ינואר 2017: גן עדן למטיילים

פעם גרו כאן מוסלמים ונוצרים. כפר מעלול: הכנסייה הקתולית. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
200 ק"מ של שבילי גן עדן – זה מה שמחכה לחובבי טיולים ורוכבי אופניים שיגיעו לשביל יזרעאל-קק"ל ביער כפר החורש, שביל טיול העובר בתוך נופי עמק יזרעאל, וזה כולל: צמחייה מגוונת, תצפיות יפהפיות, כפר שננטש ושתי כנסיות שנפתחות באירועים מיוחדים
טיולנו מתחיל בתוך חורשה קטנה ויפה של עצי ארז אטלנטי, ומתפתל לאורך הקטע העובר במערב הרי נצרת, בין כפר החורש למעלול, מכאן נתחיל לעקוב אחרי הסימון השחור והנקודה הכתומה שלידו, שייקחו אותנו כל הדרך, עד סוף המסלול. בשביל שלנו תמצאו נציגות נאה לצמחיית החורש הים תיכוני, למשל, אשחר ארצישראלי ואלת המסטיק. כדי להגיע אל נקודת התצפית על מסלולנו, לכו בשביל עד שתגיעו אל דרך עפר, שאותה תחצו, ותטפסו במעלה עד לקרחת יער. שביל "שקוף" מוביל מכאן לנקודה הגבוהה ביותר במסלול.

הגעתם לתצפית, והיא יפהפייה! במזרח כפר החורש ומעבר לו נצרת, מערבה משם כפר עילוט ואילו בצפון כפר מנדא והר עצמון. לכיוון דרום נפרשים מרחבים פתוחים ואפשר להבחין במגדל העמק, גבעת המורה ואפילו פסגות השומרון שליד שכם.
גבוהים ויפים: עצי אורן קפריסאי. צילום: יעקב שקולניק
צפיתם ונהניתם? אז בואו נמשיך. רדו בשביל הרגלי עד לדרך עפר רגילה, אם תפנו שמאלה ואחרי כ-100 מ' ימינה – תראו בית חרב, שהיה פעם מחנה תנועת נוער. המשיכו ביער האיקליפטוסים והאורנים, עלו אל דרך העפר ולכו בה כ-400 מ'. מי שיגיע ביום חורף בהיר יוכל לראות את החרמון המושלג. המשיכו ללכת ותגיעו לקבוצה קטנה של עצי אורן קפריסאי גבוהים – פנו שמאלה לשביל היורד בין עצי היער ומגיע לחלקת כרם זיתים. אם הגעתם באותו יום חורפי, תזכו ליהנות גם ממרבדי הכלניות שפורחות כאן, וכאשר תמשיכו עוד, אל חורשת האלונים, תגלו גם את פריחת הרקפות.

אם הגעתם למחנה צבאי (מהלול), אתם בדרך הנכונה, ואם אתם רואים עדר ראמים – גם זה בסדר, הם כאן, במחנה הצבאי, כדי לאכול את העשבייה ולהקטין את סכנת השריפות. עתה נשאר ללכת עוד קצת ולהגיע לכפר מעלול – או נכון יותר למה שנותר ממנו, שתי כנסיות.

הכפר מעלול היה משכנם של נוצרים ומוסלמים עד מלחמת העצמאות, אז הוא נכבש ותושביו עזבו. הכנסייה הראשונה הייתה שייכת לקתולים של הכפר ובצמוד אליה נמצא בית קטן, שכנראה היה שייך לכומר. תזהו אותה לפי הכיפה ושני מגדלי הפעמונים. הכנסייה השנייה, העליונה, שימשה את היוונים-אורתודוכסים של הכפר. קירותיה נתמכים בקירות תמך, על אחת התומכות מגדל פעמונים קטן ובחצרה בור מים מכוסה. שתי הכנסיות סגורות בדרך כלל ונפתחות רק לאירועים מיוחדים.

לאחר הביקור במעלול נמשיך לצעוד במורד השביל ונעבור דרך מסגד הכפר, שלידו מצבות בית הקברות המוסלמי. טיולנו מסתיים לצד שביל 75, ליד אתר שאיבה של חברת מקורות.
נוף בשביל. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל