חומרי הדברה? לא באוכל שלכם

אמאל'ה! ג'וק מרוסס

צילום: pixabay
הידעתם? חומרי הדברה נמצאים בכל מקום, בגינה, בחצר, בבית שלנו ואפילו באוכל שלנו. אבל לפני שאתם נבהלים, כדאי שתבינו למה משתמשים בהם ואיך אפשר להיזהר ולהימנע מהם
העולם שלנו כיום מלא בחומרי הדברה. הם נמצאים בכל מקום, בבית, בבתי הספר, במזון ובשתייה. הם נלחמים במזיקים, בפטריות ובמכרסמים שמאיימים לפגוע בתוצרת החקלאית שלנו, הם קוטלים עשבים שוטים, וגם נלחמים בתיקנים ובשאר החרקים שכולנו אוהבים לשנוא.

לצערנו, חומרי ההדברה אמנם עושים את העבודה ומדבירים את המזיקים, אך גורמים גם לנזקים לחי, לאדם ולסביבה, למשל: בשנים האחרונות נרשמה פגיעה משמעותית באוכלוסיית הדבורים בעולם, בין השאר בשל השימוש בחומרי הדברה בשדות. חומרי הדברה עלולים להזיק לנו בני האדם, בדרכים שונות – נשימה, אכילה – ושתייה, ולכן חשוב לדעת איך להיזהר בחיי היומיום ולהימנע מחשיפה לנזקים האפשריים שלהם.
דבורה על שקד פורח. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

חומרי ההדברה – איפה אנחנו פוגשים בהם ואיך אפשר להיזהר מהם

פגשתם בבית ג'וק? היתושים אכלו אתכם כל הלילה ואתם חייבים להיפטר מהם? אל תשתמשו בחומרי הדברה כימיים, השתדלו להשתמש בחומרי הדברה טבעיים או בשיטות הרחקה אחרות (שיטות סבתא בהמשך). למה? כי אמנם הרגתם את הג'וק, אבל פיזרתם חומר רעיל על כל הסביבה שלו, שהיא, מה לעשות, הסביבה שלכם.

השתמשתם בחומר הדברה? החזירו אותו בדיוק למקום שממנו הוא נלקח. אל תעבירו אותו למכל אחר, והרחיקו מהישג ידם של אחיכם הקטנים.
 
שטפו היטב – המזון שלנו, ובעיקר הפירות והירקות, מרוססים בחומרי הדברה נגד מזיקים שונים. אמנם הם אמורים להישטף ולהגיע אלינו נקיים מהדברה, אך בואו לא נסמוך על זה, פשוט שטפו היטב את הפירות והירקות שלכם לפני האכילה במים, ואפשר גם עם סבון מיוחד לפירות וירקות.

חכו קצת – בדרך כלל חומרי ההדברה שבהם משתמשים לחקלאות מתפרקים בתוך שבועות מעטים, או אפילו ימים, לכן כדאי לחכות קצת ולא לאכול אותם מיד אחרי הקנייה. ככל שתתרחקו ממועד קטיפתם, כך תתרחקו גם ממועד ריסוסם.
 
היפרדו מהקליפה – קלפו את הקליפה מהירקות והפירות. נכון שזהו החלק שמכיל את רוב הסיבים התזונתיים, אך אפשר לקבל את הסיבים גם ממזונות אחרים.
 
אורגני זה הכי בריא? כנראה, אבל בכל מקרה הסיכוי שתימנעו מחומרי הדברה כימיים כאשר אתם צורכים מזון אורגני גדול יותר. ואם זה יקר מדי – בקשו מאימא/אבא לקנות מהמדף האורגני רק את הפירות והירקות בעלי הקליפה הדקה (תותים, ענבים, תפוחים...) ואלו עליים.

יצאתם לטייל והגעתם לשדה מקסים? אל תאמינו לכל מה שאתם רואים – המקום הירוק הזה יכול להיות שדה שזה עתה רוסס. עצרו ונסו לברר האם המקום בטוח לטיול.

אם יש לכם אפשרות לגדל צמחי תבלין בגינה או באדניות ועציצים זה הטוב ביותר, טרי ביותר וללא חומרי הדברה.

שטפו היטב פירות וירקות. צילום: SXC

להדביר עם סבתא – שיטות סבתא להרחקת מזיקים

יש לה תרופה לכאב גרון, מתכון סודי לשיעול עיקש וכמה וכמה מרקחות מוצלחות למריחה על גב כואב, ועכשיו מתברר שלסבתא שלנו יש גם פטנטים להרחקת מזיקים. בקיצור, רק תגידו מה מפריע לכם, והיא כבר תמצא תשובה.

נמלים. שוב קמתם בבוקר והן חיכו לכם על השיש במטבח? רגע, לפני שאתם מוציאים את ה-K שלכם, הקשיבו מה לסבתא יש להגיד. לא מעט:
  1. שמירה על הניקיון בסביבתכם ימנע מהן מקורות מזון, וזהו הכלל הראשון שצריך לזכור – טאטוא הבית, ניקיון השיש והמשטחים בדרך כלל ימנעו מנחילי הנמלים להגיע.
  2. קינמון – מתברר שנמלים ממש לא אוהבות את התבלין הארומטי הזה, ופיזור שלו סביבן פשוט עוצר אותן. גם פפריקה ופלפל שחור לא חביבים על הנמלים. פיזור שלהם יעצור את השיירה.
  3. אבא או אימא שותים קפה שחור? חכו שיסיימו והשתמשו במשקע שנשאר בכוס לפיזור על המשטח האהוב על הנמלים. כאן הן יעצרו.
  4. קליפות ביצים – קליפות ביצים (נקיות) פשוט עוצרות את הנמלים. למה? כי נמלים אינן אוהבות סידן והוא מצוי בשפע בקליפות.

ג'וקים. יתושים. זבובים

ג'וקים. אמאל'ה
חומץ הדרים שנוא על התיקנים השחורים – מרחו אותו בזהירות (מומלץ לבקש עזרה מההורים) על מסגרות החלונות בבית והמליצו להורים להוסיף אותו למים שבהם שוטפים את הרצפה. סבתא אומרת שבזה סיימתם איתם (עם התיקנים...)
 
היתושים עוקצים?
חומץ הדרים, מתברר, עובד גם על המעופפים העוקצים. כוס עם חומץ ליד המיטה בלילה ירחיקו אותם, ולחלופין יעשו את העבודה גם מבער עם שמן אתרי ספירונלה (להכין יחד עם ההורים) או קטורת ליד החלון.

הזבובים מטרידים?
תלו בכניסה לבית או על החלונות שקיות שקופות עם מים ותגידו להם שלום.
להרחקת יתושים נסו חומץ הדרים. צילום: SXC

קראו עוד

הפירות וירקות המזוהמים ביותר והנקיים ביותר – סקר "אדם, טבע ודין" לחומרי הדברה בפירות וירקות
 

מקורות:

 

יש לכם שיטות טבעיות נוספות להרחקת מזיקים? יודעים על עוד מקומות שכדאי להיזהר בהם מהדברה? שלחו לנו: greenwin@kkl.org.il