"דוד אריה" של הטיולים

צילום באדיבות מנחם גילה
צילום באדיבות מנחם גילה

השבוע (22-21 בדצמבר 2014) זכה עובד קק"ל בפרס על תרומה מיוחדת לחינוך מטעם האגודה הגיאוגרפית: הכירו את מנחם גילה – האיש שמכיר לעובדי ההוראה, הסטודנטים והמורים את הארץ, את אתרי קק"ל ומנחיל להם את הידע הגיאוגרפי והסביבתי שקק"ל שותפה לו. סקרנים להכיר?

יצא לכם ללמוד אצל מורה מיוחד? להכיר אדם בעל ידע נרחב ומקיף שממש מרתק לשמוע אותו? התמזל מזלי ויצא לי להכיר כמה כאלו. נכון, הם לא נפוצים ולא מדובר בכל בן אדם שני שתפגשו, אבל דווקא בשל כך המפגש איתם בלתי נשכח.

ואחרי שעוררתי את סקרנותכם פעמיים, אני רוצה לספר לכם על מנחם גילה – איש יקר שעבד בחטיבת החינוך של קק"ל שנים רבות והשנה פרש לגמלאות. לטייל עם מנחם זו חוויה מעשירה ומלמדת. מי שטייל איתו יודע שישמע את הסיפורים הכי "חמים" שאותם אי אפשר לקרוא בספרים הרגילים. מנחם הוא כאילו "דוד אריה" של הטיולים, רק שאצלו כל הסיפורים אמיתיים. הוא צבר את הידע בהרבה שעות של לימוד, ועם סקרנות שמובילה לחיפוש וגילוי והרבה מאוד הליכה ברגל, ממש כך. דרך היכרות עם כל משעול, הר או סמטה, תוך כדי טיולים ומפגשים עם אנשים זרים, הוא הפך להיות "דוד אריה" של הטיולים.

חפשו את מספר הכנס

בחג החנוכה, 22-21 בדצמבר 2014, כמדי שנה, נערך בחיפה הכנס השנתי של האגודה הגיאוגרפית הישראלית. השנה היה זה הכנס ה-55 במספר.
האגודה הגיאוגרפית הישראלית היא האגודה המקצועית של הגיאוגרפים בישראל והיא פועלת מאז 1959 לקידום הגיאוגרפיה הישראלית וייצוגה בארץ ובעולם. בראשה עומדים מועצה ונשיא שנבחרים אחת לשנתיים והם הסמכות עליונה. בין נשיאי האגודה בעבר היו חתני פרס ישראל: פרופ' דוד עמירן, פרופ' דב ניר, פרופ' משה ברור ופרופ' אריה שחר.

במסגרת הכנס השנתי מחלקת האגודה שני פרסים, האחד על תרומה גיאוגרפית ייחודית והשני על תרומה לחינוך הגיאוגרפי.

מצאו את הפרס

פנינה גזית, מפמ"רית גיאוגרפיה (מפמ"ר= מפקח ומרכז מקצוע במשרד החינוך), מסבירה את נימוקי הפרס שהעניקה האגודה השנה למנחם: "מנחם פעל במשך חצי יובל שנים כאחראי בקק"ל על החינוך הגיאוגרפי, תוך שמירה על קשר הדוק עם הפיקוח על הוראת הגיאוגרפיה. במהלך השנים הקנה מנחם לאלפי מדריכים, מורים ותלמידים ידע נרחב בגיאוגרפיה של ארץ ישראל, היכרות עם הנופים הפיזיים והתרבותיים והנחיל בכך את ערך אהבת הארץ. מנחם הוביל יוזמות ופעילויות גיאוגרפיות חשובות, הוא ארגן הרצאות, הוביל סיורים למורים ולתלמידים שבהם העביר את ידיעותיו הרבות והמלומדות, תוך תיאום מפגשים עם אנשי שטח ואנשי מקצוע העוסקים בעשייה הגיאוגרפית ביומיום בתחומים מגוונים – מתכננים, אנשי איכות סביבה, גיאולוגים ועוד.

בנוסף יזם מנחם את מסורת "קמפוס מורי הגיאוגרפיה". מנחם היה שותף פעיל בתכנון, בעשייה ובתהליכי השיפוט בחידון הארצי של הגיאוגרפיה "סובב ישראל", וכן יזם כתיבה של פעילויות מגוונות לתלמידים ולמורים – ערכות למידה, משחקים והפעלות להעשרת הלימוד של הגיאוגרפיה ולהפיכת ההוראה והלמידה לחווייתית ומשמעותית.

"בעשייתו הענפה בקרן הקימת לישראל תרם מנחם משמעותית לקידומו של המקצוע במערכת החינוך בפרט ובקהילה בכלל".

הפתעה בספר הזהב

 
זהר ולוסקי, מנהל אגף החינוך בקק"ל, כיבד את מנחם והגיע לכנס למעמד הענקת הפרס. הוא העניק למנחם פרס נוסף, מטעם קק"ל – תעודה המעידה על רישומו בספר הזהב, והביע בכך את הערכת כל קק"ל ואגף החינוך לפועלו ולתרומתו לחינוך הגיאוגרפי ולערכי קק"ל, ידיעת הארץ, מורשתה ואהבתה.

מנחם התרגש מאוד מהמעמד ומההערכה הרבה שקיבל מהעמותה וגם מקק"ל ואמר "זהו כבוד גדול שלא יישכח", ועל המחווה שהכינו לו בקק"ל הוסיף, "ההפתעה של ספר הזהב עולה על כל הציפיות".

אז אם אתם במקרה פוגשים איש גבוה עם זקן אפור, שמספר בהתלהבות על הגיאוגרפיה של האזור, המורשת של האתר, הטבע ואיכות הסביבה במקום תמסרו לו ד"ש חמה מאיתנו.
נרשם בספר הזהב. מנחם גילה וזהר ולוסקי. צילום באדיבות מנחם גילה
נרשם בספר הזהב. מנחם גילה וזהר ולוסקי. צילום באדיבות מנחם גילה