מסע אחר: מאתיופיה עד בית הרצל

מאת: מערכת חלון ירוק
19.6.2016
הוא עלה לבדו מאתיופיה בגיל 13, במסע מפרך, רק בזכות החיידק הציוני. כיום, כאיש מבוגר, אב לשלושה, ממשיך אילן ליג'יישאל להגשים את חלומו הציוני ומדריך בהתנדבות בבית הרצל שביער חולדה
בשנת 1980, כשהיה רק בן 13, עזב אילן ליג'יישאל את הוריו באתיופיה ועלה לישראל במסע רגלי מפרך דרך סודן, מסע ששרד בזכות הרצון העז שלו להגיע לישראל. "בתור נער בן 13 בעצם ויתרתי על חום הוריי ובחרתי לעלות לארץ ישראל. לכן גם המסע הרגלי בתנאים הקשים ביותר, דרך מדבר סודן, לא הרתיע אותי כלל", הוא מבין במבט לאחור.

סיפור שנולד מחלום ציוני

כיום, כאדם מבוגר, אב לשלושה ילדים ובעל תואר בחינוך, משתדל אילן לממש את אהבתו לארץ ולציונות. לפני מספר חודשים הוא פנה למחלקת המתנדבים של קק"ל ושובץ להדריך קבוצות בני נוער בבית הרצל שביער חולדה. כך, הילד שגדל באתיופיה וחווה על גופו אלימות על רקע אנטישמי, ובהמשך הגשים את חלומו ועלה לישראל, סגר מעגל ומדריך כיום במקום שנושא את שם מייסד התנועה הציונית. "אני אוהב את הארץ ואת נופיה" אומר אילן, "והחלום שלי הוא להעמיק ולהכיר אותה עוד יותר במסגרת תפקיד אשר יש בו תכנים חינוכיים לבני הנוער ולקהל הרחב. אני מאמין כי הסיפור האישי שלי יכול להשתלב יפה עם הנרטיב הציוני ואהבת הארץ".

בכל יום שני מגיע אילן לבית הרצל ופוגש את המבקרים. "לצערי, בני הנוער היום לא מחוברים מספיק להיסטוריה ולציונות", הוא אומר ומוסיף, "אני מסביר להם על המקום ולאחר מכן מציע להם לשמוע את הסיפור האישי שלי, שהוא תולדה של החלום הציוני, ובאמצעותו אני מעביר להם את המסר של אהבת הארץ והצורך בשמירה עליה והוקרתה. באותה הזדמנות אני רואה שליחות בשיתוף החברה הישראלית בסיפור הגבורה של הקהילה האתיופית, שאיבדה כ-4,000 מחבריה במסע מסודן לישראל. אני שמח לראות שהנוער מתעניין מאוד בסיפור, הם שואלים שאלות על מסע העלייה שלי ולעתים מציעים להצטלם איתי".

ויש גם נערים בני העדה האתיופית שמגיעים מעת לעת לבית הרצל ופוגשים את אילן. "אני רואה על הפנים שלהם שזו הפתעה טובה עבורם", הוא מתאר, "רוב הילדים האלה הם ילידי הארץ ופתאום הם פוגשים איש חינוך ודמות חינוכית שבאה מהמקום שממנו הוריהם הגיעו, אין לי ספק שזה גורם להם לחוש גאווה ותחושת שייכות ואהבת הארץ חזקה יותר".
אילן ליג'יישאל בחברת בני נוער בבית הרצל. צילום: ארכיון צילומי קק"ל

חינוך ציוני מגיל צעיר

אילן נולד באתיופיה למשפחה יהודית מסורתית, ציונית חזקה. מגיל צעיר התחנך על סיפורי ארץ ישראל ונופי ירושלים. הוריו וסביו היו מראשי הקהילה האתיופית בגולה ואוהבי ארץ ישראל, ולכן הקנו לילדיהם חינוך יהודי אותנטי שזור בחלום הציוני לעלות לארץ ישראל, מולדת העם היהודי.

בארץ התחנך אילן בפנימיות של עליית הנוער. הוריו עדיין היו באתיופיה ולא יכלו לעלות לארץ, כיוון שהשלטונות באתיופיה סירבו לתת ליהודים אישורי יציאה מהמדינה. אחרי ארבע שנים של המתנה וגעגועים עלו הוריו ובני משפחתו לארץ במסע רגלי דרך סודן, בסיוע ממשלת ישראל. חלקם נספו בדרך, ביניהם קרובי משפחתו.

כיום נמצאת כל משפחתו של אילן בישראל. "למרות המסע הקשה והאבדות בנפש שהקריבו בני משפחתי כדי לעלות לישראל, כולם בארץ, רובם אקדמאים וצברים, תורמים לקהילה ולחברה הישראלית כל אחד בתחום שלו ומחזקים את ביטחונה של מדינת ישראל בנאמנות בתפקידים שונים ומגוונים".