צאו מהבית: מסלולי טיולים בחורף עם פריחות מדהימות

צילום: אילן שחם, ארכיון הצילומים של קק"ל

חורשת האקליפטוס בכניסה למנחת מגידו, חניון האלות, הרי נפתלי, פארק גורן, פארק עצמאות ארה"ב, דרך השדות, יער אילנות, יער חגית, יער קהילתי דודאים, סטף ויער יהדות תימן: מסלולי טיולים מומלצים לטיולים בחורף 2023 באתרי קרן קימת לישראל

כלנית מצויה בחורשת האקליפטוס בכניסה למנחת מגידו

מועד פריחה: ינואר-פברואר

כלנית מצויה, בת למשפחת הנוריתיים, היא אולי הפרח המפורסם ביותר בישראל. משטחי הפריחה האדירים של הכלניות בנגב המערבי זכו לפסטיבל משלהם, שזכה לשם מיוחד - דרום אדום. בנגב הכלניות אדומות, אדומות וזהו. כאן תמצאו כלניות המתהדרות בשלל צבעים – לבן, אדום, סגול וכל מה שביניהם.

הכלנית מסמלת את פולחן הנעורים. על פי המיתולוגיה היוונית, בעלה של אלת הפרחים התאהב בנימפה צעירה בשם אָנֶמוֹן. האלה הקנאית גירשה את אנמון וזו מתה משברון לב, אך ונוס הפכה את גופתה של אנמון לפרח אדום, השב אלינו מדי שנה בשנה בחורף. גם אנחנו מוצאים את עצמנו שבים לכלנית בכל שנה.   
כלנית מצויה בצבע סגול. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

על המקום

חורשת אקליפטוס קטנה שקק"ל מטפחת בכניסה למנחת מגידו. בחורשה מצאו מקלט אין ספור כלניות בשלל צבעים. החורשה נמצאת כ-4.5 ק"מ מצומת מגידו לכיוון עפולה (כביש 65), מצפון לכביש.
 

חלבלוב מגובשש בפארק גורן

מועד פריחה: פברואר-אפריל

חלבלוב מגובשש אולי אינו מוכר לרבים בשמו, אבל הוא נפוץ בהרי הגליל, בכרמל ובהרי יהודה. כדאי להכיר את השיחים הכדוריים והיפים (לדעתנו), הצובעים בצהוב זוהר את החורף והאביב ומאדימים לקראת הקיץ, כאשר השיח מחליט להיאבק בחום וביובש ולהשיר את עליו.

בעורקי החלבלוב זורם שרף לבן, המזכיר בצבעו חלב ומכאן שמו. זהו נוזל רעיל. מי שקוטף ענף מהצמח ובא במגע עם המיץ החלבי, מוטב שירחץ את ידיו. כדאי להתקרב אל הפרחים המעניינים לשיעור קצר בבוטניקה. מה שנראה כפרח בודד הוא קיבוץ של כמה פרחים יחדיו, מוקפים עלים שיוצרים מבנה של גביע. סתם, שתדעו.

חלבלוב מגובשש בפארק גורן. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

על המקום

פארק גורן הוא פארק  טבע נהדר, שבו עצי הפיקניק מוצבים בצל עצי בר. על הנוף מרהיב העין של נחל כזיב אין צורך להכביר מילים. שיחים יפים תמצאו בשביל הנגיש למצפה מונפור וברחבי הפארק – כלניות בשלל צבעים של אדום, ורוד סגול ולבן.  גישה מכביש שלומי – סאסא (כביש 899), ליד קיבוץ אילון, בין סימני ק"מ 11–12.

Wazeפארק גורן

לוטם מרווני ולוטם שעיר בפארק עצמאות ארה"ב

מועד פריחה: מארס-מאי

שני אחים תאומים אלה, נמנים עם תכשיטי החורש שלנו. לשניהם פרחים גדולים ופרושים לרווחה - הלוטם המרווני פורח בלבן ואילו אחיו השעיר בסגול. מקבץ אבקנים בצבע צהוב, במרכז כל פרח, משלים את התמונה היפה. ותיקי הארץ אולי עוד זוכרים את כינויים העממי "ורד ההרים". שני מיני הלוטם נפוצים מאוד, בעיקר בחורשים הפתוחים. 

