דצמבר 2021: שביל הלימנים ביער מיתר

יער מיתר - יער ירוק בספר המדבר. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
החורף בפתח ואיתו גשמי הברכה, אבל עם ממוצע של כ-300 מ"מ גשם בשנה, הסיכוי שתיפלו על יום גשם ביער מיתר נמוך מאוד. איך בכל זאת מחזיקים פה יער? התשובה לאורך המסלול, בייחוד אם הגעתם יום אחרי הגשם

מידע על המסלול

עונה מומלצת: סתיו, חורף וראשית האביב.
אורך המסלול: כארבעה קילומטרים.
אופי הטיול: מסלול מעגלי קל על דרך רחבה. משך הטיול כשעה וחצי. השביל משותף גם לרוכבי אופניים.
איך מגיעים? בשתי דרכים: מהקצה הדרומי של דרך המיתר ביישוב מיתר, או מדרך הנוף ביער מיתר (סימון ירוק). הדרך מגיעה למצפור הבריכה ויורדת משם לתחילת שביל הלימנים.
חשוב לדעת: בקיץ יש להגביל את הטיול לשעות הקרירות של הבוקר ולשעות אחר הצהריים המאוחרות.
מפה: מפת טיולים וסימון שבילים דרום השפלה ושולי הר חברון.

המסלול בקיצור

שביל הלימנים עובר בדרך עפר רחבה, המשמשת גם רוכבי אופניים: מנקודת התצפית נרד בדרך עפר המלווה חלקת טרסות משוחזרות שנמצאת מימין לדרך. לאחר כ-300 מ' נגיע לצומת. נפנה ימינה במורד דרך העפר, המלווה את "גיא הלימנים" שנמצא למרגלות השביל, משמאל לדרך. לאחר כ-1.5 ק"מ, לפני פנייה ליישוב מיתר, נפנה בדרך העפר שמאלה, נחצה את הגיא ונעלה בדרך העפר בגדתו השנייה (הפעם הגיא משמאל). לאחר כ-1.5 ק"מ נוספים נחלוף על פני סלע צור בולט. מכאן הדרך עולה עוד כק"מ לראש שביל הלימנים, שממנו התחלנו את הטיול. בקיץ יש להגביל את הטיול לשעות הקרירות של הבוקר ולשעות אחר הצוהריים המאוחרות.

יער מיתר: אתגר בגבול המדבר

יער מיתר מקיף את היישוב מיתר כפרסה משלושה עברים – צפון, מזרח ודרום. היער משתרע על פני כ-8,200 דונם. נטועים בו עצי אורן, חלקות של עצי אלת הבוטנה (אלה אמיתית), אלה אטלנטית, עצי שיטת הנגב, שיטה סלילנית, קזוארינות מיני איקליפטוס ומינים רבים נוספים. בצפונו נמצא החלק הוותיק של היער. האזור הדרומי הוא פסיפס של חלקות הנטועות בלימנים בין שדות מעובדים.

יער מיתר הוא יער קהילתי. קק"ל החלה בנטיעתו בשנת 1982, שנתיים לפני הקמת היישוב מיתר שלמרגלותיו. ביער הקהילתי פועלים מתנדבים מקרב היישוב למען היער ומעורבים בחייו. ביער עוברת דרך נוף שעבירה לרכב פרטי, יש בו חניונים ומצפורים, שבילי טיול באופניים וברגל ובהם גם שביל ישראל.

היער נמצא בשיפולים הנמוכים של הרי יתיר, ברום של כ-450 מטר מעל פני הים. מבחינה אקלימית נמצא האזור בספר המדבר. גידול יער באזור שכזה, שאינו זוכה בדרך כלל אף ל-300 מ"מ גשם בשנה, מהווה אתגר גדול.
איך עושים את זה? שביל הלימנים, שאורכו כארבעה קילומטרים, ממחיש היטב את האופן שבו הדבר נעשה.

