חוש הטעם

איבר החישה של הטעם, הפקעיות, נמצא על הלשון שלנו , וחוש הטעם מבוסס על פעילותן של אותם פקעיות, אשר מזהות חומרי טעם שונים. נכיר צמחי טעם, נאפה פיתות מתובלות בתבלינים שונים ונכין מהם גם חליטות
בדומה לחוש הריח, גם חוש הטעם מבוסס על זיהוי כימי של חומרי טעם שונים. כדי שנבחין בטעמם של מזונות שונים, על חומרי הטעם להתמוסס ברוק המופרש בפינו. טעמו של חומר מורגש בעת מגעו עם פקעיות טעם הפזורות בלשון, המשמשות איבר החישה של הטעם. מוחנו מפרש טעם מתוק כמקור אנרגיה ולכן אנו כה אוהבים את הטעם הזה. בעבר הרחוק, כאשר מאכלים מתוקים היו נדירים, זה היה הגיוני ונחוץ. בימינו, בתרבות השפע, צריכה מוגזמת של מאכלים מתוקים עשירים בסוכר לבן פוגעת בבריאות.
 
קק''ל נוטעת עצי פרי ומטפחת ביערותיה בוסתנים ישנים ובהם גם בוסתני חרובים. קק"ל מזמינה את הציבור לפעילות מודרכת של קטיף חרובים כדי להפיק מהם "דבש" וסילאן כממתיק ידידותי יותר לבריאות. באירועי ט"ו בשבט מעניקה קק"ל מפעם לפעם מארזי דבש למשתתפים בפעילויות.

היכרות עם צמחי טעם (צמחי טעם מרשימת צמחי הריח):

  • מרווה משולשת – שיח קטן, ירוק-עד; מאפיין את החורש הים תיכוני. ברפואה העממית נחשבת המרווה לצמח עם סגולות רפואיות רבות, ביניהן חיזוק המערכת החיסונית וסיוע בהקלה על מחלות חורף, וכן סיוע לריפוי בעיות במערכת העיכול וגם בכבד.

  • נענע משובלת – צמח עשבוני רב-שנתי שצומח בבתי גידול לחים. תוספת משובחת לתה. ברפואה העממית נחשב לצמח המסייע לפעילות מערכת העיכול והכבד.

  • אזוב מצוי – בן שיח בעל עלים מאפירים. אחד מצמחי הזעתר. ברפואה העממית משתמשים בו לבעיות בדרכי הנשימה, מחלות חורף, בעיות עיכול ודלקת בקיבה.

  • זוטה לבנה – צמח ריחני ממשפחת השפתניים, משמש כתרופה לעיכול ולריפוי פצעים.

  • אזובית פשוטה – בן שיח ים תיכוני, שאינו צומח בר בישראל. מהצמח מפיקים את התבלין המפורסם אורגנו, שהשימוש בו נפוץ מאוד במדינות הים התיכון.

  • ריחן מצוי – צמח שממנו מפיקים את התבלין בזיליקום. צומח בר באזורים הטרופיים של אסיה ואפריקה. בתבלין משתמשים לתיבול מאפים, תבשילים ורטבים. ברפואה העממית נחשב כמשפר את זרימת הדם והעיכול, וכמרגיע גירויים בעור.

  • רוזמרין רפואי – שיח מקובל בנוי הישראלי, עמיד יחסית ליובש, בעל פרחים כחולים ועלים ארומטיים. משמש כתבלין בבישול ובתעשיית הקוסמטיקה. ברפואה העממית מיבשים את העלים לאבקה לעצירת דימום.

 

* חפשו את עצי הפרי במסלול והציעו למשתתפים לטעום.

הכנת חליטות
הכינו חליטה מצמחים אשר תמצאו בדרך: נענע, זוטה, מרווה.

אפיית פיתות
אפו פיתות בסאג' ותבלו אותן בצמחי זעתר אשר תלקטו במהלך הדרך.