משתמשים בניירות במקום שבו נראה לכם כי ניתן לחסוך את הנייר, הציעו להנהגת התלמידים והנהלת בית הספר דרכים שיכולות לחסוך משאבים אלו.

  • נזילות מים – טיפה ועוד טיפה הופכים למים רבים. הורדתם מים בשירותים ואתם שומעים שיש נזילה, הברז במלתחה לא נסגר טוב ומטפטף ויש עוד שפע של מקומות שבהם מים רבים הולכים לאיבוד רק בגלל שאף אחד לא אמר לאב הבית שיש נזילה שדורשת תיקון? הנה ההזדמנות שלכם לתקן את המצב.

  • יום אקולוגי – אם אתם יזמים מלידה, ארגנו יום אקולוגי בנושא כלשהו והעבירו את המסרים לשאר החברים בכיתה ובבית הספר. למשל, הכינו משחק שימחיש את הרעיון, מצגת כיצד לשמור על הסביבה, פעילות יצירה בחומרים ממוחזרים ואפילו יום ניקיון.
חוזרים לבית הספר בחשיבה ירוקה. צילום: Dreamtime
וככה, עם תשומת לב לפרטים הקטנים הצלחתם לחסוך הרבה מאוד משאבים לכדור הארץ. אם כל אחד מאתנו יקפיד על כמה כללי אצבע פשוטים שכאלה העולם יכול להיראות יותר טוב. בזכותכם!
ארגנו יום ניקיון בבית הספר. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

יש לכם עוד טיפים? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il