מכינה מנווטת

לומדים כל מה שצריך כדי לנווט בשטח במקצועיות. חניכי מכינת העמק בציפורי. צילום: זיו כרמל
לומדים כל מה שצריך כדי לנווט בשטח במקצועיות. חניכי מכינת העמ"ק בציפורי. צילום: זיו כרמל
הם לומדים להתמצא בשטח, מכירים את הסביבה ואת עצמם, מנכשים עשבים וממש נהנים מזה ומבינים שאת ארץ ישראל אפשר להכיר באמת רק כשיוצאים לחקור אותה, ובעיקר ברגליים. חניכי המכינות הקדם צבאיות מנווטים עם בית הספר לסיירות של חוגי הסיירות של קק"ל. גם מכינת העמ"ק הייתה שם
מאת: מערכת "חלון ירוק"
איך קוראים מפה, מהם העקרונות החשובים להתמצאות בשטח ואילו חוויות אישיות משמעותיות מתווספות לרזומה החוויות של המנווט המתחיל? חניכי המכינות הקדם צבאיות לומדים את כל אלה ועוד במסגרת הפרויקט המשותף של מועצת המכינות הקדם צבאיות ובית הספר לסיירות של חוגי הסיירות של קק"ל.

החניכים מגיעים לחמישה ימים למרכז השדה והיער ציפורי ובמהלכם הם לומדים את יסודות הניווט מפיהם של המדריכים הבכירים של חוגי הסיירות ומתנסים בניווט בחוליות קטנות. "לסדרת הניווט יש מספר מטרות", מסביר ערן זוהר, מנהל בית הספר לסיירות של חוגי הסיירות של קק"ל, "יש מטרה לימודית ומטרה של חיבור לארץ ולטבע, וישנה גם המטרה של חיבור לעצמך – רק אתה והטבע. הניווט מלמד להסתדר, להתגבר על קשיים. מי שלא יסתדר יגיע למצב שייקלע לחשיכה או 'ישלם' בשלוש שעות הליכה נוספות. הניווט מחדד את החושים, מחייב אותך ללמוד לסמוך על עצמך, מוציא ממך דברים שלא ידעת שקיימים".

קד"צניק, אזימוט לקחת?

בשבוע שבין 6.11.2016 ל-10.11.2016 זכו 60 חניכי המכינה הקדם צבאית העמ"ק מתל תאומים להשתתף בסדרת הניווט: בני ובנות המכינה, דתיים וחילוניים, הגיעו לציפורי.
בשלושת הימים הראשונים שהו החניכים במרכז השדה והיער, שם הם למדו – הן בכיתה הממוחשבת והן בשטח – לקרוא תצ"א, לקחת אזימוטים, להוציא נ.צ, לבנות סיפורי דרך וכל מה שצריך כדי לנווט בשטח במקצועיות, כולל גיחות קטנות להתנסות. ביום השלישי הגיע הרגע ליישם בשטח – והחברה יצאו עם המדריכים, בחוליות קטנות, חמושים בציוד על הגב ובציוד ניווט, לשטח, לסדרת ניווטים מתגלגלים באזור: הרי נצרת – גבעות אלונים – נחל ציפורי, עד הסיום המרגש בשייח' אבריק (אלכסנדר זייד).
חיים כץ, מדריך קק"ל שליווה את חניכי מכינת העמ"ק בעת ששהו במרכז השדה והיער ציפורי, מספר על פעילות משמעותית נוספת שעושים החניכים שמגיעים לסדרת הניווט: עבודה תורמת. "באחת מפינות מרכז השדה והיער ישנו אזור עשיר בצמחייה סבוכה", הוא אומר. "חניכי המכינות שמגיעים למקום מנכשים את הצמחייה ומנקים את השטח, ומשאירים רק את העצים שאפשר לטפח. אחרי שתסתיים עבודת הניכוש של השטח, הוא יהפוך לאזור ל-ODT (פעילות אתגרית) עבור באי מרכז השדה ציפורי".
"החברה של מכינת העמ"ק נחלקו לשתי קבוצות – כל אחת עבדה שעתיים, ואז הקבוצות התחלפו", מוסיף זיו כרמל, מדריך בית הספר לסיור, שהדריך את החניכים. בעקבות הניקוי גילו החניכים שפורחות שם סתווניות, וגם גילו במקום טרסות טבעיות. "העבודה התורמת מאוד ריגשה אותם", אומר זיו, "הם ממש הרגישו שתרמו, שעשו משהו משמעותי".
מנווטים בחוליות קטנות. צילום: זיו כרמל
מנווטים בחוליות קטנות. צילום: זיו כרמל

האינטרנט נשאר בבית

"הניווט לא תמיד קל והוא מוציא מהחניכים דברים שונים", אומר ערן זוהר, "החניכים הולכים בשטח ללא טלפונים ניידים, רק הם וציוד הניווט. הם לומדים להסתדר בעזרת עצמם, בלי אינטרנט שנותן את כל התשובות. רק הם, הטבע והסביבה, וגם אפשר לראות איך כל אחד מסתדר בצורה שונה. למשל, אם מגיעים לצומת ולא ברור לאן צריך להמשיך, נראה שיש מי שיוציא מצפן, יש מי שיעלה על המקום הגבוה ביותר בסביבה וינסה להבין לאן ללכת ויש מי שילך בעקבות האחרים. הם מאוד עוזרים זה לזה בשטח, ונוצרת דינמיקה של עזרה הדדית.
"הסדרה מאתגרת", מוסיף ערן, "אבל דווקא הקשיים גורמים לחניכים לצאת מחוזקים, הם יוצאים בהרגשה ש'עשו את זה', שהצליחו, שהתגברו על עצמם".
חניכי מכינת העמ"ק סיימו את השבוע בציפורי, אבל את הניווט הם עדיין לא סיימו: לפניהם סדרת ניווט נוספת שתתקיים בעוד מספר שבועות במדבר באזור ערד, והפעם מדובר בשבוע הישרדות בשטח המבוסס על יסודות הניווט שלמדו ותרגלו בשבוע הראשון – כמו כל חניכי המכינות שמשתתפים בפרויקט, הם ייצאו לשבוע הניווט עם כל הציוד על הגב, יבשלו לעצמם בשטח, ויגלו את סודות המדבר, סודות ההישרדות בטבע וגם סודות שלהם שאפילו הם עצמם לא ידעו. עד עכשיו...
מאתגר, אבל מחזק. תלמידות העמק בסדרת ניווט. צילום: זיו כרמל
מאתגר, אבל מחזק. תלמידות העמ"ק בסדרת ניווט. צילום: זיו כרמל

קראו עוד...