עטלפים

עטלפים

היכולת לישון הפוך היא רק אחת מההתנהגויות המרתקות של העטלפים. צילום: Vijaya narasimha from Pixabay
היכולת לישון הפוך היא רק אחת מההתנהגויות המרתקות של העטלפים. צילום: Vijaya narasimha from Pixabay

עטלף הוא כנראה החיה המזוהה ביותר עם הלילה. אינספור אגדות וסיפורי אימה נקשרו סביב החיה המופלאה הזאת, ולא בצדק. אפשר, כמובן, להבין את בני האדם שהתקשו לקבל בשלוות נפש "עכבר מעופף", אבל ראוי לספר אמת אחת או שתיים על היצורים המופלאים הללו

עטלפים הם היונקים היחידים שיכולים לעוף. קיימים אמנם יונקים אחרים שמסוגלים לדאות, אך זו איננה תעופה אקטיבית, כלומר, העטלפים הם היחידים שיכולים לנפנף בכנפיים ולהרוויח גובה כמו ציפורים, בעוד יונקים דואים יכולים רק לאבד גובה תמורת מרחק.

הכירו את העטלפים

העטלפים מהווים סדרה ענקית, שיש לה נציגים כמעט בכל העולם, למעט הקטבים, ובכל הגדלים, משני גרם ועד קילוגרם, מגודל של דבורה ועד מוטת כנפיים של 1.70-1.80 מטר. הם חיים במושבות, חלקן גדולות מאוד, עד עשרות אלפי פריטים. ההתאמות שהגוף שלהם עבר לטובת ההתנהגויות המיוחדות שלהם מרתקות – יכולת סונאר, יכולת לישון הפוכים, ויכולת להוריד את טמפרטורת הגוף בזמן שנת החורף, עד כדי כך שישנן תצפיות המתארות גבישי קרח שהצטברו בחורף על עטלפים ישנים. כאשר עטלף מתעורר משנת חורף הוא צריך לאכול, ולכן הפרעה למושבת עטלפים כשהם ישנים שנת חורף מהווה גזר דין מוות עבורם. כדי שלא ייפגעו בחורף ממטיילים שלא מודעים לכך, קק"ל סוגרת את המערות שביערות שלה שבהן קיימות מושבות עטלפים, כמו המערה ביער קולה ומערת זווית בצפון, מאמצע יוני עד סוף אוקטובר.

שלא כמקובל לחשוב, עטלפים אינם עיוורים כלל, הם רואים מצוין, אבל בנוסף לראייה הטובה שלהם, עומדת לרשותם גם מערכת סונאר: הם משמיעים קול קצרצר, שומעים את ההד שלו, ומקבלים מההד מידע לגבי הסביבה שלהם, החרק שהם מנסים לטרוף וכך הלאה. העיקרון דומה מאוד לרדאר או אולטרה-סאונד.

חשוב: כ-29 מינים מתוך 33 מיני העטלפים שישנם בארץ נמצאים בסכנת הכחדה, ובעולם מדובר על כרבע ממיני העטלפים. כמו רבים אחרים, הסיבה הראשונה היא הרס בתי הגידול. גם כאן חוזרת המנטרה, ירידה במספר העטלפים בעולם תגרום בוודאי לשינויים במערכת האקולוגית כולה.

אנקדוטות עבור המטיילים

  1. אצל הרבה עטלפים, אבל בשום אופן לא אצל כולם, האוזניים גדולות מהפנים. אילו היינו אנחנו עטלפים – איך היינו נראים?
  2. מטיילים רבים כלל לא מודעים לכך שעטלף הוא יונק. ראוי להזכיר את העובדה הזאת תוך כדי הדרכה.
  3. יש הרבה אמירות לא נכונות לגבי עטלפים, אבל אחת משעשעת ונכונה היא שהם ישנים הפוך. זה מתאפשר בזכות מבנה כף הרגל, שנסגרת אוטומטית, ללא כל מאמץ, ברגע שמופעל לחץ קל על מרכזה.

    דגשים למטיילים חוששים

    1. עטלפים לא מסתבכים בשיער של בני אדם. הם מחפשים אוכל ואין להם שום עניין בראש שלנו, שאין בו חרקים מעופפים ופירות.
    2. עטלפים הם חיה אמיתית, מוגנת על פי חוק בארץ. לעומת זאת, ערפדים הם חיה דמיונית, שהומצאה כדי למכור כרטיסים לסרט. עטלפים לא מוצצים דם, למעט שלושה מינים, שלא חיים בארץ. כמו הרבה בעלי חיים אחרים, יש להם שני מאפיינים שכדאי לנו להבין:
      • בתי הגידול שלהם מצטמצמים. מערות הופכות לשטח בנוי, לילות הופכים מוארים, וכתוצאה מכך, ההישרדות שלהם הופכת קשה יותר ויותר.
      • לעטלפים יש תפקיד חשוב באיזון המערכת האקולוגית משום שהם אוכלי חרקים.