כאשר פוצעים את ראשי הענפים של הלוטם, מופרש ממנו שרף דביק, שנחשב בימי קדם סם מרפא. אולי זהו הלוט שנזכר במקרא. הרופא היווני דיוסקורידס, שחי במאה ה-1 לספירה, כתב שהיוונים נהגו לשלח את העזים שלהם בשדה שבו צומח לוטם ובערב לאסוף את השרף שנדבק בזקניהם. סיפור יפה. כל מה שנשאר לברר אם הוא גם נכון.

לוטם מרווני. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

על המקום

בפארק עצמאות ארה"ב קיימים כמה מסלולי הליכה ובכל אחד מהם תמצאו שיחי לוטם. קחו למשל את המסלול הנחמד לחורבת בית עטאב. נקודת המוצא היא חניון נס הרים. גישה מכביש בית שמש – בר גיורה (כביש 3855 ואחר כך 3866), ליד הכניסה למושב נס הרים.

Wazeפארק עצמאות ארה"ב

אירוס הנגב בדרך השדות

מועד פריחה: סוף פברואר – אמצע מארס

אירוס הנגב הוא מהפרחים המפוארים של ארצנו. הפרח אמנם קטן במעט מקרוביו, השייכים לקבוצת "אירוס ההיכל", אך הוא יודע לפצות על כך בפרח בצבע סגול עמוק, שקוטרו כ-6 ס"מ. ב דרך השדות תוכלו למצוא כמה ריכוזים יפים של הפרח, ממש בצד הדרך (יש שילוט).

אירוס הנגב צומח בחולות הנגב המערבי והוא בלעדי לאזור זה ולחולות צפון סיני. כמוהו כשאר בני קבוצתו, גם הוא נדיר ומובן שאין לפגוע בו שכל צורה שהיא וגם לא לאסוף את זרעיו.

אירוס הנגב בדרך השדות. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

על המקום

קק"ל סללה בשדות הנגב המערבי דרך באורך כ-20 ק"מ. הדרך עוברת בלב אזורים חקלאיים ואפשר לקפוץ משם לביקור במצפה גבולות, אחד משלושת המצפים שקק"ל שתלה בנגב בשנת 1943 (בתיאום מראש). הדרך מתחילה בשער קיבוץ צאלים ומגיעה לאחר כ-5 ק"מ לריכוז פריחה נאה של אירוס הנגב.

Wazeקיבוץ צאלים

אירוס הארגמן ביער אילנות

מועד פריחה: פברואר-תחילת מארס

אירוס הארגמן נמנה עם קבוצות אירוסי ההיכל, המתפארים בפרחים גדולים ומרהיבי עין. הוא צומח בקרקעות החמרה הקלות של מישור החוף ולא בשום מקום אחר בעולם. צבע הפרחים, שקוטרם כ-8 ס"מ, ארגמן בדרך כלל, אך פה ושם אפשר למצוא גם פרחים בצבע צהוב. כמו שאר חברי הקבוצה, סידור ששת עלי העטיף יוצר חלל סגור ומוגן, שבו מוצאים זכרים של דבורי בר מקלט לילה חמים ונוח ולאות תודה הם מאביקים את הפרחים.

שם הסוג אירוס נגזר מהאלה היוונית איריס, אלת הקשת בענן. השם הזה בא לידי ביטוי גם בעברית: קשתית הוא האיבר המקיף את אישון העין, ואנו מוצאים אותו בשלל צבעים וגוונים.

אירוס הארגמן. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

על המקום

יער אילנות הוא גן בוטני מוכר, ובו כ-370 מיני עצים מרחבי העולם. שבילי הגן, באורך כ-2.5 ק"מ, סלולים ונגישים. אירוס הארגמן נמצא ממזרח לגן הבוטני. חונים ברחבת החניה שביער אילנות (כניסה מכביש 4, בין צומת דרור ופרדסיה) ומכאן יש לצעוד ברגל על פי השילוט המכוון לשביל האירוסים, מהלך כקילומטר אחד.