השביל משולט בשלטי הכוונה והסבר.
חפשו את המדבר. עצי אורן קנרי ביער מיתר. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

מצפור הבריכה והטרסות

כדאי להתחיל את הטיול בתצפית מבריכת המים העגולה של מקורות, המתנשאת מעל ליישוב מיתר. כאן, מרום של כ-470 מטר מעל פני הים, נראה המרחב של מערב הרי חברון, שפלת הנגב ובקעת באר שבע. בהרי חברון נראים, בין השאר, דהריה, טנא-עומרים ורמאדין. בשפלה נראים יער סנסנה ויער כרמים, גבעות גורל והיישובים כרמים ולקיה. הרחק בדרום-מערב – המגדלים הגבוהים של באר שבע והרבה יותר קרוב לכאן היישוב חורה. למטה, למרגלות המצפה, פרוש היישוב מיתר במלוא הדרו. השם "מיתר" הוא בהשראת מיתרי האוהלים של הבדווים, שנדדו במרחב הזה בעבר.

דרך הנוף יורדת מהבריכה דרומה ולאחר כ-300 מטר מגיעה לראש שביל הלימנים. הדרך עוברת ליד טרסות משוחזרות.

בשנות ה-80, כשגל עלייה גדול של יוצאי מדינות חבר העמים ואתיופיה הגיע לארץ, ארגנה קק"ל מבצע תעסוקה. בין השאר נבנו הטרסות האלה וניטעו בהן לניסיון עצי פרי כגון זית, חרוב, תמר ורימון, שנהנו מעודפי מים מהבריכה. על אף האקלים הקשה העצים מחזיקים מעמד, אבל מתקשים להתפתח היטב ללא השקיה קבועה.
הטרסות המשוחזרות בתחילת המסלול. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

איך מגדלים עץ עם מעט גשם?

הזכרנו כבר שיער מיתר נמצא במרחב ספר המדבר – אזור מעבר בין חבל האקלים המדברי לחבל האקלים הים תיכוני, וכי כמות המשקעים השנתית הממוצעת עומדת על כ-300 מ"מ גשם בשנה. בשנים שחונות העצים נאלצים להסתפק בכמויות משקעים נמוכות בהרבה. בתנאים כאלה קשה מאוד לגדל עצי יער.

מאפיין נוסף של האזור הוא המסלע הקירטוני, שמייצר קרקע שכמעט אינה מחלחלת. רוב מי הגשם ניגרים על פני המדרונות ורק מיעוטם חודר לקרקע ועומד לרשות הצמחייה. זוהי בשורה רעה נוספת למי שמתכוון לגדל כאן יער.

מבט מהיר על הגיא שלפנינו מבהיר מיד כיצד התמודדה קק"ל עם התנאים האקולוגיים השוררים כאן. השטח זרוע חלקות רבות ובמורד כל חלקה בנוי סכר עפר נמוך. אלה הם הלימנים, שעל שמם נקרא השביל. לימן הוא אגן סכור המשמש לאיגום מי גשם הניגרים במדרונות. קק"ל משתמשת בשיטה זו באזורים מעוטי גשם. השטח שמאחורי הסכר קולט נגר מהמדרונות שמסביב וזוכה בכמויות מים גדולות. יתר על כן, המים נעצרים בסכר ובמשך שהייתם בו מחלחלים לאט לאט לעומק הקרקע ומשפרים מאוד את התנאים להתבססות העצים. עם זאת, כשהלימן מוצף נאלצים שורשי העצים לעמוד בפני תנאים של מחסור בחמצן. לא פשוט.

