ככה הם למדו: תמונות נדירות מחיי בית הספר

שיעור בגיאוגרפיה של ארץ ישראל,  תל אביב, 1948. צילום: זולטן קלוגר, אכיון הצילומים של קקל
שיעור בגיאוגרפיה של ארץ ישראל, תל אביב, 1948. צילום: זולטן קלוגר, אכיון הצילומים של קק"ל
לא תאמינו, אבל גם לפני קום המדינה ובשנותיה הראשונות ישבו תלמידים בכיתות הלימוד בארץ ישראל ולמדו. פשוט למדו. לרגל תחילת שנת הלימודים, קבלו הצצה לתמונות מארכיון הצילומים של קק"ל שהנציחו את דור המחר של המדינה, ואולי אפילו תמצאו שם את סבא או את סבתא רבתא שלכם
פעם, הרבה לפני עידן הטלפונים, ואפילו לפני המצלמות הדיגיטליות, שלא לומר עידן ועידנים לפני שהומצאו הסלפי והאינסטוש, היו הולכים במיוחד לצלם כדי להצטלם, או שהוא היה מגיע אליכם. כך או כך, את רוב התמונות צילמו צלמים מקצועיים, וחלקם היו צלמי קק"ל. חלק מהצלמים הללו הגיעו לבתי הספר ואל היישובים כדי לצלם את הילדים ובני נוער, והתמונות נשמרו בארכיון הצילומים של קק"ל.

 

לקראת שנת הלימודים החדשה, קק"ל חושפת אוסף בלעדי של צילומים מלפני קום המדינה ומשנותיה הראשונות. תמונות אלו מספקות הצצה מרתקת לחיי היום יום ולפעילותם של בתי הספר באותה תקופה. הם מציגים תלמידים ומורים העוסקים בשיעורי עברית וטבע, לצד תיעוד נוסף של כיתות ונוהלי הוראה ברחבי הארץ. התצלומים מדגישים כיצד ערכים חינוכיים היו מרכזיים בעיצוב הזהות וכיצד בתי ספר שימשו מרקם חברתי מכריע לפני כמעט 80 שנה. הם גם חושפים את ההתפתחות של מסגרות הכיתה ושיטות ההוראה, ומציעים תובנות חשובות לגבי מרכיבי היסוד של מערכת החינוך בישראל, שצמחה למערכת המתקדמת והמקיפה המוכרת לנו כיום. קבלו טעימה...

בכיתה

הכיסאות היו קצת שונים, ואולי גם התסרוקות של המורות ושל הילדים, אבל גם לפני 70 ו-80 שנה למדו ילדי ישראל גיאוגרפיה, חשבון, ואת כל מה שכל ילד ממש אוהב.
 
מהתמונות אפשר ללמוד איך נראו הכיתות ואיך התנהלו השיעורים וגם לחזור אחורה בזמן למה שיהפוך לבסיס של מערכת החינוך בישראל, אותה מערכת מתקדמת ורחבה שאנו מכירים כיום.

לומדים עברית וטבע

היות שהיה מדובר במדינה צעירה שקיבצה אליה עולים חדשים מכל רחבי העולם, חלק ניכר מהשיעורים והתוכן בכיתה הוקדש ללימודי עברית, קריאה וכתיבה וגם להיכרות עם הטבע בארץ ישראל.

שיעורי מלאכה

אז נכון שממש כמוכם הם למדו חשבון וספרות, אבל היו להם גם הרבה שיעורי מלאכה, כל מיני מלאכות...

בשביל מה יש לנו מרחבים פתוחים...

בתקופה שבה היו הרבה פחות בניינים ובתים והרבה יותר שטחים פתוחים, הילדים יצאו הרבה לטבע.