נגיע לאזור המגודר שלידו מתנהל פרויקט מדהים של "קימום ושחזור בית הכנסת העתיק". זהירות ! האתר עדיין בעבודה אבל אפשר להציץ מעבר לגדר ולחזות בבית הכנסת ההולך ונבנה מחדש מול עינינו! אתם גם מתבקשים לא לגעת באבנים הפזורות ובטח ובטח לא להזיזן!!! מדוע?
שכשהתחילו לחפור ראו שמאוד קשה לעבוד. הכל בנוי מבזלת, כבד מאוד,האבנים מפוזרות וגם אין מספיק כסף כדי לבצע עונות חפירה רבות. לכן הביאו את יהושוע (ישו) דריי שהציע שימוש בטכנולוגיה מתקדמת. האתר תועד דיגיטלית במיפוי לייזר תלת מימדי (בעזרת GPS כמובן) והפריטים הארכיטקטונים מסומנים באמצעות שבב אלקטרוני המושתל בתוכם ומקושר למאגר מידע. פעילות השחזור היא ייחודית מאוד ותאפשר שיחזור מהימן של בית הכנסת.
בית הכנסת המקורי הוא מתקופת התלמוד (נבנה סביב המאה החמישית לספירה) ושימש כמרכזה הדתי והרוחני של קהילה יהודית שחיה במקום. היעד הוא להשלים את בית הכנסת שככל הנראה היה בן 2 קומות. המקום נחרב ברעידת אדמה בשלהי המאה השמינית לספירה והיות והיה מרוחק מדרכים ראשיות נותר כך בהריסותיו.
מה מצאו עד כה ? נמצא שבר תבליט של מנורת שבעת הקנים – זוהי הוכחה מובהקת שזהו בית הכנסת. לא הרחק ממנו, בין האבנים, נמצאה מנורת שבעת קנים נוספת החרוטה על אבן בנייה, זאת אומרת הייתה משולבת במבנה בית הכנסת. אבן זו היא חלק מבסיס עמוד אחוז בקיר שניצב בקומה השניה, ככל הנראה מעל הכניסה המערבית של בית הכנסת, כאשר אל המנורה מביטים מלמטה השוהים במפלס הקומה הראשונה של המבנה מחוץ לבית הכנסת. עם זאת, הממצא החשוב ביותר הוא "היכלית" דהיינו ארון הקודש המפואר, שממוקם צמוד לקיר הדרומי הפנה לירושלים. זוהי יחידה עצמאית בגובה 5.25 מטר שהשתמרה כמעט בשלמותה, וכוללת במה בעלת גרם מדרגות מעוטרת בתבליטים ועיטורים הכוללים גם גפן. בראש כל עמוד תבליט מנורת 7 הקנים עם סמלים יהודיים נוספים כמו שופר, ארבעת המינים ומחתה (שימש לטיפול בגחלים בבית המקדש). גם הכותרות היו מעוטרות – בנשר לדוגמא. זהו בית הכנסת היחדי הקדום בו נמצאה היכלית.
ניתן לראות את חלק מהממצאים ובעיקר להתרשם מעבות השחזור המתקדמת בצעדי ענק. אם יתמזל מזלנו נגיע כשצוות העבודה במקום. אז נוכל גם לקבל זווית הסתכלות יותר טובה ואולי גם הסבר על התהליך.