מי שיבקר כאן לאחר גשם ראוי לשמו, יראה לצד השביל את האגמים הקטנים שנוצרים בלימנים. ייתכן שמקור המונח "לימן", המקובל על יערני קק"ל, קשור לשפה היוונית. פירוש המילה לימן ביוונית הוא מפרץ, או נמל, ואפשר שהמים הנאגרים מאחורי הסכר הזכירו למישהו מראה של נמל. בתלמוד הירושלמי נזכר נמל יפו כ"לימנה של יפו", כלומר מקום שיש בו מים. אם כך הוא, נראה כי הוגה המונח לימן ניחן בדמיון רב, אבל היי, גם ליצירת יער ליד מיתר דרוש דמיון לא מועט.

כדי להצליח במשימת הייעור קק"ל נוטעת בלימנים עצים המותאמים לתנאי האקלים. עם עצים אלה נמנים מיני שיטה, חרוב מצוי ושיזף מצוי. חדי עין יראו גם שיחי רותם המדבר שניטעו כאן. אל תתפלאו אם תפגשו כאן עצי אלה אטלנטית. עצים אלה מאפיינים את האזורים הערבתיים של הארץ, שבהם שוררות בקיץ טמפרטורות גבוהות.

ליער מיתר יש חשיבות רבה בהיותו מסדרון אקולוגי המגשר בין מדבר יהודה והנגב לשפלה ולהרי יהודה. חשיבותו רבה לשמירת המגוון הביולוגי ולקשר הגנטי שבין אוכלוסיות הצמחים ובעלי החיים המאכלסים אזורים אלה.
הלימן מלא ועץ החרוב אוגר מים לקראת הקיץ. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

במעלה שביל הלימנים

כקילומטר וחצי מנקודת המוצא מסתעפת ימינה דרך קצרצרה המגיעה ליישוב מיתר. אנחנו נפנה שמאלה, נחצה את הגיא ונתחיל לעלות במעלה הדרך, בחזרה לנקודת המוצא. במדרון שמימין לשביל צומחים איקליפטוסים. אין להתפלא על כך. מבין כ-700 מיני האיקליפטוסים שהוגדרו באוסטרליה, יש מינים שמסוגלים להתקיים באזורים יבשים. המין הנפוץ כאן הוא איקליפטוס הצווארון (Eucalyptus torquata), שצומח ביבשת הרחוקה באזורים בעלי כמות משקעים וטמפרטורה דומים לאלה הקיימים ביער מיתר. הפריחה האדומה דמוית הצווארון של מין זה משגעת ביופייה ומשרתת נאמנה לא רק את המטיילים, אלא גם את הדבוראים, הנהנים משפע של צוף שהעץ מייצר. יערני קק"ל מסייעים לעצים בשיטת עיבוד שמשפרת את משק המים שלהם.

מי שיעלה מעט במדרון יראה שהשטח חרוש שִׁיחִים (ש' ימנית). אלה הם תלמים וסוללות עפר נמוכות המשמשים לאיסוף מי נגר ממדרונות ששיפועם אינו עולה על 30%.
הפריחה המשגעת של איקליפטוס הצווארון. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

לעצור ליד הצור

בערך במחצית המדרון עובר השביל ליד סלע צור גדול. הסלע הזה מציין לפחות שני דברים. ראשית, שנותר לנו כחצי קילומטר עד לראש השביל. ושנית, שהגענו לתצורה גיאולוגית שנקראת צור מישאש. התצורה אהובה מאוד על מדריכי טיולים, משום שקל מאוד לזהות אותה בשטח, בזכות שכבות הצור הבולטות שבה. החלק העליון של התצורה, בייחוד בסביבות ערד ונחל צין, עשיר בסלע פוספוריט, שממנו מפיקים את הפוספאט (מחצב המכיל תערובת של מלחים זַרחָתיים). במרכז התצורה בולטות השכבות הכהות של סלעי הצור, בדיוק כמו הסלע שלידינו.

זהו. ניפרד מהצור, נחצה שוב את הלימנים ונעלה חיש קל לראש השביל.
שיעור בגיאולוגיה. סלע הצור בצד הדרך. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל