יוסי יפה 2018: עשייה כמיטב המסורת

עובדים בשיתוף פעולה ומתגברים על המכשולים. צילום: בני המושבים
מאת: יסמין בן חיים ושי בידרמן, בני המושבים, וחיים כץ, חטיבת החינוך קק"ל
3.10.2018

איפה תורמים ונתרמים בחופש? במפעל יוסי יפה. בני נוער, חניכי בני המושבים, עזבו את עיסוקי החופש הנוחים שלהם ובאו ליער ציפורי לתת מעצמם, כמיטב המסורת. הם פרצו שבילים, חשפו תחנת שאיבה, דיללו זריעים וגם טיילו באזור וזכו להכיר את הארץ. איך? בידיים וברגליים
בתאריכים 25-28.9.18, במהלך חג הסוכות, הגיעו כ-1,500 חניכי "בני המושבים", גרעינרים, מד"בים, רכזים וצוות מפעל בוגר ממטולה ועד הערבה לאזור עמק יזרעאל כדי להשתתף במפעל יוסי יפה שמתקיים כבר 41 שנים. המפעל הייחודי משלב את אהבת הארץ, תרומה לקהילה והגשמה של ערכי התנועה, הלכה למעשה. רועי חיימוביץ', רכז המפעלים: "המפעל הזה הוא כבר מותג, מפעל הדגל של בני המושבים. בכל פעם מפתיע מחדש לגלות אנשים שהיו במפעל בתור חניכים או צוות, חברים וחיילים של יוסי שמתרגשים לשמוע שהמפעל הזה עדיין מתקיים בכל שנה בסוכות, כבר מעל ל-40 שנה".

עובדים במרץ: עייפים ומרוצים

השנה התקיים המפעל ביער ציפורי בתחום מועצה אזורית עמק יזרעאל, המקום שבו הוקם המושב הראשון, ושם החלה ההיסטוריה של בני המושבים להיבנות. החניכים יצאו לטפח חורשות, שמורות טבע, שבילים ומעיינות. כל בוקר הם קמו לפני הזריחה, לקחו את כלי העבודה ויצאו אל אתרי העבודה. שורות של חניכים בחולצות כחולות נפרשו לאורך היערות, פרצו שבילים, פינו גזם, הזיזו וסידרו אבנים, ולבסוף נראה שהעבודה השתלמה. עייפים ומרוצים הם זכו להביט לעבר שביל, מצפור ומעיין, שלידם שלט עץ קטן "שופץ ע"י חניכי בני המושבים". לאחר מכן, יצאו  לטיולים באזור.

"האתוס של בני המושבים, כך נדמה לי, בא לידי ביטוי מדויק במפעל לזכרו של יוסי יפה ז"ל, אומרת שירי ארדיטי, מזכ"לית חטיבת בני המושבים. "במפעל זה באים לידי ביטוי ערכים של עבודה, אהבת הארץ והטיול, חיבור אל מורשתה וגם חברות ופשטות. זהו האתוס שלנו בעומק הדברים וכפי שיוסי קרא לזה: 'התרבות התנועתית'. זוהי תרבות של טיול ועבודה – לעבוד את האדמה ולטייל בשבילי הארץ, להכיר את הארץ ולאהוב אותה באופן בלתי אמצעי".
עובדים עבודה מאומצת ומזיזים אבנים. צילום: בני המושבים

עובדים בשיתוף פעולה עם קק"ל

העבודות שאליהן הצטרפו חניכי התנועה היו מגוונות והתפרסו על פני שלושה אתרי קק"ל. חיים כץ היה האחראי מטעם אגף החינוך על צוותי העבודה ועל צוות מדריכי קק"ל שליוו את החניכים בשטח.
  • ביער כפר החורש חשפו המשתתפים תחנת שאיבה. צעירים ובוגרים עבדו יחד בשיתוף פעולה עם מדריכי קק"ל ועם נציגים מאגף הייעור של קק"ל. כ-100 חניכים השתתפו בעבודה זו, שאותה הצליחו לסיים כבר ביום הראשון. היערנים, ובראשם רועי הראל, יערן גושי של הרי נצרת, שמחו והופתעו מאיכות העבודה ומהזריזות של החניכים.
  • בגבעת רבי ליד הכפר עילוט עסקו כ-140 חניכים במשך יומיים בדילול זרעים. מטרת הפעילות הייתה לדלל את עצי האורן הצעירים שהתרבו מדי בעקבות הפצה גדולה של זרעי אורנים באזור לאחר שריפה שהתחוללה במקום. דילול העצים באזור בוצע בשל הצפיפות הגבוהה של האורנים בשטח ולאור הנחיות היערנים.
  • כ-300 בני נוער נוספים עבדו במשך שלושה ימים בפריצת שביל השוחות בנחל ציפורי בהצלחה רבה. ביער קיימות שוחות הגנה עוד מהתקופה העות'מאנית. במהלך הפעילות האינטנסיבית נפרץ שביל שמגיע לשוחות וממשיך עד למעבר בכביש לכיוון ציפורי.

בנוסף זכו המש"צים של בני המושבים להכנה משמעותית ממדריכי קק"ל טרם המפעל. הם קיבלו את הערכות החינוכיות של קק"ל, בצירוף הדרכה על העבודה איתן, והעבירו את הפעילויות לחניכים. כמו כן העבירו מדריכי קק"ל לחניכים ביום הראשון פעילות O.D.T שהייתה חווייתית ומוצלחת מאוד.
לפני ואחרי. עבודת קבוצת י"ב. יש תמורה אחרי המאמץ. צילום: בני המושבים

על המפעל: השינוי מתחיל בנו

אהוד רוזנצוויג, חניך בבני המושבים, מספר על מפעל יוסי יפה:
"לצאת ליוסי יפה. לקום לפני השמש ישר לעבודה, טיול ולפעמים גם שוב עבודה. אבל מה יש מעבר? לצאת ליוסי יפה משמעותו שאתה חוצה את קו הבינוניות ומוכן לתת מעצמך, לתת מעצמך לטובת שינוי. שינוי מרצון אמיתי. לא כי אני חייב, אלא כי אני רוצה ומוכן. במטרה להפוך את החברה שלנו לקצת יותר טובה ממה שהיא היום. לקחת צעד קדימה, לחרוג מהתלם. לצאת מאזור הנוחות, ולשים את הנתינה במרכז, זה משהו שהרוב לא עושים. ואנחנו רוצים לשנות ולומר שכל אחד מאיתנו יכול לחולל שינוי.

והשינוי שלנו מתחיל בבחירה בחינוך, בערך הנתינה, ברצון לשנות את החברה שלנו דרך המועצה, המושב או הקיבוץ. השינוי מתחיל בנו".
"אומנם המפעל ה-41 לזכרו של יוסי יפה נגמר", מסכמת שירי ארדיטי את מפעל יוסי יפה 2018, "אך הוא ימשיך להתקיים כאשר תושבי הארץ יזכו לצעוד בשבילים ובאתרים שאותם טיפחו ושיפצו חניכי בני המושבים".
לקום לפני השמש לצאת לעבודה ולתת מעצמך. זו המשמעות של המפעל. צילום: בני המושבים

יוסי יפה – דמות של מחנך

יוסי יפה למד בבית הספר החקלאי כדורי, התגייס לנחל והצטרף לסיירת הצנחנים. בהמשך הפך למפקד הסיירת והיה המג"ד הראשון של גדוד 66. הוא לחם בכל מלחמות ישראל של אותם הימים. יוסי ז"ל היה יו"ר ועדת הנוער שאהב מאוד את הארץ ונופיה. הוא היה מחובר לקרקע ולחקלאות ותמיד הוביל ונתן דוגמה אישית. הוא האמין שהנוער הוא העתיד ויש לחנכו וללמדו את אהבת הארץ. בתחילת שנת 1977 הוא חזר לשירות בצה"ל כסגן מפקד עוצבה. בפברואר 1977, בהיותו בן 42, נהרג כשרכבו עלה על מוקש באזור ניצנה שבנגב. המפעל לזכרו מתקיים זו השנה ה-41, בחול המועד סוכות. כל יום במפעל המיוחד הזה כולל עבודות שיקום ושיפוץ אתרים, פריצת שבילים וכו', וגם טיול והדרכה במסלולים היפים של ארצנו.