ישראל מייצרת כ-0.5% מסך שמן הזית המיוצר בעולם, תוצרת כ-340 אלף דונם של כרמי זיתים. כל ישראלי צורך בממוצע כשלושה ליטרים שמן זית בשנה. אם אתם מאוהבי השמן, הקפידו לצרוך שמן באיכות גבוהה
ישראל מייצרת רק כ-0.5% מסך השמן המיוצר בעולם. מדובר בייצור של כ-16,000 טונות שמן זית בממוצע. כיוון שעץ הזית נותן תנובה סירוגית, תיתכן תנודתיות גדולה משנה לשנה, וזהו נתון ממוצע.
כמות זו של שמן זית מופקת מכ-340,000 דונם זית נטוע, שרובם מיועד לשמן זית ומיעוטם לזיתי מאכל.
70% מכרמי הזיתים בארץ הם גידולי בעל, עצים שאינם מושקים, ו-30% הם גידולי שלחין המושקים על ידי החקלאים.
צריכת שמן הזית בארץ גבוהה בהרבה מהתפוקה – יותר מ-20,000 ליטרים בשנה. את הפער משלימים על ידי יבוא שמן זית מחו"ל, בעיקר מספרד.
הצרכן הישראלי צורך כשלושה ליטרים שמן זית בשנה. ביוון, "אלופי העולם" בצריכת שמן זית, ממוצע זה עומד על כ-22 ליטר לאדם. הממוצע העולמי עומד על כ-0.5 ליטרים לאדם.
כבישה קרה – הפקת שמן זית באמצעים מכניים בלבד (סחיטה, צנטריפוגה). כמות שמן זית המופקת בכבישה קרה מועטה יחסית, אבל השמן איכותי.
כבישה חמה – הפקת שמן זית בכמות גדולה יותר באמצעים מכניים ובחימום בחום של מעל 30 מעלות צלזיוס. בכבישה החמה שמן הזית שמופק איכותי פחות, כיוון שהחימום מפרק חלק מהגורמים הבריאים המצויים בזית.
חומציות - מושג המתייחס לכמות המולקולות של חומצות השומן המצויות בשמן. חומצות אלו אינן בריאות, וככל שהן רבות סיכויי השמן להתקלקל ולאבד את איכותו גדולים יותר. מקובל שעד לחומציות של 0.8% השמן נחשב איכותי ויציב.
שמן זית כתית - שמן זית שהופק בכבישה קרה, אך רמת החומציות שלו גבוהה מ-0.8%.
שמן זית כתית מעולה - שמן זית שהופק בכבישה קרה ורמת החומציות שלו קטנה מ-0.8%.
שמן זית (ללא התוספת "כתית" כלל) - שמן זית שהופק בכבישה חמה.
נקודות נוספות הקשורות לאיכות ומצב השמן שאנו צורכים:
צבע השמן - צבע השמן הוא תוצאה של זן הזית ומועד המסיק. כזכור, כל זית מתחיל את חייו כירוק ומסיימם כשהוא שחור. ככל שהמסיק נעשה מוקדם יותר, דהיינו נקטפים זיתים כשהם ירוקים יותר, צבע השמן יהיה ירוק יותר, וככל שהזיתים יהיו שחורים יותר, צבע השמן יהיה בהיר וצהוב יותר. משרעת הצבעים הללו ייחודית לכל מין.
טעם השמן - טעם השמן הוא תוצאה של שלושה גורמים: זן הזית, מועד המסיק והטיפול שקיבל העץ במהלך הנבת הפירות.
אחסון - שמן זית איכותי יכול לשמור על טריותו שנתיים עד שלוש שנים. חשוב להקפיד על שלושה תנאים: קרירות (15–30 מעלות צלזיוס), מניעת מגע עם חמצן ואפלוליות. לפיכך מקובל לשמור את השמן זית בבקבוקים כהים/מכלי מתכת.