הגבול בין היום ללילה

הגבול בין היום ללילה

האם זה יום או לילה? תלוי את מי שואלים. תמונה: Lars Nissen from Pixabay
האם זה יום או לילה? תלוי את מי שואלים. תמונה: Lars Nissen from Pixabay

כאשר אנחנו, בני האדם, מסתכלים על הטבע, אנחנו נוטים לנסות לחלק אותו לפי השפה שבה אנחנו משתמשים. כך אנחנו יוצרים לעצמנו קטגוריות של חיות יום וחיות לילה. בדרך כלל החלוקה הזאת נכונה, אבל בעלי חיים רבים חיים יפה על התפר, ומסתדרים היטב בלילה כאשר חם להם מדי ביום

כשהקיץ הולך ומתחמם בהדרגה משנה לשנה, התופעה הזאת נעשית יותר ויותר נפוצה.

הנה כמה דוגמאות:

צבאים

בקיצים החמים מאוד של 2020 ושל 2021 נתפסו צבאים במצלמות שביל בשעות לא אופייניות להם, כשעה לפני אור ראשון. העיניים שלהם אמנם מתאימות יותר לפעילות באור יום, אך בעזרת השמיעה המעולה שלהם, הגודל של העיניים שלהם והערנות של קבוצה שבה כל אחד הוא חלק מהשמירה על העדר, הם בהחלט מסתדרים לא רע גם בחשיכה. אז כשחם – פועלים לפני אור ראשון.

עורבים

אם שמעתם עורב קורא או שירה של בולבול בשעת לילה מאוחרת וחשבתם שאתם מדמיינים, אתם לא היחידים. באזורים עירוניים שסובלים מזיהום אור, בעלי חיים רבים הופכים להיות פעילים גם בלילה. המחקר על השאלה איך זה משפיע עליהם עדיין בראשיתו, אבל התופעה קיימת באופן מובהק וברור.

חזירי בר

חזירי בר הם פעילי לילה. יש להם חוש ריח מפותח, שמיעה מצוינת, ראייה טובה מאוד וגודל שהופך אותם קשים מאוד לטריפה על ידי רוב טורפי הארץ (באביב 2023 התפרסם תיעוד של נקבת עיט ניצי טורפת גור חזיר, אבל זה תיעוד נדיר ביותר). הם נחשבים לבעלי חיים חכמים מאוד, לומדים מהר מאוד, ולכן במקומות רבים הם גילו שבסביבה עירונית או בשולי העיר, נוח לפעול גם בשעות היום. חיפה בתקופת הקורונה היא דוגמה בולטת אך לא יחידה.

הנוכחות של חזירי בר בשטח בולטת ביום, אך מעט קשה לזהות אותה בלילה: הם מחטטים באדמה וחופרים בה כדי למצוא פקעות שהם אוכלים. שטח שבו הם חיטטו יהיה מלא בסימני החיטוט שלהם. לרוב, צבע האדמה שהם הזיזו יהיה דומה מאוד לצבע האדמה מסביב, ולכן קשה למצוא בחשיכה את סימני החיטוט. אם מצאתם מקום כזה בסיור המקדים באור יום, כדאי לעשות שני דברים:

  1. לזכור היטב את הנקודה, כדי להזהיר את המטיילים מפני עיקומי קרסול ונקעים.
  2. לעצור בנקודה, להחזיק פנס קרוב לפני הקרקע, ולהאיר במקביל לקרקע לעבר סימני החיטוט. הצלליות ידגישו את הסימנים.

דורסי לילה

לעתים אפשר לראות דורסי לילה בשעות אור אחרון (אולי בשל לחץ להאכיל גוזלים), או עם אור ראשון. היכולות הייחודיות שלהם מתאימות לשימוש גם בשעות אור. אבל דורסי יום לא ינסו לצוד בלילה משום ששיטת הציד שלהם מחייבת תאורה טובה.

איך מדריכים?

הנושא הזה מתאים מאוד למטיילים שמבינים מעט את עולם הטבע. אין היגיון ליצור נקודת הדרכה שזה הנושא שלה, אבל כדאי לזכור את עיקרי הדברים משום שזו נקודה שעולה, מפעם לפעם, מתוך החוויה של המטיילים. דבר פעוט כמו תחנת הרחה של צבי, שהיא מעט טרייה, יכול להיות גורם מתניע לשיחה שכזאת. אם המדריך מחליט בכל זאת לדבר על הנושא, הנה שתי הצעות:

  1. בשעת דמדומים לשאול את המשתתפים: האם עכשיו יום או לילה? אין תשובה חותכת ומוחלטת, וזו התחלה לשיחה קצרצרה על בעלי החיים שמטשטשים את הגבולות בין השניים.
  2. שאלת פתיחה למטיילים – לו הייתם צבי שחי בטבע, ללא מזגן, מה הייתם עושים בקיץ?