מצעד החיים: מיערות פולין ליערות קק"ל

חוגגים עצמאות בכיכר ספרא בירושלים עם הרצל ובן גוריון. מצעד החיים 2018. צילום: יואב דביר
חוגגים עצמאות בכיכר ספרא בירושלים עם הרצל ובן גוריון. מצעד החיים 2018. צילום: יואב דביר
מאת: אהובה בר לב
29.4.2018
אלפי בני נוער מרחבי העולם הגיעו לישראל היישר ממצעד החיים באושוויץ, לחגוג את עצמאותה ולחוש אותה דרך הרגליים. "אנחנו מרגישים היום יותר מתמיד שייכים לעם היהודי וחלק ממדינת ישראל"
"במחנות ההשמדה בפולין ראינו את המוות, ועכשיו אנחנו חוגגים את החיים בישראל", מסכם סם ז'קי מבריסל, בלגיה, את החוויה העוצמתית שעבר עם חבריו ועם אלפי בני נוער מרחבי העולם, שיצאו למסע שהחל במצעד החיים בפולין והסתיים בישראל, בחגיגות יום העצמאות ה-70 למדינה.

בני הנוער הגיעו לישראל אחרי מסע בפולין, שבו למדו על זוועות השואה ועל תולדות הקהילות היהודיות שנחרבו. בישראל הם טיילו ברחבי הארץ והתחברו אל האדמה דרך הרגליים, וגם דרך גלגלי האופניים במסגרת מסע אופניים ירוק בשבילי קק"ל, שארגנה מחלקת חו"ל באגף החינוך של קק"ל. הם רכבו בין היתר ביער בן שמן במרכז הארץ, בפארק הירקון בתל אביב ובאגמון החולה בצפון. ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל התייחדו הנערים והנערות עם זכרם של חיילי צה"ל ונפגעי הטרור שאיבדו את חייהם למען מדינת ישראל, וביום העצמאות חגגו בשמחה יחד עם כל אזרחי המדינה, ובעצם עם כל בני העם היהודי.

"כשרוכבים על אופניים בנופים של ישראל מרגישים הרבה יותר מחוברים לארץ", שיתפה צ'לסי דוידוביץ', בת ה-17 מבריסל, "עכשיו כולנו מתרגשים לחגוג פה את יום העצמאות. המסע בפולין היה קשה ומרגש, והטיול בישראל ממש כיף", אמרה.
תלמידות מפנמה סיטי רוכבות ביער בן שמן. מסלול מאתגר. צילום: יואב דביר
תלמידות מפנמה סיטי רוכבות ביער בן שמן. "מסלול מאתגר". צילום: יואב דביר

"חיבור בין שואה לתקומה"

בירושלים השתתפו הנערים באירוע שנפתח בכיכר ספרא במופעי ריקוד, שירה ומעגלי מתופפים. משם יצא נהר אנושי ארוך וגועש, המורכב מאלפי בני נוער, בצעדה לעבר הכותל המערבי, דגלים בידיהם ושירה בפיהם. לאורך הדרך חלפו מדי פעם מעל ראשיהם של הצועדים מטוסי חיל האוויר הישראלי, במטס ראווה לכבוד יום העצמאות. היום המרגש הסתיים באירוע ענקי בלטרון, בסימן 70 שנה למדינה. רקדנים, זמרים ומוזיקאים הופיעו בשלל מופעים מרגשים.

"שיתוף הפעולה עם ארגון מצעד החיים נותן ביטוי לחיבור בין זיכרון השואה לתקומה", ציינה חני דסה, מנהלת מחלקת חו"ל באגף החינוך בקק"ל. "החוויה שקק"ל מעניקה לבני הנוער מחברת את הדור הצעיר לאהבת הארץ ולעוצמתו של העם היהודי בתקומתו".

