בקן האוהבים של קרן וישראל

זוג ציפורים וביצה בקן
קרן, ישראל והביצה בתמונה משפחתית. צילום: קק"ל
קרן וישראל הם זוג חיוויאים שאנו עוקבים אחריהם. לאחרונה הם שבו מאפריקה, שבה בילו את חודשי החורף. עכשיו הם משפצים את קנם ומהדקים את הזוגיות שלהם באמצעות מחוות שונות, הכירו אותם

זוגיות מן הטבע

כמו שאר פריטי אוכלוסיית החיוויאים ביהודה, גם קרן וישראל, זוג החיוויאים המצולם שלנו, מונוגמיים. הם מוכרים לנו משנת 2011, ומאז הם מקננים מדי שנה ברחבי טריטוריית הקינון שלהם. קרן וישראל נחשבים לזוג מוצלח ומנוסה שהצליח להפריח גוזל בריא ברוב עונות הקינון.
קרן וישראל הם זוג חיוויאים ששבו במרץ האחרון מאפריקה, שבה בילו את חודשי החורף. מאמצע מרס הם משפצים את קנם, ומהדקים את הזוגיות שלהם באמצעות מחוות שונות. קרן החיוויאית גדולה וכהה יותר מישראל, שמחזר אחרי קרן ומדגים את יכולות הציד שלו על ידי האכלתה בנחשים.
בשנה שעברה צפינו בקרן שהטילה ביצה, דגרה עליה כ-48 יום ולבסוף יצא ממנה אורן החיוויאי הקטן. השנה צפוי לנו גוזל חדש.

רפדים מקצועיים, מישהו?

קרן וישראל חזרו לארץ ממרחבי החריפה האפריקאיים שלהם בתחילת חודש מרס 2016. ב-6.3.2016 הם נחתו בפעם הראשונה בקן ומיד החלו בשיפוץ הקן המוכר לנו משנת 2014.

למעשה בסיס הקן החזיק מעמד בחורף האחרון, וכפי שאפשר לראות, לא נשארה להם עבודת תשתית משמעותית, למעט שיפוצים קלים והכנת המבנה הקעור של הקן, וריפודו. בשלושת השבועות שלאחר הגעתם הם הוסיפו לקן בעדינות זרדים וענפים טריים. נראה שהם מעדיפים את הענפים החיים בזכות הגמישות ויכולות הכיפוף, המאפשרים להשיג את המבנה העגול הרצוי של הקן. מרכזו של הקן רופד בקפידה במחטי אורן או בעלי איקליפטוס, אלון וחרוב, הנקראים בשפה המקצועית "חומר ירוק".

החיוויאים דואגים לרפד את הקן בחומר ירוק מכיוון שהחומר הרך תורם להגנה על הביצה מפני שבירה, ובהמשך על הגוזל מפני פציעה. בנוסף, ידועות השערות נוספות לתופעה. אחת המקובלות על הקהילה המדעית גורסת כי השימוש בחומר ירוק נעשה כדי לפרסם ולסמן את הטריטוריה. פעולה שנועדה למנוע עימותים בין-מינים או תוך-מיניים על הטריטוריה. לפי השערה זו, הקנים נבנים במקום בולט, בצמרות העצים או על דרגש סלע בולט, והחומר הירוק מסופק באופן תדיר על מנת שהקן ייראה פעיל ושמיש ויבלוט לעיני העופות המתבוננים מהשמיים.


השערה נוספת גורסת כי התרכובות הארומאטיות הקיימות בחומר הירוק המובא לקן, בעיקר במחטי אורן, משמשות כדוחי טפילים הגורמים לתמותת גוזלים ובכך פוגעים בהצלחת הקינון. לאחר השלמת בניית הקן – הנקבה מטילה לתוכו את ביצתם היחידה.

ציפור מרפדת את הקן
מרפדים את הקן. צילום: קק"ל