קטיף הזית

מסיק הזיתים מתבצע בסתיו ועד החורף, בהתאם לזן ולשימוש המיועד בפרי. קיימות מגוון דרכים למסוק זיתים, בהן שיטות מסורתיות כמו חביטת הענפים או חליבתם בידיים, וכן שיטות מודרניות ממוכנות שמייעלות את העבודה

יבול הזית הוא סירוגי: עונה עשירה בפרי ולאחריה עונה ענייה בפרי. הסיבה העיקרית לכך היא הפניית משאבים של העץ לצרכים שונים.

הזיתים גדלים רק על הענפים של השנה שעברה. בשנה בעלת יבול משובח, העץ משקיע בעיקר בגידול זיתים ובשנה זו הוא לא מגדל ענפים חדשים. המשמעות היא שבשנה שלאחריה העץ אינו יכול לגדל זיתים רבים שכן אין עליו ענפים רבים מהשנה הקודמת, ולפיכך הוא משקיע בשנה זו בגידול ענפים. בשנה שלאחריה שוב יהיה יבול פרי גדול כיוון שלעץ ענפים רבים חדשים מהשנה שעברה וחוזר חלילה.

ניעור זיתים ממוכן. צילום: Marga Reig from Pixabay
ניעור זיתים ממוכן. צילום: Marga Reig from Pixabay

שיטות הקטיף

  1. גרגור 

    קטיפת הזיתים בידיים זית אחר זית, כמו גרגר אחר גרגר. בשיטה זו העץ אינו נפגע, הענפים נשארים שלמים ופוריות העץ אינה נפגעת. שיטה זו איטית מאוד ומצריכה הרבה ידיים עובדות.
    איור של גרגור»
  2. חליבה

    קטיפת הפרי בידיים, קבוצות-קבוצות של זיתים ביחד, באופן הדומה לחליבה. בשיטה זו העץ אינו נפגע וענפיו נשארים שלמים. אך גם שיטה זו איטית ומצריכה עובדים רבים.
    איור של חליבה»
  3. נקיפה

    מקובלת בכפרים הערביים. חביטה על הענפים במקל ארוך הנקרא מחבוט שגורמת לנפילת הזיתים ארצה, אל שקים הפרושים על האדמה. שיטה זו היא הנפוצה והמהירה ביותר. בשיטת מסיק זו זיתים רבים נפגעים מן החבטות, ענפים רבים נשברים ופוריות העץ נפגמת. חכמי התלמוד וכן הרומאים התנגדו לשיטה זו. לכך התכוון המקרא בפסוק: "כי תחבוט זיתיך, לא תפאר אחריך, לגר ליתום ולאלמנה יהיה" (דברים פרק כד, פסוק כ).
    איור של נקיפה»
  4. ניעור העץ

    נענוע האילן בחוזקה והפרי נשמט ונופל ארצה. שיטה מקובלת עד ימינו בכרמי זיתים. כיום מנסים שיטה חדשה של מסיק בעזרת מכונה המנערת את העץ ומפילה את הזיתים אל הבד שנפרש קודם לכן על האדמה. שיטה זו היא טובה מאוד וחוסכת זמן וידיים עובדות, אך השימוש בה מצריך ריווח בין העצים על מנת להכניס את המנערת, ציוד יקר והכשרת מפעיל, ושימוש לא מקצועי בה יכול לגרום נזק לעץ.
    איור של ניעור»
  5. סריקה

    הפלת הפרי מהעץ בעזרת מעין מסרקות אלומיניום מיוחדות שאותן מעבירים לאורך הענפים. שיטה זו מהירה, אינה פוצעת את הפרי ואינה מזיקה לעץ.
    איור של סריקה»
  6. שאיבה

    שאיבת הזיתים בעודם על הענפים באמצעות מכשיר חקלאי שעובר בין העצים ושואב את הזיתים בעזרת שרוול. יתרונות השיטה הם חיסכון בכוח אדם, קטיף מהיר והימנעות מפגיעה בפרי. החסרונות הם הצורך בריווח בין העצים על מנת להכניס את השואבת, ציוד יקר והכשרת מפעיל, וכן – שימוש לא מקצועי בשואבת יכול לגרום לנזק לעץ.