מפגש גם עם החי והצומח

במהלך השבוע יצאו תלמידי בית הספר היהודי "גננו" בבריסל, לטיול אופניים באגמון החולה, ונהנו מהנוף היפה ומהמפגש המרתק עם עולם החי והצומח. "ביקרתי בישראל פעמים רבות בעבר, אבל כשבאים עם קבוצה אחרי מסע בפולין, וחוגגים פה ביחד את יום העצמאות, החוויה מרגשת במיוחד", אמרה ליאורה גולדשטיין בת ה-16. "אנחנו מרגישים היום יותר מתמיד שייכים לעם היהודי וחלק ממדינת ישראל. אחרי שהולכים בארץ ורוכבים בה, מרגישים קשורים לארץ".

התלמידים שמעו הסבר על פארק אגמון החולה, אתר הצפרות המרכזי בישראל, ואחד החשובים בעולם. אתר עם סיפור מרתק ומורשת מעניינת המשמש מודל לשילוב בין טבע, חקלאות ותיירות.
תלמידים מבריסל מדוושים בחולה. צילום: יואב דביר
תלמידים מבריסל מדוושים בחולה. צילום: יואב דביר

"היכרות עם הטבע ועם קק"ל"

תלמידי פנמה סיטי – כ-130 תלמידים מארבעה בתי ספר – עלו גם הם על גלגלים ויצאו לדווש ברכיבה על אופניים ביער בן שמן. "משתתפי מצעד החיים זוכים לחוות את הרכיבה ביערות קק"ל, ליהנות מהפעילות ולהתרשם מהתרומה הגדולה של קק"ל לטבע בישראל", הדגיש דובי פריצקי, נציג מחלקת חו"ל באגף החינוך של קק"ל. החברים עברו את המסלול המאתגר, ובקו הסיום חיכו להם כיבוד קל ושתייה קרה.

"כיף לרכוב ביער, ושמחתי לראות שיש פה כל כך הרבה עצים. ברור לי שזה בעיקר בזכות קק"ל", אמר ראלף שוורץ בן ה-17. "עברנו מסע משנה חיים, מהעצב בפולין לשמחת יום העצמאות בישראל", הוסיף.

סולי ליבוביץ' סיפר שיש לו משפחה בישראל והוא מבקר בארץ מדי שנה. הביקור במסגרת המשלחת שונה מאוד מביקור משפחתי רגיל, לדבריו. "אנחנו מבינים היום כמה חשוב שמדינת ישראל קיימת, לא רק למען הישראלים, אלא גם בשביל היהודים בחו"ל. לא משנה איפה אתה גר, כשאתה מגיע לישראל אתה מיד מרגיש בבית".

"היה כיף לרכוב בטבע, נהניתי מאוד עם החברים", אמרה ויקטוריה בת ה-17. "עברנו מסע מדהים מפולין לישראל, משואה לעצמאות".

"מקום שהוא בית"

ביום האחרון לביקור בישראל, יצאו חברי הקבוצה של מיאמי ארה"ב לטיול אופניים בפארק הירקון עד חוף תל ברוך. "כשרכבנו לאורך הים האוויר המלוח הזכיר לי את הבית במיאמי", שיתפה אמילי אהרונסון בת ה-18. "כולנו פה מרגישים כמו משפחה אחת גדולה, אפילו שאנחנו מגיעים מהצד השני של העולם".

איתן דורק-אלוני הוא בן למשפחה ישראלית שהיגרה למיאמי. את ילדותו בילה בצפון תל אביב, ממש במקומות שבהם עבר מסלול הרכיבה. בשנה הבאה הוא מתכוון להתחיל את לימודיו בישראל. "אני מחובר מאוד לארץ ובא לבקר פה בכל קיץ", סיפר. "שמחתי לראות רבים מהחברים האמריקאים שלי מתאהבים במקום שגם אני כל כך אוהב".

"החוויה בישראל היתה מדהימה", סיכמה פרדה סיאון. "בכל פעם שאני מבקרת כאן אני מרגישה יותר מחוברת. אני יודעת היום שיש לי פה מקום שהוא בית".

חברי המשלחות מכל העולם שבו לבתיהם עם הבנה מעמיקה יותר של זהותם היהודית וחיבור משמעותי לקהילתם ולעמם. החוויות שעברו במסעם בין פולין לישראל, בין אושוויץ לירושלים, בין היערות הדוממים של פולין ליערות התוססים של קק"ל ילוו אותם כל חייהם.