והפרפר של ישראל הוא... כחליל השברק!

כחליל השברק. צילום: שלו ויסמן

 

הוא פשוט, צנוע ולא גנדרן, אבל בהחלט פוטוגני: כחליל השברק זכה בתואר היוקרתי "הפרפר של ישראל", לאחר שגבר על 11 פרפרים מרהיבים נוספים שהתחרו לצידו

ביום ראשון, 23.4.2023, הוכרז כי הפרפר הזוכה בתואר הפרפר של ישראל הוא כחליל השברק, והוא הכי כחול לבן. כחליל השברק נבחר מתוך 12 פרפרים ישראליים שהתמודדו על התואר, ובסיומה של תחרות, שכללה היכרות עם הפרפרים והצבעה. עשרות אלפי תלמידים ומבוגרים השתתפו בתהליך והכריעו את תוצאתו.
 
למקומות השני והשלישי הגיעו אצילית היערה ודנאית הדורה.

קצת על הזוכים

כחליל השברק

כחליל השברק נמצא לאורך כל השנה (למעט בחודש ינואר) כמעט בכל מקום בארץ – מצפון ועד דרום. את הזכר אפשר לזהות בקלות בזכות צבע כנפיו הכחול-מתכתי, ושוליהן לבנות.
 
"כחליל השברק מטיל את ביציו על מגוון צמחי בר הגדלים בעיקר בשטחים טבעיים שאינם מכוסים בחורש או ביער צפוף וכמובן כמעט שאינם נמצאים בערים הצפופות", מספר דותן, אקולוג ברשות הטבע והגנים, על הפרפר הנבחר. "על מנת לשמר פרפר נפלא זה, שבכנפיו משתלבים בעדינות צבעי כחול ולבן, עלינו לשמור על שטחים פתוחים נרחבים ללא פיתוח. שטחים אלו הם שמורות טבע של חורש ויער דליל וכן בתות. אם נשכיל לשמור על שטחים פתוחים גדולים ורציפים ונצמצם ריסוס בשטחים חקלאיים נוכל ליהנות מפרפר יפה זה ומעוד מינים רבים גם שנים רבות קדימה".
כחליל השברק. צילום: אורה נדיב
כחליל השברק. צילום: אורה נדיב

אצילית היערה

אצילית היערה – שסגנון מעופו האצילי העניק לו את שמו – הוא פרפר ייחודי ביופיו ובניגודיות של שני צידי כנפיו ובאופן שבו הוא דואה ומרפרף לאורך ואדיות ומצוקים.
 
אפשר לראות את אצילית היערה בצפון הארץ ובאזורים הרריים שבהם גדל הפונדקאי העיקרי שלו – יערה איטלקית. לעיתים רחוקות אפשר לראותו גם בסמוך למיני יערה תרבותיים.
אצילית היערה. צילום: לימור גפן
אצילית היערה. צילום: לימור גפן

דנאית הדורה

דנאית הדורה הוא פרפר נודד המגיע מאפריקה ובשנים האחרונות מצליח לעבור את החורף הישראלי ולהקים פה מספר דורות. אפשר לראותו בדרום, בעיקר במקומות שבהם גדל תפוח סדום והחנק המחודד (הצמח הפונדקאי המועדף עליו). המצפינים יראו אותו כל השנה באגמון החולה צמוד לצמח הפונדקאי שלו ובפארק הפרפרים שבכרמיאל.
 
"אנחנו רואים חשיבות רבה בקיומם של הפרפרים, גם כמאביקים וגם כמרכיב חשוב במערכת האקולוגית וביערות, כחלק משמירת היער, כמערכת אקולוגית בריאה, במסגרת המאבק שלנו במשבר האקלים ובשמירה על המגוון הביולוגי", אומר ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל.
דנאית הדורה. צילום: אורה נדיב
דנאית הדורה. צילום: אורה נדיב

מטרת המיזם: להגן על הפרפרים והטבע

מיזם בחירת הפרפר של ישראל הושק לקראת יום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל, במסגרת יוזמה של אגודת חובבי הפרפרים בישראל, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, קרן קימת לישראל, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט וגופים נוספים.
 
המיזם נולד מתוך הרצון והצורך לעודד שמירה על בתי הגידול הייחודיים בישראל, על ערכי טבע ובעלי החיים, לשמירה והגנה על פרפרי ישראל, שחלקם מצויים בסכנת הכחדה חשיבות רבה. בדומה למיזם כאן בארץ גם מדינות רבות בעולם בחרו את הפרפר שלהן.

