ט"ו בשבט – חג לטבע ולקק"ל

צילום: יעל הרמן. ארכיון הצילומים של קקל
צילום: יעל הרמן. ארכיון הצילומים של קק"ל
ט"ו בשבט וקק"ל הם צמד ותיק – הם הולכים יחד כמו עצים וייעור. חגו של הטבע הוא חגה של קק"ל, שמאחוריה מפעל ייעור מפואר. אז לכבוד החג הזה, שאנחנו כל כך אוהבים, אנו מגישים לכם באהבה סל מלא בחומרים מיוחדים לט"ו בשבט: מסיפור האהבה בין קק"ל והעצים, דרך שתילים ועד סרטון מלא בנוסטלגיה

קק"ל ומפעל הייעור הישראלי

הודות לפעילות קק"ל, שאחד מתפקידיה העיקריים הוא נטיעת עצים ופיתוח היערות והפארקים, ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם שיש בה היום יותר עצים משהיו בה לפני מאה שנה. לאורך 124 שנות פעילותה, נטעה קק"ל יותר מ-240 מיליון עצים, חלקם באזורים צחיחים למחצה ובאזורים טרשיים ותלולים.

תחילת מפעל הייעור של קק"ל בשנת 1904, כשלוש שנים לאחר היווסדה של הקרן. הנטיעות הראשונות נעשו על אדמות בן שמן וחולדה, והעצים שניטעו היו עצי זית – עצים המניבים פרי וגם ידועים בחיוניותם. מאז, כאמור, ניטעו עצים רבים על פני הארץ, וכיום, בנוסף לעצים שנטעה על פני 920 מיליון דונמים, קק"ל מטפלת בכ-400,000 דונמים של חורש טבעי, והיא אחראית להסדרה של כ-400,000 אדמת מרעה.
 
יער אשתאול. צילום: אילן שחם, ארכיון הצילומים של קקל
יער אשתאול. צילום: אילן שחם, ארכיון הצילומים של קק"ל

אגף הייעור ותורת ניהול היער

אגף הייעור של קק"ל הוא גוף מקצועי ברמה ארצית, המחזיק בסמכות המקצועית והמדעית העליונה בכל הקשור לניהול יער, חורש ושטחים פתוחים בישראל. ניהול היער נעשה באופן מקצועי, והוא מתבסס על תורת ניהול היער, שמטרתה להציב בסיס מקצועי ומחייב לניהול מוכוון מטרה ובר קיימה של יערות ישראל. תורת ניהול היער מגדירה את מטרות הייעור בארץ, את סוגי היערות ואת עקרונות התכנון והניהול שלהם.
 

למידע נוסף על תורת ניהול היער של קק"ל, היכנסו»

צו השעה של היערות: מלחמה בשינוי האקלים

אף שבשנים האחרונות צומצם היקף השטחים שבהם נוטעים יערות חדשים, קק"ל פועלת לשיקום יערות ותיקים שהזדקנו, או שנפגעו. בעוד שבעבר, עם היווסדה של קק"ל, הייתה מטרת הנטיעות להגן על שטחי קרקע ולשמר את הקרקע, כיום נוספו ליערות תפקידים חדשים: יצירת אזורי נופש ובילוי, השבחת מרעה והספקת עצה, ואולי התפקיד החשוב ביותר שיש ליערות כיום, על רקע שינוי האקלים – להיות "ריאות ירוקות", המגינות על הסביבה.
 
ליערות יש תפקיד חשוב במלחמה באפקט החממה (העצים משחררים חמצן ומקבעים פחמן) ובקירור האוויר (עץ אחד יכול להפחית את הטמפרטורה ב-4 מעלות). הם מגנים מפני זיהום ואבק, ממתנים תהליכי מידבור ואף מונעים סחף ומשמרים את הקרקע.

כיצד נוטעים?

  1. יש לתחח את שטח הבור לנטיעה (*לתחח=לפורר רגבי אדמה על ידי חרישה, עידור )
  2. לפתוח גומה במרכז הערוגה בעומק 30-20 ס"מ. רצוי שפתיחת הגומה תיעשה פחות מחצי שעה לפני הנטיעה. 
  3. יש להניח את השתיל בתוך הגומה, במרכז הערוגה, כאשר מערכת השורשים אנכית כלפי מטה וצמרת השתיל אנכית לפני הקרקע כלפי מעלה ולכסות את מערכת השורשים באדמה הרטובה שהוצאה קודם לכן מהגומה, עד גובה צוואר השורש.
  4. יש להדק האדמה בעזרת אצבעות הידיים. 
  5. לא לבצע נטיעה במזג אוויר שאינו מתאים לכך (יובש, רוח חזקה, גשם סוחף וכו').

גם הארנבון והג'יני החביבים שלנו רוצים להסביר לכם איך נוטעים עץ, לחצו לצפייה בסרטון

נטיעות טו בשבט ביער צרעה. צילום: יעל הרמן, ארכיון הצילומים של קקל
נטיעות ט"ו בשבט ביער צרעה. צילום: יעל הרמן, ארכיון הצילומים של קק"ל

קצת נוסטלגיה

רוצים ליהנות מקצת נוסטלגיה? לראות איך נטעו סבא וסבתא ביחד עם קק"ל את היערות היפים בארץ?
 
את קליפ הווידיאו שלפניכים חברו איזי מן ונחום היימן ז"ל לכבוד קק"ל, והבמאי יעקב גרוס ערך קליפ מרגש מתוך יומני כרמל המתעדים את חגיגות ט"ו בשבט משנות ה-30 עד שנות ה-50. הסרטון הוא חלק מהתכנית "סרטים מהקופסה הכחולה", שהוצגה בסינמטקים ברחבי הארץ בשנת 2012 לציון 110 שנים לקרן קימת לישראל.