והפרפר של ישראל הוא... כחליל השברק!

כחליל השברק. צילום: שלו ויסמן

 

הוא פשוט, צנוע ולא גנדרן, אבל בהחלט פוטוגני: כחליל השברק זכה בתואר היוקרתי "הפרפר של ישראל", לאחר שגבר על 11 פרפרים מרהיבים נוספים שהתחרו לצידו

ביום ראשון, 23.4.2023, הוכרז כי הפרפר הזוכה בתואר הפרפר של ישראל הוא כחליל השברק, והוא הכי כחול לבן. כחליל השברק נבחר מתוך 12 פרפרים ישראליים שהתמודדו על התואר, ובסיומה של תחרות, שכללה היכרות עם הפרפרים והצבעה. עשרות אלפי תלמידים ומבוגרים השתתפו בתהליך והכריעו את תוצאתו.
 
למקומות השני והשלישי הגיעו אצילית היערה ודנאית הדורה.

מטרת המיזם: להגן על הפרפרים והטבע

מיזם בחירת הפרפר של ישראל הושק לקראת יום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל, במסגרת יוזמה של אגודת חובבי הפרפרים בישראל, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, קרן קימת לישראל, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט וגופים נוספים.
 
המיזם נולד מתוך הרצון והצורך לעודד שמירה על בתי הגידול הייחודיים בישראל, על ערכי טבע ובעלי החיים, לשמירה והגנה על פרפרי ישראל, שחלקם מצויים בסכנת הכחדה חשיבות רבה. בדומה למיזם כאן בארץ גם מדינות רבות בעולם בחרו את הפרפר שלהן.

קצת על הזוכים

כחליל השברק

כחליל השברק נמצא לאורך כל השנה (למעט בחודש ינואר) כמעט בכל מקום בארץ – מצפון ועד דרום. את הזכר אפשר לזהות בקלות בזכות צבע כנפיו הכחול-מתכתי, ושוליהן לבנות.
 
"כחליל השברק מטיל את ביציו על מגוון צמחי בר הגדלים בעיקר בשטחים טבעיים שאינם מכוסים בחורש או ביער צפוף וכמובן כמעט שאינם נמצאים בערים הצפופות", מספר דותן, אקולוג ברשות הטבע והגנים, על הפרפר הנבחר. "על מנת לשמר פרפר נפלא זה, שבכנפיו משתלבים בעדינות צבעי כחול ולבן, עלינו לשמור על שטחים פתוחים נרחבים ללא פיתוח. שטחים אלו הם שמורות טבע של חורש ויער דליל וכן בתות. אם נשכיל לשמור על שטחים פתוחים גדולים ורציפים ונצמצם ריסוס בשטחים חקלאיים נוכל ליהנות מפרפר יפה זה ומעוד מינים רבים גם שנים רבות קדימה".
כחליל השברק. צילום: אורה נדיב

אצילית היערה

אצילית היערה – שסגנון מעופו האצילי העניק לו את שמו – הוא פרפר ייחודי ביופיו ובניגודיות של שני צידי כנפיו ובאופן שבו הוא דואה ומרפרף לאורך ואדיות ומצוקים.
 
אפשר לראות את אצילית היערה בצפון הארץ ובאזורים הרריים שבהם גדל הפונדקאי העיקרי שלו – יערה איטלקית. לעיתים רחוקות אפשר לראותו גם בסמוך למיני יערה תרבותיים.
אצילית היערה. צילום: לימור גפן

דנאית הדורה

דנאית הדורה הוא פרפר נודד המגיע מאפריקה ובשנים האחרונות מצליח לעבור את החורף הישראלי ולהקים פה מספר דורות. אפשר לראותו בדרום, בעיקר במקומות שבהם גדל תפוח סדום והחנק המחודד (הצמח הפונדקאי המועדף עליו). המצפינים יראו אותו כל השנה באגמון החולה צמוד לצמח הפונדקאי שלו ובפארק הפרפרים שבכרמיאל.
 
"אנחנו רואים חשיבות רבה בקיומם של הפרפרים, גם כמאביקים וגם כמרכיב חשוב במערכת האקולוגית וביערות, כחלק משמירת היער, כמערכת אקולוגית בריאה, במסגרת המאבק שלנו במשבר האקלים ובשמירה על המגוון הביולוגי", אומר ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל.
דנאית הדורה. צילום: אורה נדיב