שימושי הזית בעבר ובהווה

מקומו של הזית בתרבות החקלאית והכלכלית היה מרכזי הן בשל השימושים הרבים בו, הן בשל מרכזיות שימושים אלו בחיי האדם והן בשל יכולתו להשתמר לזמן רב
  1. מאכל

    הזית נאכל בשתי צורות עיקריות:
    • כפרי, בדרך כלל כבוש. בתקופת המקרא לא נהגו לכבוש זיתים והללו שימשו בעיקר לשמן.
    • כשמן ששימש לטיגון, אפייה וכבישת מוצרים אחרים. שמן הזית, כאשר הוא נשמר בתנאים מתאימים, משתמר לאורך זמן רב. יתרון זה בולט על רקע אורך החיים הקצר של השומן מן החי.
  2. מאור

    המאור המופק משמן הזית איכותי ביותר וללא תוצרי לוואי של פיח וריח.
    בארץ ישראל, שבה היה נפוץ עץ הזית, אסרו חז"ל להדליק נרות שבת משמן שאינו שמן זית.
  3. רפואה

    תרופות רבות הופקו מחלקי ותוצרי הזית, ושמן הזית שימש כבסיס לתרופות רבות.
  4. סיכה ותמרוקים

  5. סבון וחומרי ניקוי 

    למעשה שמן הזית היה החומר היחיד כמעט שממנו הופקו סבונים וחומרי ניקוי.
  6. טקסים דתיים

    הכתרת מלך הייתה מתבצעת על ידי "משיחת" המלך. זו הייתה מתבצעת בשמן זית, ומכאן הביטוי "מלך המשיח". המנורה בבית המקדש הודלקה בשמן זית בלבד, ואת כליו של בית המקדש היו מושחים בתערובת מיוחדת שנקראה "שמן המשחה" ובסיסה היה שמן הזית.
  7. בנייה ואומנות

    בגזע העץ השתמשו כקורות לא מהוקצעות ולחפצי אומנות.
    אנו עדים לכך ששימושי הזית רבים ומרכזיים ביותר בצורת החיים הקדומה.
זיתים שנמסקו ביער בן שמן. צילום: ארכיון הצילומים של קקל
זיתים שנמסקו ביער בן שמן. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל