חבל ארץ רמות מנשה זכה בתואר העולמי מרחב ביוספרי

המהלך החל לפני כעשור בתכנון פארק יערות מנשה שיזמה קק"ל, מתוך ראייה סביבתית רחבה אשר כללה בתחום התכנית גם יישובים ושטחים חקלאיים.
חבל ארץ רמות מנשה – שטח המשתרע על כ-84,000 דונם הכוללים יערות, שמורות הטבע, שטחי החקלאות ושדות המרעה, כמו גם שישה יישובים כפריים, המהווים חלק ממכלול הפארק: מושב עין העמק והקיבוצים גלעד, דליה, רמת השופט, עין השופט ורמות מנשה.

מהו מרחב ביוספרי?

ביוספרה הינה המעטה החי של כדור הארץ שבו חיים בני האדם, בעלי החיים והצומח. ביסוד התפיסה, קביעת כללי התנהגות להסדרת האיזון בין האדם לסביבתו, מתוך דאגה לאיכות חייהם של הדורות הבאים. הלך מחשבה זה אומץ באזור רמות מנשה המשותף לקרן קימת לישראל, המועצה האזורית מגידו וארגונים ירוקים נוספים.

אונסק"ו (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), ארגון החינוך המדע והתרבות של האו"ם, נוסד ב 1945 במטרה לתרום לשלום ולביטחון על ידי קידום של שיתוף פעולה בינלאומי מתוך שאיפה להנחיל ברחבי העולם רגש של כבוד כלפי ערכי הצדק, שלטון החוק, זכויות האדם והחירויות הבסיסיות שהוכרזו בהצהרת האו"ם.

לדברי אפי שטנצלר, יו"ר קק"ל, "חבל ארץ רמת מנשה, השוכנת מדרום לכרמל, בין יקנעם לקיבוץ גלעד, היא מהחבלים היפים ביותר בארצנו. המאפיין העיקרי של האזור הוא שילוב של יערות נטע אדם ויערות טבעיים של אלון תבור, מרחבים פתוחים, שדות ומטעים, מעיינות ופלגים זורמים. המדרונות המתונים והאופי הכפרי של היישובים אומרים כולם שלווה.

קרן קימת לישראל, יחד עם המועצה האזורית מגידו ותושייה, יזמו מהלך שתכליתו לשמר את אופיו של האזור. המטרה הושגה והאזור הוכרז ע"י אונסק"ו העולמית כמרחב ביוספרי, העונה על שורה של עקרונות וקריטריונים הנוגעים לביוספרה של שיתוף ציבור תושבי המרחב, פיתוח בר קיימא, שמירה על ערכי טבע מגוונים, במטרה לאזן בין צרכי האדם העכשוויים, העתידים וערכי שמירת הטבע.

אני גאה על כך שמרחב זה הראשון בארץ הוכר ע"י אונסק"ו פרי עמל של 10 שנים ע"י עובדי קקל, עובדי המועצה האזורית וכל התושבים. מקום שרק לפני עשרות שנים היה קרח היום יער פורח עם יחסים מצוינים בינו לבין האדם והסביבה ".