הזית וקק"ל

הזית, כיום העץ הלאומי של ישראל, מסמל גם את ראשיתו של מפעל הייעור של קק"ל בארץ ישראל, כשהיה לעץ הראשון שנטעה קק"ל ביער הרצל בחולדה, יער שניטע להנצחת הרצל לאחר מותו

קק"ל מטפלת בכ-22,000 דונם של עצי זית, ונוטעת מדי שנה כ-15,000 שתילי זיתים חדשים.

למעשה, העץ הראשון שנטעה קק"ל ביערות ארץ ישראל היה הזית. במקביל לגאולת קרקעות הארץ, עסקה קרן קימת בהשמשתן מתוך מחשבה שזו הדרך הנכונה להיאחזות בארץ.

יונה קרמינצקי, שהיה היו"ר הראשון של קק"ל, ראה את ייעור הארץ כאחת הפעולות החשובות של קרן קימת לישראל. הוא הציע להרצל להקים קופה מיוחדת שלה יתרום כל יהודי בעולם עלות של עץ שיינטע בארץ על שמו של התורם. הרצל התלהב והקופה הוקמה.

לאחר מותו של הרצל הוחלט לנטוע בחולדה, מכספי אותה קופה, את יער קק"ל הראשון, שייקרא "יער הרצל". ברור היה כי היער יינטע זיתים, המסמלים את הקשר של עם ישראל לארצו. כעצים מאריכי ימים, הזיתים מסמלים בנטיעתם את מטרת עם ישראל החוזר לארצו לתקופה ארוכה.
לפי החישוב של אנשי קק"ל, התנובה של עצי הזית יכולה הייתה לספק מימון להוצאות קיומה של אוניברסיטה בארץ ישראל, ו"זו עבודה אידיאלית עבור נכסים אידיאליים".

אמנם רק 3,000 מתוך 12,000 שתילי הזית נקלטו במקום, אבל היער הראשון לא גווע, ובעצת המומחים הוחלט כעבור שנים אחדות לנטוע בו עצי סרק. כך הייתה החורשה הראשונה של עצי זית ואורן, שניטעה בחולדה על שטח של 250 דונם, ראשיתו של מפעל הייעור של קרן קימת לישראל.

צעירים מטפלים בעצי זית בחולדה בשנת 1928. צילום: יוסף שוויג, ארכיון הצילומים של קק"ל
צעירים מטפלים בעצי זית בחולדה בשנת 1928. צילום: יוסף שוויג, ארכיון הצילומים של קק"ל