לא זורקים אוכל לפח!

לא זורקים אוכל לפח!

עודפי תוצרת חקלאית רקובה. צילום: SXC
העולם מלא במוצרי מזון מיותרים, ובאנשים ללא אוכל. השאלה איך אפשר למנוע את ייצור היתר, הבזבוז, הפגיעה הסביבתית והרעב ולהגיע למשוואה הנכונה. מצ"ב מספר רעיונות שגם אתם יכולים לממש בזירה הביתית שלכם
נניח שארוחת הצהריים שלכם כללה שניצל, אורז עם ירקות וסלט. שבעתם, לא סיימתם מהצלחת. מה תעשו עם שאריות המזון?
  1. אעביר לאימא את הצלחת שתסיים.
  2. אשמור במקרר עד שאבא יחזור מהעבודה.
  3. אתן לכלב.
  4. אין לי כלב, אזרוק לפח.
אם עניתם תשובות 3-1 אתם בהחלט בכיוון הנכון, ואתם חושבים על ניצול מרבי של המזון המצוי בידכם. אם בחרתם בתשובה מספר 4, קודם כל מומלץ לכם לאמץ בעל חיים, ושנית, קבלו את המשנה שלנו לצריכה נבונה של מזון.

האמת, איך שלא מסתכלים על זה מדובר פה על צריכת יתר, הרי גם ההורים או הכלב לא צריכים לאכול אוכל מיותר ולהשמין רק בגלל שהוא נשאר אצלכם בצלחת. ההורים צריכים לאכול תזונה שמתאימה לסדר היום התזונתי שלהם והכלב - מזון המותאם לכלבים.

מהו עודף מזון?

העולם היצרני שבו אנו חיים וטכנולוגיות מתקדמות מאפשרות ייצור מזון קל, מהיר וזול. אם בעבר תעשיית המזון הייתה מקומית ואנשים אכלו מה שהם גידלו בשדות ותוצרים שהם הכינו מהם, כיום תעשיית המזון מתפרשת על פני כל הגלובוס וחומרי גלם המיוצרים במדינה אחת, הופכים למזון תעשייתי במדינה שנייה ונצרכים במדינה שלישית.

הדבר מוביל למספר בעיות מפתח המובילות לייצור עודפי מזון וזריקתם:
 
  • תאריכי תפוגה – אנשים מעדיפים לצרוך מוצרים טריים ככל האפשר. מוצרים בעלי תאריכי תפוגה ותיקים יותר נדחקים לאחור על המדפים, הם נצרכים פחות, ונזרקים.
  • תוצרת חקלאית – ככל שמדינה פחות מפותחת, כך יותר תוצרת חקלאית, כגון ירקות, פירות ומוצרי חלב, תיזרק בשל תנאי תעבורה ירודים והיעדר הובלה מתאימה בקירור.
  • בעיית הכשרות – בעיה ייחודית לישראל ולמגזר היהודי בתפוצות, בשל סוגיות כשרות כאלה ואחרות, מזון שאינו כשר נפסל ומושלך.
  • מזון מוסדי – במקומות שבהם קיימת תזונה מוסדית רחבה, קיימים בהכרח עודפי מזון כתוצאה מטעויות לוגיסטיות של ניהול מלאים, שינוע ובעיית שימור והכנה של מזון טרי.
 
כתוצאה מכך, אלפי טונות של מזון ראוי לאכילה נזרקים לפח או נטמנים באדמה. מנתונים שפורסמו בדו"ח מבקר המדינה, עולה כי 30%-50% מהמזון המיוצר בעולם אובדים או מתבזבזים מסיבות שונות תוך כדי שרשרת הספקת המזון - מהגידול החקלאי ועד לצרכן הביתי.
הבזבוז בעיצומו: מזון מושלך לפח. צילום: Foerster מתוך ויקימדיה

עודפי מזון – מה הבעיה?

בעיה האמתית של עודפי המזון טמונה בהשלכות החברתיות, הסביבתיות והכלכליות. והמבקר מסביר: "בהיבט החברתי-כלכלי המזון אינו מנוצל להזנת נזקקים שידם אינה משגת לשלם עבורו, ואילו עלויות הגידול והייצור היורדות לטמיון עשויות לגרור העלאת מחירים ועקב כך הגדלה של הפערים החברתיים. בהיבט הסביבתי-כלכלי הוא מגלם בזבוז משאבי טבע ותשומות ששימשו לייצור המזון כגון קרקע, מים, כוח אדם, דשנים ודלק, גורם נזקים סביבתיים מיותרים עקב פליטת פחמן דו חמצני, עקב זיהום מים מדשנים, עקב ירידת איכות הקרקע ובגלל פגיעה במגוון הביולוגי, ולבסוף אי ניצול המזון מגדיל את כמויות הפסולת המוטמנות בקרקע, ועקב כך את שחרור גז המתאן לאטמוספרה, וכרוך בעלויות שינוע והטמנה".

אז מה כן עושים עם עודפי מזון? טוב ששאלתם.

המטרה היא להציל כמה שיותר. מדובר בפתרון מנצח לחברה, לסביבה ולכלכלה. בעזרת המזון המוצל אפשר להזין את האוכלוסיות הנזקקות, ובה בעת להפחית את כמויות הפסולת המוטמנות בקרקע ומזיקות לסביבה. פעולה זו תקטין את עלויות הקטיף החקלאי ואת עלויות הפינוי וההטמנה ליצרני המזון ולמוכרי המזון המגוונים, כמו חקלאים, מפעלי מזון, רשתות שיווק, מלונות, חברות הסעדה, מסעדות ועוד.

במדינות מסוימות בעולם כבר החלו בחקיקה המסייעת לטפל בבעיית עודפי המזון. בארצות הברית למשל הממשל קונה עודפי גידול מחקלאים, ובצרפת ישנו חוק המחייב חנות מעל 400 מ"ר לתרום את עודפי המזון לנזקקים, בעלי חיים או ליצירת קומפוסט.

בישראל פועלות עמותות וארגונים רבים המחברים בין עודפי מזון לנזקקים, ועדיין מזון רב נזרק ונטמן בעוד אנו שומעים נתונים מדאיגים על ילדים רעבים מתחת לקו העוני. כיום עומדות מספר הצעות חוק המנסות לעגן חקיקה מסודרת בדבר עודפי מזון צבאיים ואחרים.
חוק הסופרים הצרפתי: לא זורקים - תורמים. צילום: SXC

כך תצילו מזון ביתי

אחרי שדיברנו גבוהה גבוהה ברמה העולמית והארצית, הנה מה שאתם יכולים לעשות בזירה הפרטית שלכם כדי למנוע עודפי מזון:
  1. עזרו להורים להכין רשימת קניות מדויקת ומסודרת כדי למנוע צריכה מיותרת של מזון.
  2. אל תתפתו לקנות מוצרי מזון מיותרים (גם אם זה במבצע!)
  3. הימנעו מאגירת מזון ללא צורך.
  4. העדיפו לקנות מוצרי מזון שהחברות העומדות מאחוריהם תורמות מזון לחברה.
  5. נסו לדייק בכמויות המזון שאתם מבשלים או לוקחים לעצמכם.
  6. האריכו את חיי המדף של המוצרים הנמצאים ברשותכם על ידי שמירה נכונה שלהם.
  7. אם מצאתם כי ברשותכם מזון שבוודאות לא תגיעו להשתמש בו, תרמו אותו הלאה.
 

יש לכם עוד טיפים? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il

האריכו את חיי המדף של המזון. צילום: SXC