אוגוסט 2017: הולכים בשביל הפלמ"ח

מצוק נחל קדש. ומה באופק? הר חרמון עם שאריות שלג בקצהו. צילום: יעקב שקולניק
הודעה מ-14.3.23:  שביל הפלמ"ח בהרי נפתלי,סגור לקהל המבקרים בשל ליקויי בטיחות.
מיציתם את הים והבריכה ומתחשק לכם לטייל בטבע? נחתם וצברתם כוח? הכנו לכם מסלול שווה בשביל הפלמ"ח בהרי נפתלי, ממצודת ישע – מצודת כ"ח – עד לנחל קדש. ומה עוד? תוכלו לבקר במוזיאון הרעות ולהבין מה בדיוק קרה פה במלחמת העצמאות

חם... חם... אבל החלטתם לצאת לטייל? מצוין. את טיולכם תוכלו לפתוח בביקור קטן וממוזג במוזיאון הרעות הסמוך למצודה. תוכלו להכיר את סיפורה של הקמת המצודה ולהבין מה אירע בקרבות שהתחוללו ממש במקום הזה במלחמת העצמאות. המסלול עצמו יספק לכם הצצה לנוף המקסים של עמק החולה, הגולן ואפילו החרמון. תחלפו ליד עמדת פילבוקס, ושיא הכיף – תוכלו לרדת במורד התלול של נחל קדש ולהתנסות בחוויה מאתגרת. אל תשכחו לקבוע עם רכב איסוף בסוף המסלול וקחו בחשבון הליכה של כשעתיים.
עץ הרימון נתן ריחו. ברקע מצודת ישע. צילום: יעקב שקולניק

ממצודת כ"ח עם כוח לנחל קדש

קדימה, בואו נצא לדרך. טיולנו מתחיל ברחבת החניה של מצודת ישע. המצודה נבנתה עבור המשטרה הבריטית בימי המנדט בארץ ונמסרה לידי לוחמים לבנוניים בשנת 1948. במהלך מלחמת השחרור הצליחו לוחמינו לכבוש את המצודה – בעלת היתרונות התצפיתיים האסטרטגיים – רק בניסיון השלישי, לאחר קרבות קשים בהם נפלו 28 (כ"ח) לוחמי הפלמ"ח מכוחותינו.

מהחניה, עם הסימון של שביל ישראל, פונים לשביל מרוצף המוביל לקבר אחים בו קבורים 19 מתוך 28 החללים. תוכלו לשבת שם על אחד הספסלים ולצפות בנוף המרהיב הנשקף מהרי נפתלי. השביל פונה ימינה לאורך הגדר של המצודה עד למדרגות מהן נראים שרידים של בונקרים. שם נמצאת חורשת ברושים כאשר כל ברוש מנציח שם של אחד מחללי לוחמי הפלמ"ח. חוצים גדר בקר ומגיעים לנקודת תצפית נהדרת על המצוק של נחל קדש (ואדי ארוס). קחו את הזמן להתבוננות ממושכת בנוף המשגע ואולי תזכו לראות את אחד משפני הסלע המתגוררים בין הסדקים.

מה זו עמדת פילבוקס? רוצים לטפס עליה? בנקודה זו נפרדים משביל ישראל ופונים ימינה עם סימון השבילים האדום. אתם נכנסים כעת ליער נבי יושע וצועדים בין עצי האורן המצלים. ביער תוכלו לראות גם עצי חרוב, אלון מצוי ושקדיות. בחורף פורחות כאן כלניות ורקפות במלוא הדרן ובאביב שולט הצבע הצהוב של פרחי קידה שעירה. לאחר כ-700 מטר של צעידה תגיעו לעמדת הפילבוקס – עמדת שמירה מבטון בצורת גליל עם חרכי הצצה, שהוקמה בימי המנדט לתצפית והגנה. שמה הגיעה מהשפה האנגלית (pillbox) ופירושו: קופסת גלולות. העמדה הזאת השתמרה בצורה טובה מאוד ועדיין נמצאים בה המכסים המקוריים של חרכי הירי וגם חלק מהגג המקורי. תוכלו לטפס במדרגות אל קומת הגג, לראות את הנוף ולהבין את משמעות שליטתה, בימים עברו, על הדרך העולה למצודה. התעייפתם? סמוך לעמדה תוכלו לנוח בחניון הקטן לזכר קצין הצנחנים, יובל ניר, ז"ל.
עמדת הפילבוקס שהשתמרה וצופה על הדרך למצודת ישע. צילום: יעקב שקולניק
מכאן ממשיכים בדרך לנחל קדש. אוהבים קצת אקשן? מצפה לכם ירידה תלולה של כ-100 מטר. אם יש לכם מקלות הליכה תוכלו להיעזר בהם כדי לשמור על יציבות. הגעתם לערוץ? המשיכו עם השביל במסלול הנוח ושימו לב בדרך לחרוב בעל שבע הזרועות. לאחר 400 מטר תגיעו לחניון מבואות נחל קדש. זהו הסימן לסיומו של המסלול. מכאן תוכלו לחזור אל החניה במצודה עם רכב האיסוף ששריינתם מבעוד מועד.

אופציות נוספות למסלולים מקוצרים מנקודת ההתחלה במצודת ישע – אם חם לכם מדי ואתם רוצים מסלול קצר מזה תוכלו להגיע עד למצוקי נחל קדש וחזרה לחניה (הליכה של 250 מטר לכל כיוון) או שתוכלו להמשיך עד עמדת הפילבוקס (מרחק של כקילומטר אחד) ולהתארגן מראש על רכב מאסף שיחזיר אתכם לנקודת ההתחלה בחניה.

* רמת הקושי של המסלול המלא היא קשה והוא מתאים למיטיבי לכת.
חורשת ברושים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל