שבועות בסימן ירוק

שבועות בסימן ירוק

למרות הצבע הלבן שמזוהה איתו – דומה שאין חג ירוק יותר מחג השבועות: חג של טבע, פריחה, מים וגידולי שדה. עם קצת יותר תשומת לב ומודעות לסביבה ניתן למצוא דרכים להפוך אותו לירוק וחסכוני יותר במסגרת מנהגי החג המוכרים
בחג השבועות, חג הביכורים – החג האחרון של השנה עד לראש השנה הבא, נהוג להביא ביכורים. בשמות ל"ד כתוב: "וחג שבועות תעשה לך ביכורי קציר חטים". בתקופת בית המקדש נהגו להביא טנא כמנחה לבית המקדש, מנהג יפה שנשמר לאורך השנים, וגם בימינו נהוג להביא טנא של ביכורים לחגיגות השבועות בקיבוצים, במושבים, בבתי הספר וגם בערים.
ילדות צעירות מחזיקות טנא ירוק. צילום: נטלי כהן קדוש, ארכיון הצילומים של קק"ל
טנא ירוק. צילום: נטלי כהן קדוש, ארכיון הצילומים של קק"ל

חוזרים לערכים של צניעות ומוסר

חג השבועות הוא חג מתן תורה, שבו אנו מציינים את מתן התורה לבני ישראל בהר סיני. בין השאר, נועדה התורה לסייע לעם ישראל לשמור על ערכי המוסר. חשוב להיזכר במעמד מיוחד זה ובמסר שלו, בעיקר בתקופה זו של התעוררות חברתית ומצוקה כלכלית. החג הוא זמן מצוין להזכיר ולהיזכר שלא חייבים לקנות תנובה יקרה. זו הזדמנות פז ליישם ערכים של צניעות ומוסר כלפי החברה והיקום כולו, ולהתחבר בדרך נוספת ומטיבה למגמה הירוקה הכלל-עולמית של מיחזור ושימור הסביבה.קשטו את אזור החגיגה והטנא באמצעים הירוקים שיש לכם. אל תקנו מה שאינכם זקוקים לו, ואל תבזבזו את מה שאין מספיק ממנו.

הטנא שלנו צנוע וירוק

טנא הביכורים שלכם יכול להיות כל כלי יפה שניתן למלא בקלות ובדרך אסתטית. סלסילת לחם, דלי ים מקושט, כלי מטבח נאה. משהו שאחרי החג אפשר להחזיר לשימוש הרגיל.את תחתית הטנא כסו בחיטה טרייה, בגרעינים ובאגוזים. קשטו אותו בפירות קטנים, בעלים ובפרחים שאפשר ומותר לקטוף בגינה ובסביבת הבית.
 
יש משפחות שנוהגות לקשט את הבית בפרחים בחג, כסמל לביכורים ולהרמוניה עם הטבע. למען החגיגיות והשמירה על ערכים של טבע וסביבה, כדאי לדעת איך מטפלים בפרחים:
 
  • בחרו תמיד פרחים שעדיין לא נפתחו לגמרי. כך תיהנו מפריחה מלאה.
  • אם ברשותכם פרחים ארוזים, הסירו את האריזה, גם אם היא יפה ומעוצבת, והפרידו את הפרחים זה מזה.
  • הניחו את הפרחים במקום קריר ולא תחת השמש הקופחת.
  • לפני שמכניסים את הפרחים למים, הסירו מהם את העלים הנמוכים. גבעול עם עלים במים הופך את המים לעכורים, מפיץ ריח לא נעים ומקצר את חיי הזר.
  • החליפו את המים מדי יומיים והסירו את הפרחים והעלים שנבלו. הקפידו להסיר את העלים הנבולים בעזרת מספריים ולא על ידי תלישת העלה. כך תמנעו פגיעה בפרח.
  • בעונה החמה, המזגן עוזר להאריך את פריחת הפרחים, אבל אל תניחו את האגרטל עם הפרחים ישירות מול המזגן.

מים בששון, אבל לא בבזבוז

שבועות מוכר גם כחג המים, וזאת מפני שהתורה נמשלה למים. בעבר היו שהאמינו שמי שהותזו עליו מים לא יאונה לו רע לאורך השנה. היום, כשאנחנו מודעים למחסור במים בישראל, אפשר עדיין ליהנות מהמנהג, אולם לבחור בפעילויות בזבזניות פחות.
 
  • אם אתם גרים בקרבת חוף הים – לכו לחגוג שם, במקום שבו יש מים בשפע ואפשר להשפריץ באופן חופשי.
  • יש שפע של משחקי מים שלא כוללים זרם פתוח, אלא מילוי חד-פעמי של כלי גדול או מספר כלים: תחרות דיג דגים מקלקר, מרוץ ספוגים ועוד. בתום המשחקים אפשר לשפוך את המים לגינה ולנצל אותם להשקיה.
  • אם אתם בכל זאת בוחרים לקיים את המנהג עם צינור - כוונו את זרם המים לבינוני ולא חזק.
 
חג שמח!
ואתם מוזמנים לקרוא עוד על שבועות»
 

יש לכם עוד טיפים? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il