    3. נהוג להגיד שאי אפשר לשמוע את הקולות של עטלפים. זה נכון במידה מסוימת:
      • הסונאר של העטלף מתבסס על צליל שהאוזן האנושית לא שומעת, אבל יש חריגים.
      • אפשר לרכוש "גלאי עטלפים", שהופך את הקולות שלהם לכאלה שאנחנו מסוגלים לשמוע. אפשר גם להוריד אפליקציה כזאת (פחות מוצלח).
      • עטלפים משתמשים בסונאר לציד, אבל מתקשרים ביניהם בקולות שהאוזן האנושית יכולה לשמוע. הקולות המיועדים לתקשורת הם ציוצים דומים לאלה של ציפורים מסוימות.
      • אשף מצוי הוא עטלף די נפוץ בארץ, והיחידי מכל עטלפי ישראל שהאוזן האנושית מסוגלת לשמוע. הקולות שהוא משמיע הם מעין צקצוקים קצרים, שהולכים ונעשים תכופים יותר כשהוא מנסה לצוד חרק. מין זה היה בסכנת הכחדה בשנות ה-60 של המאה ה-20, וברגע שהופסק השימוש ברעלים מסוימים, האוכלוסייה שלו התחילה להתאושש.

      איך העטלפים מורגשים בסיור?

      אם מטיילים במקום שבו נמצאים עטלפים, צריך כמות קטנה של מזל כדי לראותם.

      כדאי להקדיש זמן הדרכה לנושא, ואז ללכת דקה או שתיים בדממה. באזורים שבהם פועל אשף מצוי, קיים סיכוי לשמוע אותו. גם אם לא שמעתם עטלפים, ההליכה בדממה, תוך חיפוש אחרי קולות, היא חוויה מרתקת עבור כל קבוצה.

      תושבי ערים מסוימות יספרו למדריך ש"עטלפים זה בעיה", בגלל הלכלוך שהם משאירים. אפשר להבין אותם, אך חשוב להדגיש את התועלת שבעטלפים כמדביר טבעי.

      איך מדריכים?

      בכל הגילאים:

      מבקשים מהמטיילים להשמיע בשקט "אה". אחר כך מבקשים לחזור על הפעולה כאשר מול הפה, במרחק קצר מאוד, מחזיקים את היד כמו מראה מול החלק התחתון של הפנים. הקול נשמע מעט שונה, משום שהיד שלנו יצרה הד קל. אילו היו לנו אוזניים כמו של עטלף, היינו שומעים את ההבדל הזה גם ממרחק גדול מאוד, וגם אם במקום היד שלנו היה שם זבוב.

      בכיתות ה' ומעלה, כולל מבוגרים:

      משחק אמת או שקר. להלן כמה דוגמאות לאמיתות ושקרים, המדריך יכול להוסיף משלו:

      1. עטלפים הם הכלאה בין ציפור ועכבר – שקר וכזב. הם יונקים. האבולוציה שלהם מרתקת.
      2. בטבע, בננה תלויה בעטלפים כמאביקים – אמת.
      3. עטלפים חיים רק יום אחד, כמו פרפרים – שקר כפול! עטלפים מאריכים ימים מאוד ביחס לגודל, ומגיעים לגילאים של עשרות שנים. גם פרפר חי הרבה יותר מיום אחד!
      4. אצל העטלפים גם הזכרים יכולים להניק – אמת, אבל רק אצל מין אחד.
      5. חתולים לא יכולים לצוד עטלפים – שקר. הם צדים לפחות חצי מיליון בשנה.
      6. בארץ הקטנה שלנו יש יותר מיני עטלפים מאשר בכל ארצות הברית – שקר, אבל זה לא רחוק: מינים 33 בארץ ו-44 בכל ארצות הברית.
      7. העטלף הגדול בעולם שוקל מעט יותר מקילו אחד – אמת.
      8. העטלף הקטן בעולם שוקל פחות משני גרם – אמת. לפעמים טועים לחשוב שזו דבורה.
      9. כל העטלפים באותו צבע – שחור – לטובת הסוואה – שקר וכזב. כמו הרבה יונקים יש עטלפים במגוון צבעים.
      10. אמא עטלפה מסוגלת לזהות את הגורים שלה תלויים הפוך מתקרה של מערה חשוכה בין חצי מיליון גורי עטלפים מצייצים – אמת. וגם אבא עטלף.