Wazeיער אילנות

שקד מצוי בסטף

מועד פריחה: דצמבר-פברואר

על פי שירי הילדים – פריחת השקד נמצאת בשיאה בט"ו בשבט. זה לא רחוק מן האמת, אבל תמיד מוצאים לא מעט פוחזים שמקדימים את פריחתם ומבשרים, מוקדם מדי, על בוא החג. כך או אחרת, אי אפשר להתעלם משקד פורח. העץ פורח לפני שהוא מלבלב ולובש שמלת כלה לבנה-רודה ומרהיבת עין.

השקד הוא מעצי הפרי הוותיקים בארץ. שרידי עץ וקליפות שקד התגלו בחפירות יריחו בשכבות מהתקופה הניאוליתית (8,000 לפנה"ס) והעץ נזכר פעמים אחדות בתנ"ך. בראשית המאה העשרים התפשט גידול עצי השקד במגזר היהודי ובמגזר הערבי גם יחד. המגדלים ידעו להעריך את דרישותיו הצנועות של העץ, המסתפק בכמויות מעטות של מים ואינו מתאונן גם כאשר מגדלים אותו בקרקע גירית. 

שקד מצוי. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

על המקום

טיול במעיינות הסטף ובטרסות ששיקמה קק"ל הוא תמיד חוויה. בעונת הפריחה של השקד החוויה מתעצמת שבעתיים. חלק מעצי השקד שנראים בשטח הן כנות שעליהן הרכיבו תושבי הכפר בעבר עצי פרי אחרים ממשפחת הוורדיים, ולכן הפרי שמבשיל עליהן בעל טעם מר. גישה: מכביש תל-אביב–ירושלים (כביש 1) פונים דרומה במחלף הראל וממשיכים דרך מעוז ציון לכיוון קיבוץ צובה (כביש 3965). הפנייה לסטף נמצאת במעגל התנועה שלפני הסטף.

Wazeסטף - החניה העליונה

תורמוס ההרים ביער חגית

מועד פריחה: פברואר-מארס

תורמוס ההרים הוא צמח חד-שנתי, מהמעטים בישראל שניחנו בצבע כחול. לא זו בלבד, הפרח הכחול מתהדר גם בפס לבן במפרשו, שמשנה את צבעו לאדום עם ההתבגרות, אות וסימן לחרקים המאביקים שאצלו כבר לא ימצאו צוף ואבקה ומוטב להם לבקר בפרח צעיר, לתועלת כל הצדדים. 

תורמוס ההרים הוא הצמח החד-שנתי המייצר את הזרעים הגדולים ביותר בישראל, אך הם רעילים. ישנים מינים של תורמוס שזרעיהם נאכלים, אך רק לאחר שנשלקו היטב פעם ופעמיים במים רותחים. בעבר זרעו את התורמוס כ"זבל ירוק", משום שהוא מעשיר את הקרקע בחנקן. ייתכן שחלק מאוכלוסיות אלה שרדו ואנו מתייחסים אליהם עתה כצמחי בר.

תורמוס ההרים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

על המקום

יער חגית הוא יצירה משותפת של קק"ל וחברת החשמל. ביער ניטעו עצי אלון התבור שהועתקו ממקומות שבהם נשקפת להם סכנה. היער נמצא ליד תחנת הכוח חגית ויש בו שבילי הליכה ברגל ושבילי אופניים. כניסה מכביש ואדי מילח (כביש 70) לנוסעים מצומת אליקים מערבה. כ-4.5 ק"מ מהצומת פונים ימינה (צפונה) בדרך סלולה, נוסעים בה 350 מ' ופונים ימינה בדרך עפר המגיעה לאחר כ-500 מ' לחניון. בין העצים שפע פרחים ובהם תורמוסים.

Wazeיער חגית

אירוס שחום ביער קהילתי דודאים

מועד פריחה: מארס

אירוס שחום הוא מהפרחים היפים של הנגב. כמו שאר חבריו לקבוצת "אירוסי ההיכל" המפורסמת, גם האירוס הזה מצמיח פרחים גדולים ומרהיבים, והוא צובע אותם בצבע ארגמן כהה, מתקרב לשחור, אם כי לעיתים מוצאים אוכלוסיות בהירות יותר, על הספקטרום המוביל לצהוב.

