זני הזית

במהלך השנים פיתח האדם אלפי זנים של הזית האירופאי. בסך הכול ידועים בעולם כ-2,000 זנים של זית אירופי. בישראל מגדלים כ-120 זנים

זני הזית

"זנים" הם צמחים השייכים לאותו המין למרות שיש שוני במראה/בתנובה/בהתאמה לאזור גידול וכדומה. השוני הזה הוא תוצאה של התערבות האדם. פיתוח זן נעשה לפי צורך: התאמה לבית גידול בעל תנאים מסוימים, התאמה לשימוש העתידי בזית (למאכל, לשמן), ועוד.

זנים בולטים בישראל:

"סורי" – זן שמקורו מהעיר צור שבלבנון. השם "סורי" הוא שיבוש של השם "צורי". זן ותיק המשמש בעיקר לזיתים כבושים.

"ברנע" – זן שפיתחו בארץ חוקרים ישראלים. מקור השם ברנע הוא האזור שבו פותח הזן, קדש ברנע. זן חדש יחסית, המשמש בעיקר לייצור שמן.

"קלמטה" – זן שמקורו מאזור קלמטה שבאי פלופוניז שביוון ומכאן שמו. זן ותיק, דו תכליתי. הכבישה נעשית בעיקר כשהוא שחור, בשיטה היוונית.

פיקואל – זן שמקורו באזור חאיין, ספרד. שמו נובע מצורת הפרי הייחודית המזכירה כיפה של הר (Pico=הר). זן ותיק, דו תכליתי.

זיתים בשלבי הבשלה שונים. צילום: chrini from Pixabay
זיתים בשלבי הבשלה שונים. צילום: chrini from Pixabay