בחירת הפרפר של ישראל

כחליל קליאופטרה, מין מוגן. צילום: לאה בנימיני

בחירת הפרפר של ישראל היא מיזם שהתהווה ביוזמת אגודת חובבי הפרפרים, בשיתוף עם קק"ל, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט. בדומה לבחירה של ציפור לאומית (דוכיפת), עץ לאומי (זית) ופרח לאומי (כלנית), וכמקובל במדינות רבות בעולם, החלטנו לכבוד שנת ה-75 למדינת ישראל לצאת במיזם לבחירת הפרפר של ישראל

התהליך נבנה בשלושה שלבים:

  1. בשלב הראשון בחר צוות מצומצם של מומחים 24 מינים מפרפרי היום של ישראל על בסיס קריטריונים שונים.
  2. בשלב השני צומצמה הרשימה ל-12 מינים – אגודת חובבי הפרפרים פנתה לקבוצות בעלות עניין (כמו חברי אגודה, צלמי פרפרים, שותפים במיזם "ניטור הפרפרים של ישראל") – וחבריהן סייעו בצמצום הרשימה.
  3. בשלב השלישי יבחר הציבור הרחב את "הפרפר של ישראל" מתוך 12 מיני הפרפרים, וההכרזה עליו תתבצע ביום העצמאות ה-75.
הבחירות לפרפר של ישראל יתבצעו באתר פרויקט הפרפר של ישראל, באמצעות טופס מקוון. טופס הבחירה ייפתח ב-19.2.2023. הבחירה הארצית תתקיים בין התאריכים 22.3-22.4.2023.
 

השתתפות בבחירת הפרפר של ישראל היא הזדמנות חינוכית מהמעלה הראשונה, שתאפשר להשיג את המטרות הבאות:

  • יצירת חיבור לטבע והתפעלות ממנו דרך עולם הפרפרים;
  • העלאת המודעות לערכי טבע ולמחשבה עליהם;
  • הבנת יחסי הגומלין בטבע, בדגש על עולם הפרפרים והצמחים.

חומר רקע בנושא פרפרים

לרשותכם חומר רקע על הפרפרים, ובו מידע על מזונם של הפרפרים, על המינים הקיימים בישראל, על תהליך ההתגלגלות מזחל-לגולם-לפרפר, ועל חשיבות השמירה על הפרפרים, בייחוד בעידן הנוכחי, של שינוי האקלים.
 

לפני שמתחילים...

לפני ביצוע הפעילות בכיתה, או אחריה, מומלץ לשלב יציאה עם התלמידים לחצר ביום שמשי לתצפית על הפרפרים, או לשלב את הצפייה בהם בזמן טיול. כל מקום שצומחים בו צמחי בר, או שנשתלו בו פרחים, עשוי להתאים. תופתעו גם אתם לגלות שבתצפית של מספר דקות כבר תוכלו להבחין בפרפרים, בפרט אם המקום עשיר בצמחייה ולא רוסס.

נסו לצפות בפרפרים והדריכו גם את התלמידים – נסו לשים לב לצבע העיקרי של הפרפר ולגודלו. האם הוא עף גבוה מאיתנו, או שמא הוא עף נמוך, מעל לצמחים – מחפש לו צוף או מקום להטלת הביצים? האם אתם מצליחים לצפות ביותר מפרפר אחד, ביותר ממין אחד של פרפר (כלומר, קיים הבדל בגודל, בצבע)?
 
למען שמירה על הפרפרים בזמן צילומם, הקפידו לא להתקרב אליהם מדי ולהחרידם ממקומם, וכן ודאו שהצל שלכם לא מרתיע אותם. למען השמירה על הטבע ועל ביטחונכם האישי, הקפידו להישאר על השבילים.
 
אם תרצו לנסות לזהות את הפרפר, היעזרו  באתר "זיהיתי פרפר". בלשונית "מצא אותי" יש הכוונה עם שאלות שעורכות סינון ומקרבות אתכם להגדרת הפרפר.
לפניכם מערכי פעילות המתאימים לילדים צעירים ומערכי פעילות לתלמידי בית ספר יסודי. מטרתם לחזק את החיבור למיזם בחירת הפרפר של ישראל, לקרב את התלמידים לעולם הפרפרים בפרט ולטבע בכלל ולהמחיש את הקשר בין שינויי האקלים לשינויים שאנו רואים בהתנהגות הפרפרים.

מערכי פעילות לילדים בגיל הגן עד כיתה ג'

  • מערך פעילות ראשון: מחזור החיים של הפרפר

    דרך משחק והנאה יכירו התלמידים את שלבי הגלגול של הפרפר, את הקשר בין הפרפר לצמח ואת מיני הפרפרים המועמדים לתואר הפרפר של ישראל
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שני: יחסי הגומלין בין הפרפר לסביבתו

    באמצעות סיפור, תמונות, יצירה ודיון ייחשפו התלמידים ליחסי הגומלין בטבע – בין הפרפר לסביבתו ובין הפרפר לאדם
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שלישי: בוחרים את הפרפר של ישראל

    בפעילות האחרונה יכירו התלמידים את פרויקט בחירת הפרפר של ישראל, ויבחרו בבחירות דמוקרטיות את הפרפר המועדף עליהם
    מידע נוסף

מערכי פעילות לתלמידי כיתות ד'–ו'

  • מערך פעילות ראשון: סמלים

    התלמידים יציגו סמלים מחיי היום יום שלהם, וידונו בהם ובסמלים בכלל: איך בוחרים סמל, מה משמעות הסמלים השונים? וגם – למה צריך לבחור פרפר לישראל, ומה צריכים להיות הקריטריונים לבחירתו?
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שני: 12 הפרפרים

    אחרי שבשיעור הקודם דנו התלמידים בשאלה מדוע צריך לבחור את הפרפר של ישראל, בשיעור הזה יכירו את 12 הפרפרים המועמדים לתואר, ויאמרו מיהו הפרפר שראוי לדעתם להיות הפרפר של ישראל
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שלישי: בוחרים את הפרפר של ישראל

    התלמידים יתנסו בתהליך בחירות דמוקרטי: יתחלקו למפלגות, יערכו קמפיין שיקדם את הפרפר שלהם, ויצביעו בקלפי
    מידע נוסף