עד לפני מספר שנים היו הרבה מאוד שלוליות טבעיות בארצנו, חלקן שימשו לצרכים חקלאיים וחלקן יובשו בשל מפגעים תברואתיים. ברבות השנים, ועם התפתחות הטכנולוגיה החקלאית, מערכת ההשקיה המרכזית שאינה מתרכזת בשלוליות וצמצום שטחי החקלאות לטובת שטחים אורבניים גרמו למרבית השלוליות להיעלם מהנוף הטבעי.
ועדיין, ישנן שלוליות חורף עונתיות שמבקרות אותנו מדי עונה גשומה (תלוי במצב הגשם, כמובן) ומאפשרות לנו להתענג על פלאי הטבע ולו לעונה אחת בלבד. עם זאת, אוכלוסיית הדו-חיים הזקוקים למים לשם רבייה עדיין נמצאות בסכנת הכחדה.
אחת השלוליות המרשימות שמתעקשות כל שנה להתמלא מחדש היא שלולית שפיר ליד קיבוץ עין צורים. מדובר בשלולית השקיה טבעית שלימים תושבי הכפר הערבי סוואפיר אל-שארקיה בנו סביבה סכר. בהמשך נבנה במקום בית הספר של הכפר והסכר נהרס, מה שלא הפריע לשלולית הענק המשתרעת על שטח של 1,500 דונם להתמלא כל שנה מחדש.
אסון אקולוגי חדש נחת על השלולית כאשר בצדה המזרחי נבנו מבנים ותחנת דלק והניקוז הטבעי של מי האזור למקום נחסם. הודות לפעילות של קק"ל עם גופים נוספים שוקמה השלולית וכיום היא מגיעה לגודל של 30 על 70 מטר ולעומק של 2.5 מטרים. השלולית באחריות מועצה אזורית שפיר.
מה אפשר לעשות בשלולית שפיר?
- סיור רגלי ביער קוממיות עד לגשר פריזר ובחזרה לרכב.
- לעצור לפיקניק בחניון הודיה של קק"ל עתיר עצי הבוסתן ולבקר בקבר שיח' מוחמד
- לתצפת ממצפור שפיר על שטחי חקלאות ונופי וקו פרשת המים שבין נחל גוברין ונחל לכיש.
בואו לבקר גם את שלולית חניון הודיה
המלצה נוספת שלנו היא לעצור גם בבריכת החורף שבחניון הודיה של קק"ל הנמצאת במרחק של כמה דקות נסיעה משלולית שפיר. כאן תוכלו להמשיך את הטיול החורפי, להתרשם גם משלולית החורף הזו, ולטייל ברחבי החניון, שבו ספסלים לפיקניק, קבר שיח' ואתר הנצחה לחללי גבעתי שנפלו ב-1948. שלולית חורף זו קטנה יותר ונמצאת באחריות קק"ל.
כללי ההתנהגות בשלוליות
- הפגיעה בחי ובצומח אסורה על פי החוק.
- אין לרסס,לשאוב, לנקז או לזהם את המים.
- הכניסה למים אסורה!