חוש הריח

בעלי החיים משתמשים בחוש הריח למטרות רבות, בהן שמירה על טריטוריה וזיהוי צאצאים. בני האדם לומדים על סכנות ועל דברים אהובים ומוכרים דרך ריחות. במהלך הפעילות נכיר צמחי ריח, נשחק משחק אסוציאציות, ננסה לזהות ריחות בעיניים עצומות, ונכיר את תפקידו וחשיבותו של חוש הריח
חוש הריח הוא היכולת להבחין במולקולות כימיות נדיפות באוויר. ברקמת האף של האדם קיימים תאים קולטי ריח ודרך גירוי עצבי עובר המידע למוח. ריח רע, שעליו למדנו מניסיון העבר, מזהיר אותנו מפני סכנה אפשרית (גווייה של בעל חיים, דליפת גז). יש ריחות שהניסיון לימד אותנו לאהוב, כגון מרק מתבשל, בושם או מאפה טעים.

ריח ממלא תפקיד חשוב בעולם הטבע. חוש הריח הוא אחד החושים העיקריים אצל בעלי החיים, אצל חלק מהם הוא החוש העיקרי. בעלי החיים משתמשים בריח גופם לצרכים שונים: שמירה על טריטוריה, זיהוי צאצאים, מציאת בן זוג ועוד. טורפים ואוכלי עשב חשים זה בזה באמצעות חוש הריח. באמצעות ריח מושכים צמחי פרחים מסוימים מאביקים, וזכרים של מיני חרקים מזהים נקבות ממרחקים עצומים. ככלל, אצל יונקים אף ארוך יותר מעיד על חוש ריח מפותח יותר.

יש צמחים שעליהם מפיצים ריח כאזהרה לבעלי חיים להימנע מאכילתם. במקרים רבים צמחים אלה משמשים תבלינים ואפשר לשפר בהם טעם של מזון, בתנאי שאוכלים מהם במינונים מתאימים.

קק"ל מקפידה לשמר את הטבע, ובכך מאפשרת את המשך הגידול הטבעי של צמחי התבלין. כמו כן, קק"ל נוטעת "נטיעות צוּפניות" של מיני עצים פורחים ובעלי צוף במטרה להגדיל את הכמות והמגוון של מרכיבי המזון החיוניים לקיומה של דבורת הדבש ומאביקים אחרים. בכך תורמת קק"ל למלחמה בתופעה המדאיגה של התמעטות החרקים המאביקים, ובייחוד דבורת הדבש – המאביקה העיקרית – שתרומתה לעולם חיונית להמשך התקיימותם של צמחי הבר וגידולים חקלאיים ולשמירה על איזון אקולוגי.

היכרות עם צמחי ריח

  • אלת המסטיק – עץ נפוץ שגובהו בינוני. נשיר בחורף ובעל שלכת אדומה ובולטת בנוף. ברפואה העממית משתמשים בפירות הנלעסים של אלת המסטיק כתרופה נגד צרבת, כאב שיניים וכאב בטן. קליפת העץ משמשת לטיפול באקזמה ושטפי דם.

  • אורן ירושלים – עץ ירוק-עד גבוה, בעל עלים צמודים דמויי מחט. קליפת הגזע סדוקה, ופעמים רבות מופרש ממנה שרף דביק. האורן משמש בתעשיית הרהיטים וכן לייצור חביות ליין, ארגזים ונייר. שרף האורן הוא אחד המרכיבים בייצור טרפנטין לתעשיית הדבקים.

  • מרווה משולשת – שיח קטן, ירוק-עד; מאפיין את החורש הים תיכוני. ברפואה העממית נחשבת המרווה לצמח עם סגולות רפואיות רבות, ביניהן חיזוק המערכת החיסונית וסיוע בהקלה על מחלות חורף, וכן סיוע לריפוי בעיות במערכת העיכול וגם בכבד.

  • נענע משובלת – צמח עשבוני רב-שנתי שצומח בבתי גידול לחים. תוספת משובחת לתה. ברפואה העממית נחשב לצמח המסייע לפעילות מערכת העיכול והכבד.

  • אזוב מצוי – בן שיח בעל עלים מאפירים. אחד מצמחי הזעתר. ברפואה העממית משתמשים בו לבעיות בדרכי הנשימה, מחלות חורף, בעיות עיכול ודלקת בקיבה.

  • זוטה לבנה – צמח ריחני ממשפחת השפתניים, משמש כתרופה לעיכול ולריפוי פצעים.

  • אזובית פשוטה – בן שיח ים תיכוני, שאינו צומח בר בישראל. מהצמח מפיקים את התבלין המפורסם אורגנו, שהשימוש בו נפוץ מאוד במדינות הים התיכון.

  • ריחן מצוי – צמח שממנו מפיקים את התבלין בזיליקום. צומח בר באזורים הטרופיים של אסיה ואפריקה. בתבלין משתמשים לתיבול מאפים, תבשילים ורטבים. ברפואה העממית נחשב כמשפר את זרימת הדם והעיכול, וכמרגיע גירויים בעור.

  • רוזמרין רפואי – שיח מקובל בנוי הישראלי, עמיד יחסית ליובש, בעל פרחים כחולים ועלים ארומטיים. משמש כתבלין בבישול ובתעשיית הקוסמטיקה. ברפואה העממית מיבשים את העלים לאבקה לעצירת דימום.

  • אזוביון רפואי (לוונדר) – שיח נמוך יחסית, בעל פרחים בצבע סגול ועלים ארומטיים. אינו צומח בר בישראל. עליו משמשים מקור לבושם ולחיטוי בארון הבגדים נגד עש. בעבר בישמו בעליו את מי אמבט.

אפשרות 1 לפעילות: משחק אסוציאציות

קוראים שמות של מושגים שונים, וכל משתתף מספר מהו הריח של אותו מושג בשבילו. למשל: קיץ, חורף, בית, טיול, בריכה.
 
אפשרות נוספת – אומרים שמות של עצמים/צמחים ריחניים, וכל אחד אומר מה מזכיר לו הריח. למשל: מלון, אורן, כלור, פרח, סבון רחצה.

אפשרות 2 לפעילות: חפש אותי

המדריך קוטף עלה מכל צמח. מציגים אותם אחד אחד למשתתפים – בשמם ובניחוחם. לאחר שהמשתתפים הכירו את הצמחים, בוחרים במתנדב שיהיה מוכן בעיניים עצומות לחפש בערוגה את הצמח ששמו וריחו יוצגו בפניו. אפשר לעשות כמה סבבים ואף להטעות בהצגת אותו צמח פעמיים.

אפשרות 3 לפעילות: יצירה – הכנת שקית בושם

עזרים נדרשים: קעריות וכלי כתישה, שקיקי בד שאפשר לסגור אותם בשרוכים או חתיכות בד מבגדים ישנים ובלויים, צמחי תבלין מיובשים.
 
כותשים בקעריות קטנות את צמחי התבלין, שמים את החומר הכתוש בשקיקים וסוגרים בשרוכים.