אירוס שחום הוא צמח אנדמי לארץ ישראל, כולל עבר הירדן, ותפוצתו רחבה יחסית. הוא נמצא בגלעד ובדרום הגולן, במדבר שומרון ובצפון הנגב. בוטנאים צרי עין מציעים לכלול אותו, את אירוס הגלבוע ואת אירוס ירוחם במין אחד. מכיוון שאנחנו, כחובבי מינים אנדמיים, נמצאים בניגוד עניינים איתם, אנחנו מנועים מלהגיב.

על המקום

יער קהילתי דודאים נמצא מצפון לשכונת רמות בבאר שבע. ליד בריכת המים הגדולה של מקורות יש נקודת תצפית יפה על מרחבי הנגב. בימים אלה מתכננים את סימונו של שביל העובר בין בורות  מים קדומים, שרידים של בתי חווה מהתקופה הביזנטית ושרידי בית ארבעה מרחבים מהתקופה הישראלית הקדומה, שהועבר לכאן כדי לשמרו. כניסה מרחבת חניה גדולה, מצפון למעגל התנועה של מפגש שדרות צה"ל עם שדרות לוי אשכול. 

Wazeיער דודאים

אירוס שחום. צילום: אהוד מור-יוסף, קק"ל

רקפת מצויה ביער יהדות תימן

מועד פריחה: דצמבר-מרץ

הרקפת מפורסמת ביופייה, אבל הגיע הזמן לומר משהו גם על אופייה. הפרח האהוב מסוגל לצומח בתנאים קשים, מבלי לבקש שום הנחת סלב. יש רקפות שצומחות בגבול המדבר ויש כאלה שמבצבצות מתוך סדר סלע, כמעט ללא אדמה. יופיו של הפרח מקורו בצורה המיוחדת שלו. הפתח של הפרח כפוף כלפי מטה אבל בה בשעה הוא מקפל את עלי הכותרת שלו כלפי מעלה. זוהי תופעה נדירה. הרקפת יודעת את זה ולכן היא מסמנת את הדרך לחרקים שבאים להאביק אותה. פתח הפרק כהה יותר משאר חלקיו. 
דבר נוסף שמייחד את הרקפת הוא משך הפריחה הארוך. פרח בודד יכול לחיות עד שלושה שבועות והרקפות שצומחות בתנאי יובש עשויים להתחיל לפרוח כבר באוקטובר.

רקפות ביער יהדות תימן. צילום: עדי טנא, קק"ל

על המקום

יער יהדות תימן הוא חלק מיער הקדושים שבהר ירושלים. היער נמצא בצד שביל הקדושים, היורד מאנדרטת מגילת האש למערת בני ברית שבנחל כסלון. קק"ל הכשירה ביער חניון חדש ובו שביל נגיש לאנשים עם מוגבלות ושולחנות פיקניק נגישים. היער מנציח את עולי תימן, שעסקו בראשית שנות ה-50 בייעור הרי ירושלים. גישה: יער יהדות תימן נמצא בצד הכביש העולה ממחלף אשתאול למושב כסלון (כביש 395), כשני ק"מ מצומת אשתאול.

Wazeיער הקדושים

שקד קטן עלים בחניון האלות, הרי נפתלי

מועד פריחה: פברואר

שקד קטן עלים הוא עץ קטן. ברוב ימות השנה הוא אינו מותיר בנו רושם רב, אך פריחתו השופעת היא חגיגה לחובבי הטבע. הפריחה מרשימה בעיקר משום שהפרחים מקדימים את העלים, ואין שום צבע שמתחרה בשמלה הכלה הלבנה-ורודה שהעץ לובש.

שקד קטן עלים צומח בספר הים התיכון, כלומר, בעיקר במזרח הגליל ובמדבר שומרון. הזרעים קטנים ומרים, בגלל ריכוז גבוה של החומר שממנו מכינים את הרעל ציאניד. בקצרה, לראותם בלבד. תוכלו לגלות את העץ היפהפה בכל פינה תוך כדי נסיעה בין מושב רמות נפתלי, קיבוץ מלכיה ומושב דישון.

שקד קטן עלים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

על המקום

חניון האלות שבעמק קדש הוא רק בסיס לביקור אצל השקדים. הביטו סביב וראו בשולי העמק את עצי השקד פורחים. תוכלו לגלות עוד עצים פורחים בצד הכביש מרמות נפתלי למושב דישון. ממערב למצודת ישע (כ"ח), כביש 899 בין סימני ק"מ 61-62.

Wazeחניון האלות