מרץ 2018: שיטה מלבינה בעמק

מרץ 2018: שיטה מלבינה בעמק

השיטה המלבינה. הגיעה אלינו מהסוואנות הלחות של מזרח אפריקה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
הצטרפו אלינו להליכה אביבית, במקטע של שביל חדש ̶ יזרעאל-קק"ל, שמתחילה בחורשת שיטה מלבינה, וממשיכה דרך אתרים ארכיאולוגיים מרתקים, ביניהם אבן מרשימה שעליה חקוקה המילה שבת
קטע השביל שלנו, שאורכו 6.5 ק"מ, נמצא במערב הרי נצרת. טיולנו מתחיל בחורשת השיטה המלבינה. משם נטפס לעין שמרון, נחצה חורש ונצעד בסמיכות ליישוב תמרת. אורכו של שביל יזרעאל-קק"ל החדש כ-100 ק"מ והוא מסומן בכתום.

בין חורשות עצים לעתיקות

נתחיל ברחבת החניה של חורשת השיטה המלבינה, שמקורה בסוואנות הלחות של מזרח אפריקה, והיא נקראת כך בשל הגזעים המלבינים שלה. בארץ היא צומחת בר בכמה מקומות, שהם הצפוניים ביותר בעולם והיא מסוגלת להתרבות בשיטתיות מניצנים שנמצאים בשורשים שלה. נפנה אל תל שמרון, ומכאן נטפס לצד גדר שנמצאת ליד בית הקברות של נהלל. נמשיך מעט בשביל מסומן כחול ומשם נפנה שמאלה במדרון, שעליו נמצאים עצי חרוב רבים, עד שנגיע לפסגת תל שמרון.

השם "שמרון" נזכר במקרא שלוש פעמים, אבל יש חוקרים שטוענים ששם היישוב היה "שמעון". העיר העתיקה ששכנה כאן זכתה למעמד חשוב בשל מיקומה האסטרטגי על אם הדרך והשטח החקלאי שלה. בראש התל נפגוש עמדת שמירה ישנה שבה נמצאים חרכי ירי. טיול במרחבי התל יזכה אתכם בתצפית על עמק יזרעאל באזור נהלל, וחלקים של הכרמל, הרי נצרת, מגדל העמק וטבעון.

הסיור בתל הסתיים? נפנה עכשיו למסלול המסומן בירוק ונרד עימו בזיגזג. בדרך נראה משטחי בטון רבים, שהם שרידים למעברת שמרון, שבה הקימו העולים החדשים שבאו לארץ אחרי מלחמת העצמאות את בתיהם. נחצה גיא שבתחילתו ובסופו צומחים שני עצי אלון מרשימים. לאורך הדרך נפגוש במערות קבורה רבות ומתקנים עתיקים שחצובים בסלע. לאחר שנעבור על פני אבן עגולה – שריד לבית בד עתיק – נחלוף על פני כמה עצי אורן גדולים, שהם שריד ליער המלך שנטעה קק"ל בשנת 1935 לכבוד המלך ג'ורג' החמישי.
תל שמרון. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

מי אוהב את השבת?

התעייפתם? ננוח מעט ונמשיך בדרך, ונקפיד לצעוד כל הזמן על השביל המסומן בירוק. נחלוף על פני חלקת עצי אלון תבור עד שנגיע לעץ חרוב גדול ממדים ומרשים. משם נעלה בדרך העולה בגיא. המקומיים קוראים לנחל שבו אנו עוברים ואדי החצבים. מי שיגיע לכאן באוגוסט ובספטמבר יזכה לראות את פריחת החצבים המרשימה. לאחר 1.5 ק"מ נגיע סמוך לבתי היישוב תמרת. נפנה שמאלה עם השביל עד שנגיע לקצה רחוב מורן. שם נפגוש באבן מיוחדת, שעליה חקוקות שלוש אותיות: ש ב ת. משערים שהמילה נכתבה בתקופה הרומית או בתחילת התקופה הביזנטית. הסבר על האבן נמצא ממש בסמוך.

נמשיך עם הסימון הירוק לאורך גאיות עד שנפגוש דרך עפר מסומנת בכחול, שמובילה לתמרת וחוצה את היישוב. בנקודה זו, מי שיעדיף לחזור לנקודת המוצא, יוכל לפנות לתמרת, לחצות את היישוב עד רחוב האלון ולרדת בערוץ שיורד מהרחוב לתל שמרון. מי שבוחר להמשיך, יישאר על השביל הירוק שלנו, שיורד במדרון אל הערוץ, שבו עוברת כיום הדרך למחנה מהלול. משם נמשיך עוד קצת עד שנגיע לעין תמרת. המעיין שנבע פה פעם יבש כיום. שרידים של מבנה אבן במקום מסמנים לנו שהגענו לסוף המסלול.
אבן השבת המרשימה. צילום: יעקב שקולניק