אורן בן שלושה שבועות

ציפור חיוויאית והגוזל שלה בקן
בקן עם אימא. אורן בן שלושה שבועות. צילום: קק"ל
מבט אל קן החיוואים לאחר בואו של הגוזל לעולם
 
מאת: גלעד פרידמן, חוקר עופות דורסים – אוניברסיטת תל אביב
כזכור, אורן בקע והגיח לעולם בשעות הבוקר המוקדמות ביום 20.5.15, כאשר רובנו ישננו שנת ישרים. מאז בקיעתו הקן רוחש פעילויות ואירועים מעניינים ועוד צפויים לאורן ימים רבים של גדילה ולמידה עד אשר יוכל לפרוח מהקן.

כפי שצפינו, מאז בקיעתו, אורן זוכה לטיפול מסור ושמירה צמודה של הוריו. רוב היום קרן היא המטפלת הראשית, אך בשעות הבוקר (לעתים אף למשך זמן של שעה עד שלוש שעות) אפשר גם לראות את ישראל תורם את חלקו. הוא מגיע לשמור על אורן, ובכך מאפשר לקרן לחלץ עצמות וכנפיים, לצאת למעוף ריענון, ולחזור עם ענפים ו"חומר ירוק" טרי ורענן אל הקן.

השמירה הצמודה שלה אורן זוכה נועדה למספר דברים:

    1. לשמור על טמפרטורת גופו: א. להצל עליו בימים החמים – כפי שאפשר לראות מדי יום, כשקרן מצלה עליו מפני השמש, וגם בתנועותיה ובשינוי מיקומה בקן ביחס לשמש המכה. ב. לחמם אותו מפני צינת הלילה – בשעות הקרירות קרן נוהגת לכסות את אורן בנוצות הפלומה של החזה שלה, ולעתים היא נראית כאילו היא עדיין דוגרת. החימום הפסיק בימים האחרונים מכיוון שבגילו המתקדם אורן כבר מסוגל להתחמם לבד.
    2. להגן עליו מפני טורפים: גם לדורסים גדולים, ובעיקר לגוזליהם, יש טורפים טבעיים שעלולים לפגוע בהם ואף לטרוף את הגוזלים שלהם. עם טורפים אלו נמנים גם נחשים גדולים אשר מסוגלים לטפס אל הקן ויונק קטן ונחוש בשם דלק, אולם הסכנה העיקרית מקננת בצד השני של הוואדי, ושמה האוח העיטי (Bubo bubo) . האוח הוא הגדול והמסיבי שבינשופי ארצנו, והוא מקנן מצוי ברחבי שפלת יהודה. עיקר מזונו כולל עופות, זוחלים ויונקים (והמפורסמים שבהם הם הקיפודים, "בזכות" הדרך שבה הוא "מקלף" אותם מבפנים ומשאיר את רעמת הקוצים בשטח). במהלך המחקר שערכנו בשנים האחרונות כבר נוכחנו לדעת שהאוח טורף גוזלים ופרחונים של עקבים, עיטים וחיוויאים (עזרא חדד. מידע בע"פ). האוח מגיע בלילה, בשעה שדורסי היום אינם רואים היטב, וקוטף את הגוזלים מקניהם, לעתים ההורים אף לא מודעים לכך.
    3. האכלה מתמדת: בתחילת חייו קיבל אורן את מזונו בצורת פיסות קטנות, שקרן חתכה עבורו והעבירה אליו בעדינות באמצעות מקורה. פיסות הטרף הלכו וגדלו עד שבימים האחרונים כבר אפשר לראות אותו בולע נחש שלם לבדו, ממש כפי שעושים הוריו. התפריט היומי כולל 5-3 פרטי טרף, כולם ממחלקת הזוחלים. המינים שזוהו עד כה הם: צפע ארצישראלי, זעמן שחור, תלום קשקשים מצוי, זעמן מטבעות, זעמן זיתני, ארבע קו מובהק, שחור ראש שלווני, קמטן החורש, זיקית מובהקת, חרדון מצוי וחומט מנומר (צפוני). המעניין הוא שעדיין לא הובאו פרטי טרף ממחלקת היונקים (בעיקר מכרסמים), כפי ששאר זוגות החיוויאים בשפלה נוהגים להביא אל גוזלם. ייתכן שהמכרסמים הקטנים ניצודים בשדות ונאכלים מיד על ידי ישראל, מכיוון שמשקלם הנמוך איננו מצדיק מעוף ממושך אל הקן. ומה עם הנוזלים? אורן איננו שותה אך מקבל נוזלים מאכילתם של פרטי הטרף המובאים אליו.
ציפור חיוויאית בקן מאכילה את הגוזל
קרן מאכילה את אורן. צילום: קק"ל
ומה עושה ישראל כל היום? אנו מניחים שבמשך רוב שעות היום ישראל משקיע בצייד בשדות, למעט בשעות הבוקר והערב, אז הוא נח ומתצפת על הנעשה מעץ קרוב. בנוסף, אנו מניחים שבימים הקרובים קרן תצטרף אל ישראל למסעות הצייד, ואורן יישאר לבדו בקן למשך תקופות ממושכות, ואז אולי שוב נצפה באינטראקציות משעשעות עם העורבנים השכנים.

בימים האחרונים כבר ממש אפשר לראות את הנוצות הגדלות על גבו וכנפיו של אורן, כאשר בעוד כ-10 ימים הוא עתיד להפוך לגוש אפור/חום עם ראש בהיר, שיהפוך גם הוא למנוצה לאחר מספר ימים נוספים. תרגילי התעופה יחלו סביב גיל 50 יום והפריחה עצמה צפויה להתרחש בין גיל 65 ל-80 יום.
כרגיל, כל שנותר לנו הוא רק לאחל לו ולהוריו המשך עונת קינון מוצלחת.