מערכי פעילויות בנושא פרפרים

לפני שמתחילים...

לפני ביצוע הפעילות בכיתה, או אחריה, מומלץ לשלב יציאה עם התלמידים לחצר ביום שמשי לתצפית על הפרפרים, או לשלב את הצפייה בהם בזמן טיול. כל מקום שצומחים בו צמחי בר, או שנשתלו בו פרחים, עשוי להתאים. תופתעו גם אתם לגלות שבתצפית של מספר דקות כבר תוכלו להבחין בפרפרים, בפרט אם המקום עשיר בצמחייה ולא רוסס.

נסו לצפות בפרפרים והדריכו גם את התלמידים – נסו לשים לב לצבע העיקרי של הפרפר ולגודלו. האם הוא עף גבוה מאיתנו, או שמא הוא עף נמוך, מעל לצמחים – מחפש לו צוף או מקום להטלת הביצים? האם אתם מצליחים לצפות ביותר מפרפר אחד, ביותר ממין אחד של פרפר (כלומר, קיים הבדל בגודל, בצבע)?
 
למען שמירה על הפרפרים בזמן צילומם, הקפידו לא להתקרב אליהם מדי ולהחרידם ממקומם, וכן ודאו שהצל שלכם לא מרתיע אותם. למען השמירה על הטבע ועל ביטחונכם האישי, הקפידו להישאר על השבילים.
 
אם תרצו לנסות לזהות את הפרפר, היעזרו  באתר "זיהיתי פרפר". בלשונית "מצא אותי" יש הכוונה עם שאלות שעורכות סינון ומקרבות אתכם להגדרת הפרפר.

חומר רקע בנושא פרפרים

לרשותכם חומר רקע על הפרפרים, ובו מידע על מזונם של הפרפרים, על המינים הקיימים בישראל, על תהליך ההתגלגלות מזחל-לגולם-לפרפר, ועל חשיבות השמירה על הפרפרים, בייחוד בעידן הנוכחי, של שינוי האקלים.
 
לפניכם מערכי פעילות המתאימים לילדים צעירים ומערכי פעילות לתלמידי בית ספר יסודי. מטרתם לחזק את החיבור למיזם בחירת הפרפר של ישראל, לקרב את התלמידים לעולם הפרפרים בפרט ולטבע בכלל ולהמחיש את הקשר בין שינויי האקלים לשינויים שאנו רואים בהתנהגות הפרפרים.

מערכי פעילות לילדים בגיל הגן עד כיתה ג'

  • מערך פעילות ראשון: מחזור החיים של הפרפר

    דרך משחק והנאה יכירו התלמידים את שלבי הגלגול של הפרפר, את הקשר בין הפרפר לצמח ואת מיני הפרפרים המועמדים לתואר הפרפר של ישראל
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שני: יחסי הגומלין בין הפרפר לסביבתו

    באמצעות סיפור, תמונות, יצירה ודיון ייחשפו התלמידים ליחסי הגומלין בטבע – בין הפרפר לסביבתו ובין הפרפר לאדם
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שלישי: בוחרים את הפרפר של ישראל

    בפעילות האחרונה יכירו התלמידים את פרויקט בחירת הפרפר של ישראל, ויבחרו בבחירות דמוקרטיות את הפרפר המועדף עליהם
    מידע נוסף

מערכי פעילות לתלמידי כיתות ד'–ו'

  • מערך פעילות ראשון: סמלים

    התלמידים יציגו סמלים מחיי היום יום שלהם, וידונו בהם ובסמלים בכלל: איך בוחרים סמל, מה משמעות הסמלים השונים? וגם – למה צריך לבחור פרפר לישראל, ומה צריכים להיות הקריטריונים לבחירתו?
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שני: 12 הפרפרים

    אחרי שבשיעור הקודם דנו התלמידים בשאלה מדוע צריך לבחור את הפרפר של ישראל, בשיעור הזה יכירו את 12 הפרפרים המועמדים לתואר, ויאמרו מיהו הפרפר שראוי לדעתם להיות הפרפר של ישראל
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שלישי: בוחרים את הפרפר של ישראל

    התלמידים יתנסו בתהליך בחירות דמוקרטי: יתחלקו למפלגות, יערכו קמפיין שיקדם את הפרפר שלהם, ויצביעו בקלפי
    מידע נוסף