סיירת היער של המכינות

הסיירת בפעולה. צילום: הדר אברהמי, קקל
הסיירת בפעולה. צילום: הדר אברהמי, קק"ל
02 פברואר 2025
שיתוף פעולה בין קק"ל ומכינות הקד"צ הוליד סיירת – "סיירת יער". מדובר בקבוצת מנהיגות מקרב חניכי המכינה שמגיעה ליער, עובדת בצמידות ליערן, ונהנית מעבודה תורמת ומלימוד של תכנים חינוכיים. והתוצאה? Win-Win – היערן, החניכים והחניכות, וגם היער – כולם מרוויחים!
פעם בשבוע מגיעים חברי "סיירת יער" – חניכי וחניכות מכינות קד"צ – ליער הקרוב אליהם, והופכים ליערנים ליום אחד. הם גוזמים חזירים, אוספים זרעים, מתחזקים שבילי הליכה ורכיבה, משפצים טרסות, וגם נהנים מהדרכה בנושאים שונים, בהם מורשת, אקולוגיה, גיאוגרפיה וסביבה – בהתאמה למקום שבו הם עובדים, לפעילות שהם עושים, לתקופה בשנה ועוד.
 
"התוכנית, שהחלה לפני שנה כפיילוט, והשנה כבר כוללת 11 מכינות, היא הצלחה גדולה", אומרת חגית אוחנה, מנהלת מחלקת חינוך במרחב דרום של קק"ל, והאחראית על שיתוף הפעולה עם המכינות. "היערנים מאוד נקשרים לבני הנוער ומספרים שהם חרוצים, חדורי מוטיבציה ומסייעים להם בפרויקטים מורכבים. הנערים והנערות, המלווים כל העת במדריך קק"ל, זוכים להכיר את היער הקרוב אליהם מקרוב, ומקבלים ידע גם ברמת העבודה בשטח וגם מבחינת התוכן החינוכי".
חניכי מכינת יסודות מיד השמונה. צילום: הדר אברהמי, קקל
חניכי מכינת יסודות מיד השמונה. צילום: הדר אברהמי, קק"ל

מחברים את החניכים ליער

סיירת היער הוקמה לפני שנה כפיילוט, בהשתתפות ארבע מכינות קד"צ. במסגרת הפרויקט חניכי וחניכות המכינות פועלים כקבוצת מנהיגות. הם לומדים להכיר את ממשק ניהול היער, מחברים את המכינה שלהם ואת היישוב שבו היא נמצאת ליער ולערכי אהבת הארץ, ופועלים לפיתוח המודעות לחשיבות ההגנה על השטחים הפתוחים ולקבלת אחריות סביבתית.
 
"מדובר בתוכנית שנתית, שבמסגרתה חניכי וחניכות הקד"צ מגיעים פעם בשבוע ליער קק"ל ועובדים בו בעבודה תורמת", אומרת הדר אברהמי, מנהלת מחלקת חינוך במרחב מרכז. "כל מכינה משובצת ליער הקרוב אליה, במטרה לחבר את החניכים והחניכות לסביבה הקרובה שלהם ולגרום להם להרגיש שהיער הוא שלהם ובשבילם.
 
"התוכן החינוכי של הפרויקט משתנה", מסבירה הדר, "כיוון שיש התאמה מדויקת של התוכן לפעילות שעושים, לעונת השנה וכד'. למשל, אם מנקים גת – מדברים על ארכיאולוגיה; אם עובדים בכרם – מדברים על כרמים ומשלבים גם הדרכה בנושא תנ"ך; חניכים שעובדים באזור הסטף, מקבלים הדרכה בנושא יחידה 101, שהבסיס שלה היה במקום. לאלה נוסף גם שיח על תרומה לחברה, על עבודה תורמת ועל יערנות. בנוסף לכך, באמצע השנה נערך יום עיון מקצועי לכל המכינות, ובסוף השנה – מפגש סיכום".
חניכי מכינת יסודות בעבודה ביער. צילום: הדר אברהמי, קקל
חניכי מכינת יסודות בעבודה ביער. צילום: הדר אברהמי, קק"ל

נחשפים לאתגרי היער והיערן

החניכים נחשפים גם לסוגיות חשובות בעולמות התוכן של קק"ל בתחומים שונים ומגוונים – מהנדסה, דרך יערנות ועד קליטת קהל. הם נחשפים לסוגים שונים של עבודות שנעשות בקק"ל, וגם לאתגרים, כמו שיקום יער לאחר שריפות, יצירת אזורי חיץ, התמודדות עם המזיקים שקיימים ביערות, ומכירים את תורת ניהול היער של קק"ל. החניכים גם משתתפים באופן פעיל בקליטת הקהל ביערות, מדריכים במקום ומסייעים באירועי שיא ובהובלת קבוצות ויחידים הבאים לטייל ביער.
 
"בכל יום שני בבוקר היינו יוצאים מהמכינה, קבוצה של שמונה חבר'ה, ונוסעים לסטף", מספר ארז ממכינת יסודות שהשתתפה בפרויקט בשנה שעברה. "בסטף היינו פוגשים את ג'מיל היערן ואת יגאל, ומתחילים לעבוד איתם איפה שצריך, לפעמים זה היה לשקם טרסה שהתפרקה, לפעמים היה צריך להוציא עשבים מהערוגות או אפילו לנקות גת ישנה שהתמלאה במים בגלל גשמים. לאורך השנה לימד אותנו ג'מיל איך לבנות טרסות, צחק איתנו ופשוט היה חבר. יגאל והמדריכים הרצו לנו ולימדו אותנו על האזור שבו הסטף נמצא ועל כל ההיסטוריה העשירה שמאחורי המקום והאזור. בשבילנו זה היה מדהים, מכינה קדם צבאית בארץ ישראל, שעובדת את האדמה שהובטחה לנו".

"החיבור בין העשייה של קק"ל והתרומה לסביבה של חניכי המכינות", מסכמת חגית אוחנה, "הוא חיבור טבעי ומתבקש לאור השותפות ארוכת השנים והתפיסה שהם הכוח המניע והמנהיגותי של מדינת ישראל בעתיד הקרוב".
 
 
מעוניינים שהמכינה שלכם תשתתף בפרויקט? מוזמנים לפנות לנציגי מועצת המכינות שאמונים על השת״פ עם קק"ל
מכינת מרחבים בנטיעות ביער איבים. צילום: קקל
מכינת מרחבים בנטיעות ביער איבים. צילום: קק"ל