פנינה מופקדת על צילומי הסטילס של קק"ל, כולל צילומי הטקסים. "כל הזמן מתקבלות כאן בקשות לתמונות ממחלקות שונות ומחו"ל", היא אומרת. "בנוסף, מתקבלות בקשות לתמונות ממוזאונים ואוצרי תערוכות, כותבי ספרים, עורכי סרטים. כולם מחפשים כאן תמונות כי הם יודעים שמדובר באחד הארכיונים הגדולים במדינה. כל הנגטיבים המקוריים נשמרים כאן פיזית במקום, ויש לנו את כל הזכויות על הצילומים, כולל כמה אלפי נגטיבים ישנים מזכוכית, שגם הם נסרקו והועלו לאתר".
פנינה לבני בארכיון. צילום: מלכה בקראי
אבל מה שבאמת עושה את הכול מעניין, ואפילו מרגש, הם הסיפורים האישיים, הסיפורים הקטנים-גדולים. אחד הסיפורים היותר מרגשים הוא סיפורה של משפחת ורמולן, משפחה הולנדית-נוצרית של אוהבי ישראל, שהתיישבה במושב נס עמים. פנינה מספרת: "בט"ו בשבט 1975 צולם בנם בן הארבע, יונתן, כשהוא נוטע עץ של קק"ל. התמונה התפרסמה בעיתונים, וגם, כמובן, נשמרה בארכיון קק"ל. כשיונתן גדל, הוא קשר את חייו במדינת ישראל – הוא התגייס לצה"ל, ובשנת 2000, באינתיפאדה השנייה, נהרג כשניסה לנטרל מטען חבלה."עם היוודע דבר מותו, נזכרה משפחתו בתמונה שצולמה על ידיד קק"ל, והם פנו אלינו. ובאמת, תמונתו ותמונות אחיו ואביו נמצאו בארכיון."בדצמבר 2004 הקימו חבריו של יונתן, בסיוע קק"ל, את 'מצפור ורמולן'. המצפור משקיף על עזה ועל המקום שבו נהרג יונתן".
אחת המטרות המרכזיות בעבודתה של פנינה היא להנגיש את הארכיון לציבור הרחב, ולא רק דרך האתר: בשנת 2012 היא יזמה פרויקט בשם "סינמה קק"ל" – יום הקרנה של סרטי קק"ל ישנים בסינמטקים בארץ, שנערך בכל שנה בט"ו בשבט. אלו סרטים שנוצרו במהלך השנים, ותיעדו את העשייה של קק"ל בכל רחבי הארץ, כגוף שליווה את תהליך הקמת המדינה בעבודות שטח מורכבות רבות. בסינמה קק"ל מוצגים סרטי צבע של קק"ל משנות השלושים ועד שנות הששים. בתקופה שבה רוב הסרטים צולמו בשחור-לבן, הייתה קק"ל חלוצה גם בשטח הפקת סרטי קולנוע בצבע. הסרטים הללו מעניקים מבט נדיר בצבעים טבעיים על מראה הארץ הנבנית ותושביה.
"הקמת המרכז האודיו-ויזואלי היא משימה לא פשוטה", אומרת פנינה. "לאחרונה הוחלט לצרף אלינו גם את ארכיון הסרטים הישנים של קק"ל, נוסף על הסרטים החדשים. הרעיון הוא לצרף אותם לארכיון, מאחר שהם מפוזרים בכל מיני מקומות ולא מקוטלגים. זה תהליך שנמצא בחיתוליו ורק עכשיו אנחנו מתחילים לעסוק בו, וזאת במטרה לכלול במקום אחד את מרכז הווידיאו והצילומים המרכזי של קק"ל. בינתיים קיבלנו מארכיון שפילברג אוסף של 100 סרטים ישנים של קק"ל, כבר הפכנו אותם לדיגיטליים, ובקרוב הם יוכנסו למערכת."בנוסף לכך אנו נמצאים לקראת גמר פרויקט הרווארד, שאותו ערכנו בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת הרווארד. הם סרקו לנו על חשבונם כ-500,000 תצלומים בצבע, משנות השבעים עד סוף שנות התשעים. אנחנו צריכים להמשיך לקטלג את הצילומים ולהעלות אותם לאינטרנט. בסיום התהליך יהיו לנו כ-600,000 תמונות סרוקות".
בארכיון של קק"ל יש מאות אלפי תמונות, אבל פנינה אוהבת אחת מהן במיוחד: "מדובר בתמונה של אלכס סטרז'מיסטר, שמציגה זוג שיושב מול נוף ביער אשתאול". ולמה דווקא התמונה הזו? "כי היא מבטאת את שנות הששים, כשהכול היה רגוע יותר בארץ, והבילוי העיקרי של משפחות וזוגות היה באמת ביערות. כשאני מסתכלת על התמונה הזאת, היא משרה עליי רוגע מיוחד".
זוג מול נוף ביער אשתאול. צילום: אלכס סטרז'מיסטר, ארכיון הצילומים של קק"ל
פנינה לבני פרשה לגמלאות בסוף שנת 2015. תרומתה לקק"ל ולארכיון התמונות הייתה רבה ומשמעותית.